Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Toekomstig lijden reden voor euthanasie neonaten

Toekomstig lijden moet een belangrijke afweging zijn voor euthanasie bij neonaten. Dat kan ook gaan om extreme zwakte, immobiliteit of gevaar om te stikken.

Dat stelt de commissie Kinderarts, Ethiek en Recht van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Volgens kinderarts Eduard Verhagen van het UMC Groningen is het de eerste keer dat dit thema een punt van discussie is. Tot nu toe wordt bij euthanasie vooral gekeken naar de actuele situatie en de aanwezigheid van pijn bij de baby.

Toetsing per geval
Het thema toekomstig lijden is al wel actueel onder kinderartsen; begin dit jaar is een toetsingscommissie aan het werk gegaan, die alle gevallen van levensbeëinding bij pasgeborenen toetst. Daarnaast heeft de Gezondheidsraad onlangs een signalement over dit onderwerp uitgebracht. Verhagen hoopt de discussie over het thema aan te zwengelen om zo het euthanasiebeleid te veranderen.


Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.