Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Akkoord cao umc’s: meer salaris, minder werkdruk

Werkgeversorganisatie NFU en de vakbonden zijn het op 11 november eens geworden over de cao umc’s. Er komt structureel meer loon en er zijn afspraken gemaakt over het terugdringen van de werkdruk.
Op 28 september voerden medewerkers van de umc's nog actie voor een betere cao. Zoals deze medewerker van het Amsterdam UMC (foto: ANP)

Nadat medewerkers in de umc’s 2 keer een zondagsdienst draaiden, hebben de vakbonden FNV, CNV, FBZ en LAD nu een akkoord bereikt met werkgeversorganisatie NFU. Een geplande derde zondagsdienst in de umc’s is daarmee van de baan. Vakbond NU’91, die eerder al akkoord ging met een cao-voorstel van NFU, staat ook achter het huidige voorstel.

De cao loopt van 1 januari 2022 tot 1 januari 2024. De vakbonden gaan het cao-akkoord de komende week voorleggen aan hun leden.

Structurele loonsverhoging

In het nieuwe cao-akkoord staat een structurele loonsverhoging, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen de middengroepen (schalen 7 t/m 10) die in de directe patiëntenzorg werken, en andere medewerkers.

Voor de middengroepen in de directe patiëntenzorg geldt:

 • Per 1 augustus 2021 structurele salarisverhoging van 3,5% (in januari 2022 met terugwerkende kracht uitbetaald)
 • Per 1 januari 2022 structurele salarisverhoging van 3,5%
 • De salarisschalen worden uitgebreid, zo komen er 2 extra periodieken aan het einde van schaal 7, 8 en 9.

Andere medewerkers krijgen een verhoging van 2% (schaal 1 t/m 10, geen direct patiëntcontact) of 1% (schaal 11 of hoger).

Ook geldt vanaf januari 2022 een minimumloon van 14 euro bruto per uur. Over de salarisverhoging in 2023 gaan de vakbonden en NFU medio 2022 overleggen.

Meer details over de salarisafspraken vind je in de uitwerking van het cao-akkoord umc’s.

Onregelmatigheidstoeslag en stagevergoeding

In het nieuwe cao-akkoord staat ook een aantal andere financiële afspraken:

 • De onregelmatigheidstoeslag wordt vanaf 2022 berekend op basis van het feitelijke salaris tot een maximum van schaal 10 periodiek 8 en vanaf 2023 tot schaal 10, periodiek 12 (nu is dat schaal 7, periodiek 10).
 • De toeslag voor bereikbaarheids- en aanwezigheidsdiensten wordt uitgebreid naar de hogere schalen.
 • De stagevergoeding geldt voortaan voor stagiaires van alle mbo-, hbo- en wo-opleidingen (bij stages die minimaal 1 maand duren).

Verlaging werkdruk: recht op onbereikbaarheid

NFU en de vakbonden maakten ook afspraken om de werkdruk te verlagen. Een belangrijke afspraak is het ‘recht op onbereikbaarheid’, zodat een vrije dag ook echt een vrije dag is.

Zelf roosteren moet volgens het cao-akkoord de norm worden voor alle cao’s. Ook krijgen werknemers een vergoeding voor verschoven diensten als de werkgever het rooster wijzigt binnen 72 uur voordat het rooster ingaat. Vrijwillig onderling ruilen blijft wel mogelijk.

De rusttijd na een bereikbaarheidsdienst wordt uitgebreid van 6 naar 8 uur en na een nachtdienst van 8 naar 14 uur.

Zwangere medewerkers hoeven vanaf de derde maand van de zwangerschap geen late en nachtdiensten te draaien. Datzelfde geldt tot 6 maanden na de bevalling.

Overige afspraken

Naast de belangrijke thema’s salarisverhoging en werkdrukverlaging bevat het nieuwe cao-akkoord enkele andere afspraken:

 • De kosten voor inschrijving in (kwaliteits)registers en de daarbij behorende opleidingskosten worden vergoed.
 • Er wordt een Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) ingevoerd, waarbij nog te benoemen groepen werknemers de mogelijkheid krijgen om 3 jaar vóór het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd met pensioen te gaan.
 • Iedere werknemer heeft het recht op het volgen van scholingsactiviteiten.
 • Het keuzemodel wordt uitgebreid zodat loon geruild kan worden voor vrije tijd.
 • Er wordt meer geïnvesteerd in zeggenschap van verpleegkundigen en verzorgenden.

Meer over deze en overige afspraken vind je in de uitwerking van het cao-akkoord umc’s.

Vakbonden en NFU blij met uitkomst

De bonden zijn blij met het nieuwe akkoord. ‘In dit akkoord gaat het niet langer om een incidentele salarisverhoging, maar om een structurele verbetering en dat was echt nodig’, zegt FNV-bestuurder Elise Merlijn. Ook CNV is blij met de gemaakte afspraken. ‘Met dit akkoord hebben we het maximale bereikt van wat mogelijk is’, aldus CNV-onderhandelaar Aaldert Mellema.

Ook de cao-onderhandelaars van NFU zijn te spreken over het nieuwe akkoord. Cao-onderhandelaars Karen Kruijthof, bestuurder Amsterdam UMC en Gabriël Zwart, bestuurder Maastricht UMC+: ‘Er lag al een goede cao. Die is nu aangevuld met verbeteringen voor alle umc-medewerkers. Deze cao komt tegemoet aan de wensen van onze medewerkers.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.