Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Conny: ‘Mijn cliënt wilde euthanasie, maar het was te laat’

In de ouderenzorg kom je vaak het thema overlijden tegen. Het doodgaan en de aanloop erna toe is niet alledaags en veel mensen vinden het een moeilijk onderwerp.
Blog Conny: 'Mijn cliënt wilde euthanasie

Ik kreeg de kans om deel te nemen aan een congres van Nursing: Palliatieve Zorgverlening. Rondom het einde van het leven van een cliënt, is het belangrijk om goed begeleidende zorg te verlenen. Maar wat is nu precies een passende zorg rondom je cliënt? Dit congres bood een mogelijkheid om meer verdieping te krijgen.

Geef je mening: ga jij wel eens het gesprek aan met je cliënt over euthanasie? Reageer hier >>

Meerdere malen per jaar heb ik te maken met een sterfgeval van een cliënt. En dat het doodgaan op zich een lastig onderwerp is om er over te praten ondervind ik steeds weer. Tijdens dit congres kwam het naar voren hoe belangrijk het is om op zijn minst voor jezelf helder te hebben, hoe je over bepaalde zaken als het wel/niet reanimeren, pijnbestrijding, euthanasie, begraven of cremeren, etcetera, denkt. Je kunt pas een volwaardig gesprekspartner zijn als je hierover nagedacht hebt. Alleen dan kun je met je cliënten en de mantelzorgers om tafel gaan om deze noodzakelijke dingen bespreekbaar te maken. Het zorgt ervoor dat je meer te bieden hebt tijdens de palliatieve fase van je cliënten en hun naasten.

Levensvragen voor verzorgenden

Tijdens de ochtend van het congres waren er interessante sprekers. In de middag had ik twee workshops waarvan er één eruit sprong. Door middel van vragenkaarten ging ik met volslagen onbekende collega’s in gesprek over levensvragen welke zich voordoen aan het einde van een mensenleven. De geformuleerde vragen waren een hulpmiddel om op een gepaste wijze indringende antwoorden te krijgen van elkaar.

Cliënt die euthanasie wilde

De dag was erg leerzaam en een verrijking in het kunnen bijstaan in de laatste levensfase van een mens. Een aantal maanden geleden werd ik geconfronteerd met een cliënt in de terminale fase, die een verzoek tot euthanasie deed. Alles stond netjes op papier. Toen het moment kwam dat zij het verzoek wilde laten uitvoeren, kwam ze te verward over op de huisarts. En daardoor was mijn cliënt niet betrouwbaar geweest in haar antwoorden. Door de hoge dosis opiaten en metastasen in de hersenen sloeg ze inderdaad de plank wel eens mis. Ik heb mede het congres ingezien dat je niet tot het laatste moment moet wachten tot een verzoek om euthanasie. En dankzij de workshop om tot een gesprek over dit onderwerp te komen, voel ik mij sterker om op tijd in gesprek te gaan zodat de beslissing om niet verder te willen leven ingezet kan worden. De volgende keer zal ik mijn cliënten eerder adviseren om op tijd het euthanasieverzoek op te starten.

1 REACTIE

  1. Mijn moeder wilde euthanasie en ze heeft met 2 artsen gesproken en met een psycholoog die zij waardeloos vond. Ze was 88 jaar en nog heel gezond maar ze had er genoeg van. Dit was in België en daar is het legaal zonder terminaal ziek te zijn. Maar het kon niet meer als ze dement zou worden ook al had ze haar verzoek zelf ondertekend. Dit heeft te maken met wetten. Op het laatste moment trok de huisarts terug voor de injectie maar hij heeft toen een drankje gehaald met pentobarbitone gemengd met een zwaar slaapmiddel. Dus mijn moeder heeft zelf het glas gepakt en opgedronken. Na 1 minuut viel ze in slaap, na 2 minuten stopte haar hart. De mooiste dood die ik ooit gezien heb. Cheers mam ik ben trots op je.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.