Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties18

9 snelle vragen aan V&VN over de overgangsregeling

Gisteren heeft minister Bruno Bruins de overgangsregeling voor verpleegkundigen vastgesteld. Op onze website en Facebookpagina stroomden de reacties en vragen binnen. We legden alvast een aantal daarvan voor aan beroepsvereniging V&VN.
(Foto: Arno Massee)

Geen idee waar dit over gaat? Lees dan eerst het nieuwsbericht van gisteren: ‘Minister stelt overgangsregeling verpleegkundigen vast.’

1. Wat vindt V&VN van de overgangsregeling zoals ‘ie er nu ligt?

‘V&VN heeft altijd aangedrongen op een brede overgangsregeling; we zijn dan ook blij dat de minister daarvoor gekozen heeft. Dat betekent namelijk dat kennis, ervaring én ambitie een belangrijke rol spelen bij de toelating tot het nieuwe beroep. Een heel grote groep verpleegkundigen krijgt nu de kans om het nieuwe beroep de komende jaren uit te oefenen en waar nodig aanvullende competenties te verwerven.’

2. Welke groepen verpleegkundigen komen niet in aanmerking voor de overgangsregeling?

‘Verpleegkundigen die het mbo-v diploma hebben of inservice zijn opgeleid en daarna geen verpleegkundige vervolgopleiding hebben gevolgd, of een vervolgopleiding die niet op het juiste niveau is gecertificeerd.’ (zie ook vraag 4)

3. Wat kan deze groep doen om wél regieverpleegkundige te worden?

‘Zij kunnen zich alleen als regieverpleegkundige laten registreren als ze de verkorte hbo-v opleiding volgen. Ze krijgen op basis van hun vooropleiding en ervaring wel vrijstellingen. Let wel: De kans om zelf een keus voor het nieuwe beroep te maken ligt voor heel veel collega’s open. Iedere verpleegkundige kan nu voor zichzelf de afweging maken om voor het nieuwe beroep van regieverpleegkundige te gaan, of verpleegkundige te blijven. Vraag je dus af wat je wil, wat bij je past. Je kunt hierover in gesprek gaan met je werkgever, bijvoorbeeld over de mogelijkheden in jouw organisatie als het gaat om beschikbare functies op dit niveau, opleiding en ontwikkeling. Belangrijke uitgangspunten daarbij zijn jouw eigen ambities, ervaring, opleiding en competenties. De weg naar registratie ligt open, maar het is wel belangrijk te bedenken dat het bij je moet passen en dat je om je te kunnen herregistreren als regieverpleegkundige werkzaam moet zijn geweest in het nieuwe beroep en voldoet aan alle benodigde competenties.’

4. De overgangsregeling gaat gelden voor hbo-verpleegkundigen die vóór 2012 hun diploma haalden en voor mbo- of inservice-opgeleiden met een verpleegkundige vervolgopleiding op NLQF-6-niveau. Welke vervolgopleidingen zijn dat precies?

Hier vind je een lijst met NLQF-6 opleidingen. Deze zijn gecertificeerd door het Europese instituut NCP-NLQF. Let op: kan zijn dat een opleiding er nog niet bij staat, omdat die nog moet worden beoordeeld. Je kunt als verpleegkundige bij je opleider navragen of zij certificering hebben aangevraagd. Om zoveel mogelijk mbo- en inservice-verpleegkundigen met een vervolgopleiding de kans te bieden om toegang te krijgen tot de overgangsregeling beveelt de commissie Meurs het CZO, hogescholen en brancheorganisaties aan om hun verpleegkundige vervolgopleidingen te laten accrediteren door het NCP NLQF – voor zover ze dat nog niet hebben gedaan.’

5. Wanneer gaat deze nieuwe regeling in?

‘De minister schrijft dat hij verwacht het wetsvoorstel BIG-II na de zomer gereed te hebben. Dan stuurt hij het naar de Tweede Kamer. Hij verwacht dat het wetsvoorstel op zijn vroegst in juli 2020 in werking treedt.’

