Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

3 tips voor de beste stagebegeleiding

Stagiaires voelen zich vaak onder druk gezet, bleek onlangs uit een grote enquête. Wat kun je als stagebegeleider doen voor deze aanstaande collega? Nursing selecteerde een paar handige tips.
stagebegeleider
Nodig stagiaires constant uit om hun (kritische) vragen te stellen. (Foto: Arno Massee)

Zo worden stagiaires nogal eens ingezet om personeelstekorten op te lossen. Of ze krijgen weinig verantwoordelijkheid van de begeleider omdat deze bang is voor mogelijke fouten van de stagiaire. Ook draaien ze op voor de ‘rotklusjes’, zoals po’s spoelen of sputumpotjes schoonmaken. Tegelijkertijd komen ze niet toe aan het uitvoeren van taken. Nursing vroeg experts wat stagebegeleiders moeten doen om hun stagiaires te helpen. Daarover lees je alles in het premiumartikel ‘Koester je stagiaire’.

 1. Leren begint met je thuis voelen

  Verwelkom stagiaires expliciet, leg hen eerst alle praktische zaken uit, druk hen op het hart dat ze alles mogen vragen, behandel hen als volwaardige medewerkers, nodig hen uit deel te nemen aan de gesprekken tijdens de pauzes.

 1. Geef de stagiaire begeleiding op maat

  Een vaste mentor per student en uurroosters student-mentor die zoveel mogelijk parallel lopen bieden de beste garantie voor een positieve opbouw van de stage. Maak geregeld tijd voor feedback en verzeker dat elke vraag gesteld mag worden.

 1. Benoem wat goed gaat

  Bij een stage hoort ook kritische feedback, de student dient te weten waar het nog beter kan. Begin en eindig met wat goed loopt. Bouw bij kritische feedback een positieve component in: ‘Ik zou het op die manier aanpakken omdat….’ ‘Je bent goed bezig, maar werk nog daaraan, dan is het perfect.’

Blogger Cagla zou tegen sommige collega’s willen zeggen dat ze te hard zijn tegen stagiaires: ‘Het jammere van een negatieve stage is dat er een vicieuze cirkel ontstaat.’ Lees hier haar blog >>>

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ook draaien ze op voor de ‘rotklusjes’, zoals po’s spoelen of sputumpotjes schoonmaken.(?!)
  Deze rotklusjes werden voor het laatst in de jaren 80 van de vorige eeuw gedaan, sindsdien bestaan er pospoelers en wegwerppotjes. Laat mooi zien wanneer de auteur voor het laatst in de praktijk heeft gewerkt of nog erger; de praktijk van horen zeggen heeft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.