Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Medicinale cannabis bevat geen pesticiden

Veel cannabis uit de coffeeshop bevat resten van chemische bestrijdingsmiddelen, blijkt uit een steekproef van het RIVM. Dat geldt niet voor medicinale cannabis.
cannabis1.jpg
Medicinale cannabis wordt op een gestandaardiseerde manier geteeld - Foto: Bedrocan

Negentig procent van de cannabis uit de coffeeshop bevat resten van pesticiden, bleek uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat meldde het KRO-NCRV-programma Foute shit! op woensdag.

Medicinale cannabis

In tegenstelling tot de cannabis in coffeeshops of die mensen zelf telen, wordt medicinale cannabis op een gestandaardiseerde manier geteeld, vertelt cannabisonderzoeker Arno Hazekamp in het januari-nummer van Nursing. Hierdoor is de hoeveelheid werkzame stoffen altijd constant. Daarnaast controleren onafhankelijke laboratoria streng op samenstelling, maar ook op aanwezigheid van schimmels, bacteriën, pesticiden, zware metalen of andere ongewenste toevoegingen.

Gevaar voor de gezondheid

Volgens het RIVM leveren de pesticiden in cannabis uit de coffeeshop geen gevaar op voor de gezondheid, omdat het kleine hoeveelheden zijn die de maximaal toegestane dosis op groenten en fruit niet overschrijden. Maar Hazekamp waarschuwt in Foute shit! dat je groenten en fruit kunt wassen of schillen, en cannabis niet. Ook is het niet duidelijk wat de effecten zijn als je pesticiden verhit en inhaleert. 

Alles wat je als verpleegkundige moet weten over medicinale cannabis lees je in het januari-nummer van Nursing. Wat er nog meer in staat? Kijk hier >> 

Pijnmedicatie omlaag

Medicinale cannabis is geen geneesmiddel, maar kan wel symptomen van bepaalde aandoeningen verminderen en de bijwerkingen van bepaalde medicatie afzwakken. Het wordt vooral ingezet tegen chronische pijn, misselijkheid, spierkramp (spasticiteit) en als eetlustopwekker. Omdat het de werking van andere medicatie kan versterken, kan de dosering van andere middelen (bijvoorbeeld opiaten) vaak omlaag.

Wist je dat je patiënt niet high hoeft te worden van medicinale cannabis? En dat het gewoon bij de apotheek te krijgen is? Lees meer >>  

Net als cannabis voor recreatief gebruik, is medicinale cannabis afkomstig van de hennepplant (Cannabis sativa). Cannabis bevat onder andere cannabinoïden, waarvan THC en CBD de bekendste zijn. In Nederland zijn vijf soorten of variëteiten medicinale cannabis verkrijgbaar, elk met een eigen samenstelling, sterkte en indicatie.

Francine Aarts

Gerelateerde tags

3 reacties

  • vpk

    Top, bedankt voor de snelle service!

  • Redactie Nursing

    Bedankt voor het doorgeven. De link is gerepareerd.

  • vpk

    De "lees meer" link werkt niet, over het niet high worden van patiënten die medicinale cannabis gebruiken

Of registreer je om te kunnen reageren.