6. Is er al iets bekend over de inhoud van de scholing die mbo- en inservice-verpleegkundigen moeten gaan volgen als ze zich willen herregistreren als regieverpleegkundige?

‘Dit scholingsprogramma moet nog ontwikkeld worden, maar de commissie doet in haar rapport wel de aanbeveling om een centraal aanvullend scholingsprogramma te ontwikkelen, met de mogelijkheid tot leren op de werkplek en de mogelijkheid om op individueel niveau vrijstellingen te krijgen op basis van vooropleiding. Ook wil de commissie dat het programma niet te lang duurt, maximaal één jaar, zodat de totale studielast van het scholingsprogramma lager is dan een reguliere hbo-v deeltijdopleiding en daarmee recht wordt gedaan aan vervolgopleiding op NLQF-niveau 6 die de verpleegkundige al gedaan heeft. Qua inhoud van het programma doet de commissie de aanbeveling om binnen dat programma te focussen op de onderscheidende onderdelen van de hbo-v, zoals bijvoorbeeld de continuïteit van zorg, de professionele reflectie, het onderzoekend vermogen en preventie.’

7. Stel, ik registreer me na mijn vervolgopleiding op NLQF-niveau 6 als regieverpleegkundige. Blijf ik dan zo geregistreerd, of moet ik dat iedere 5 jaar opnieuw bewijzen en kan ik dus als het ware ‘terugzakken’ tot verpleegkundige als ik niet aan die eisen voldoe?

‘De eisen voor herregistratie voor regieverpleegkundige worden nog verder door VWS uitgewerkt. V&VN zal hierover zeker adviseren, maar ook wij moeten ons hier nog in verdiepen.’

8. Wie gaat de aanvullende scholing/toets betalen?

‘Hierover zijn nog geen afspraken gemaakt. Minister Bruins schrijft dat hij dit nader wil uitwerken.’

9. Als je in de overgangsregeling zit als regieverpleegkundige, krijg je dan betaald voor dat niveau? Wie beslist dat, werkgevers of de overheid?

‘Als beroepsvereniging gaan wij niet over de salarissen, dat is een zaak tussen werkgever en werknemer. We raden je dan ook aan deze vraag voor te leggen aan je leidinggevende.’

Meer vragen? Laat ze achter in de reacties, dan gaan wij voor je op zoek naar het antwoord.

18 REACTIES

 1. Ik heb nu twee jaar mijn mbo-v diploma en wil graag solliciteren op een vacature voor leerling IC/SEH vpk. Als ik deze evt. afrond, ben ik dan gekwalificeerd in niveau 6? Of geldt dit alleen bij verpleegkundigen die al zijn gespecialiseerd? Dus kan ik beter eerst de HBO doen, of maakt dit niet uit?

  Dank! Ben benieuwd.

 2. Lees alle reacties
 3. Hoi allen,
  Ik moet het toch even kwijt.

  Het beroep (inservice A verpleegkundige) is al naar beneden gehaald met het
  Ingaan van de niv tredes … en nu worden we nog meer naar beneden gehaald .
  Ook de reactie van Mari hier boven ?? Kijken de jonge mutsen zo naar ons ?? Waar is het respect gebleven ?? Blijkbaar hebben vele jongere collega ‘s dit niet meer onder hun normen en waarden ?? Ik ben inservice opgeleid met aantekening medium care , intensive care en ambulance centralist . Ben werkzaam als WAN hoofd en ben “maar “ niv 4. En ik ben echt wel op de hoogte van alle technisch verpleegkundige handelingen . Coördinatie en begeleiden doe ik al jaren en al ben ik ouder ik blijf overal van op de hoogte en volg bijscholingen indien nodig . En deze oude muts wordt 57 jaar. En ik durf te zeggen dat ik meer in mijn mars heb dan de “groentjes” .. met een hogere opleiding. En onderzoek dat verricht ik al via mijn werk samen met anderen..

  • Loez , ik ben het helemaal met je eens. Toen de inservice opleiding ingeschaald werd op niveau 4 heben is er al een fout gemaakt. Ik heb de z gedaan. Iedereen bij mij in de klas had ofwel een havo of anders een mdgo vz of vp opleiding gedaan al voor je kon beginnen.

 4. Ik heb een vraag. Ik ben inservice opgeleid met een IC specialisatie. Zoals ik begrepen heb moeten regieverpleegkundigen onderzoek doen, zijn e.b practiced en leveren hoog complexe zorg. Ikzelf, en velen met mij, kunnen prima hoog complexe zorg leveren maar staan niet te trappelen om wetenschappelijk onderzoek te doen. Voor mijn professionele identiteit functioneer ik op hbo niveau. Maar als ik mij niet laat registreren ben ik een mbo verpleegkundige. Verlies ik daarmee ook taken? Want ik heb begrepen dat een verpleegkundige dadelijk alleen maar voorspelbare en laag complexe zorg mag leveren. En hoe zit mijn afdeling dat dan? Dan lopen er straks 30 regieverpleegkundigen rond waarvan er daadwerkelijk 3 onderzoek etc doen. Dan beginnen die daarover ook weer te klagen…….

 5. Twee opleidingen kom ik niet tegen in de huidige informatie: de opleiding Maatschappelijke gezondheidszorg (‘MGZ’ 2 jaar fulltime naar de sociale academie na een inservice opleiding, dé opleiding voor de wijk, die menig 50 plus werkende wijkverpleegkundige heeft gedaan) en de bachelor lerarenopleiding verpleegkunde/ gezondheidszorg en welzijn.
  Graag een reactie.

 6. Ik ziet nog met vele vragen.
  Wat ik als hbo opgeleide verpleegkundige echt niet begrijp: wat maakt het jaar 2012 zo bijzonder? Wat is er toen gebeurd dat ik, net gediplomeerd, totaal heb gemist?
  En wat worden we van vóór 2012, als we geen toets maken? Hbo- minners, mbo’ers, iets anders wat niet helemaal duidelijk is?
  Wat houdt deze toets precies in? En waarom heeft zo een vage toets opeens meer warde dan een bachelor diploma op niveau NLQF-6 , maar dan van vóór 2012?
  Wat is er precies mis met een diploma van vóór 2012?
  Hoe is het mogelijk dat opeens minister, beroepsvereniging en bonden met zijn allen zijn gaan twijfelen aan de deskundigheid van zo ongeveer alle verpleegkundigen, behalve dus de hbo-v’ers die na 2012 zijn afgestudeerd?
  En wat moet deze nieuwe regieverpleegkundige nou gaan doen, wat zo wezenlijk anders is dan wat we elke dag met hart en ziel doen?
  En niet onbelangrijk, gaat dit onzalige plan echt door?

  • Het profiel van de regieverpleegkundige wijkt niet veel af van dat wat veel verpleegkundigen in een HBO functie nu in de praktijk al doen. Ik denk dat met name op het gebied van onderzoek en EBP de verschillen zitten. Verder is het oude wijn in nieuwe zakken.
   Naar mijn mening kun je niet spreken van een nieuwe verpleegkundige functie.

   En wat betreft onderzoek: artsen en verpleegkundig specialisten zijn opgeleid om onderzoek te kunnen doen. Maar hoe vaak doen artsen en verpleegkundig specialisten dit in de praktijk? Ik ken maar een paar artsen die onderzoek doen (de meesten die ik ken doen dit niet) en geen enkele verpleegkundig specialist die ik ken heeft ooit onderzoek gedaan (behalve tijdens de opleiding).
   Ik heb 1x een onderzoek gedaan maar dat kost vreselijk veel tijd. En wie heeft er tegenwoordig tijd? Gaan onze werkgevers extra personeel aannemen zodat de regieverpleegkundigen onderzoek kunnen doen?

  • Vragen stellen aan de V&VN. Deze beroepsorganisatie praat niet namens de verpleegkundigen. Ze hebben een BIG 2 ontworpen terwijl Big 1 nog niet loopt. Veel zaken zijn niet uitgewerkt. Bv scholing en financiën. Dit plan zet HBO -v op tegen ervaring van verpleegkundigen die al jaren in het vak zitten. Ipv dit te integreren stelt V&VN de HBO als leidraad. Niet ervaring en kennis en kunde is meer belangrijk maar nu alleen je diploma. Onbegrijpelijk dat de de 2e kamer hier intrapt. Het is belangrijk als organisatie om je achterdeur dicht te houden zodat medewerkers niet weggaan. Door deze wet zet je de voordeur open maar haal je niet perse kwaliteit van zorg binnen en Kun je het ook zien als een verkapte bezuiniging

 7. Ik zie dat MBO-V is uitgesloten.
  Ik heb echter MDGO-VP gedaan.
  Deze opleiding lijkt iedere keer weer tussen wal en schip te belanden.
  Is hier meer duidelijkheid over?
  Ik heb ook de kwalificatie verpleegtechnische handelingen kwalificatie 304 gehad in mijn opleiding.

 8. Nog een laatste vraag;
  Is dit nog tegen te houden? Is het juridisch toelaatbaar dat de overheid van meerdere opleidingen die zij eerder een goede beoordeling heeft gegeven, nu verklaart dat deze niet toereikend zijn. Is het juridisch toelaatbaar dat er voor BIG2 geen beoordeling plaatsvind van individuele CV ’s van verpleegkundigen en dat de opleidingen en cursussen die zij hebben gedaan, hiervoor geen enkele waarde hebben?
  Mag de overheid iemand met een HBO opleiding certiferen als MBO verpleegkundige terwijl zij jarenlang aan alle eisen heeft voldaan.

 9. Ik heb ook 9 vragen aan de V&VN
  1.Vindt u werkelijk dat kennis, ervaring en ambitie een belangrijke rol speelt in de toelating tot het nieuwe beroep?
  2.Vindt u het redelijk dat tienduizenden verpleegkundigen met een HBO-V diploma en/of met een specialistische vervolgopleiding(en) een toets moeten doen?
  3.Vindt u het redelijk dat er niet wordt gekeken naar het CV van de individuele verpleegkundige met haar werkervaring, vervolgopleidingen en bijscholingen?
  4.Vindt u het redelijk dat deze opleidingen niet meetellen ongeacht de inhoud? Bv evidence based practice, klinisch redeneren etc
  5.Vindt u het redelijk dat HBO-V verpleegkundigen van voor 2012, geregistreerd worden als MBO-verpleegkundige als zij de toets niet doen?
  6.Hoe vindt u het dat vrijwel alle leden van de commissie Meurs werkzaam zijn in het onderwijs (hogescholen en universiteiten) en niet in de zorg.
  7.Wat denkt u dat de consequenties zijn voor de positie van de verpleegkundigen nu de overheid heeft verklaard dat hun diploma’s en vervolgopleidingen niet op HBO niveau zijn.
  8.Wat denkt u dat de consequenties zijn voor de salariëring voor verpleegkundigen die overstappen naar een andere baan, nu de overheid heeft verklaard dat hun opleidingen niet
  op HBO niveau zijn.
  9.Wat denkt u dat het effect hiervan is op de verpleegkundigen zelf. Denkt u dat ze zich gesteund en gewaardeerd voelen door de overheid?

  • En ik heb een aantal vragen aan mijn werkgever:

   – Komt er nu dan eindelijk verschil in de werkzaamheden tussen MBO- en HBO-opgeleide verpleegkundigen?
   – En krijgen de nieuwe superplegen dan ook meer salaris, of gaan de ‘ordinaire’ verpleegkundigen er op achteruit (dit laatse past overigens veel beter in jullie reeds ingezette beleid)?
   – Wie gaat de nieuwe HBO-stagiaires begeleiden? Ik pas namelijk, als ik straks ordinaire pleeg ben. Verder werken er bijna alleen maar ouwe mutsen op onze afdeling die lang geleden hun opleiding hebben afgerond, sommigen nog in de vorigen eeuw (Oh jemig-de-pemig…)?
   – En dan uiteraard de hamvraag, wie gaat die scholing betalen? Oh, shit, terwijl ik dit schrijf bedenk ik me ineens dat dit een typische ordinaire vpk vraag is, want uiteraard weet ik antwoord allang…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.