Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Barbara: ‘Afscheidsmail van mijn collega’

2 jaar geleden was er een corona-uitbraak op Barbara's afdeling. Nu krijgt het team een afscheidsmail van een collega.
Verpleegkundigen in isolatiekleding op gang ziekenhuis.
Verpleegkundigen op de cohortafdeling van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis (ETZ), oktober 2020. Foto ANP/Rob Engelaar

2 jaar geleden, voordat we ooit van corona gehoord hadden, werkte ze vol enthousiasme als seniorverpleegkundige op de neurologieafdeling in een groot ziekenhuis. Drukke baan en veel aan haar hoofd. Maar ze vond het heerlijk om al die ballen in de lucht te houden. Daarnaast gaf ze soms ook nog les aan studenten verpleegkunde aan de hogeschool.

Toen kreeg ze corona. Echt ziek was ze er niet van. Wel heel moe en wat benauwd. Maar hé, ze was een jonge meid dus toen ze na een paar weken weer een paar uurtjes ging werken verwachtte ze binnen no time weer vol aan de bak te kunnen. Ze had er ook zin in om al haar taken als verpleegkundige weer op te pakken. Ook had ze haar collega’s gemist.

Maar het liep anders. In plaats van beter, ging het steeds slechter met haar. Na een paar uurtjes werken was ze zo moe dat ze thuis dagen moest bijkomen. En naast het moe-zijn merkte ze steeds meer cognitieve klachten op.

Ze kon zich slecht concentreren. Tv kijken lukte niet. Lezen al helemaal niet. Alle prikkels waren haar te veel. Het besluit viel om te stoppen met het opbouwen van haar werkuren en voorlopig thuis te blijven.

Dit gaat over een collega van mij. We zijn inmiddels 2 jaar verder. Gisteren kregen we een afscheidsmail van haar. Na 2 jaar ziekzijn volgt nu ontslag. Ze is 100% afgekeurd: long covid.

Sinds haar besmetting in 2020 heeft ze alles geprobeerd om beter te worden. Covid-revalidatie in een revalidatiecentrum. Allerlei alternatieve behandelingen. Maar niets heeft haar geholpen. Ze hoopt nu alleen nog op een wonder.

Destijds raakte ik tegelijk met haar en vele andere collega’s besmet tijdens een grote corona-uitbraak op onze afdeling. Ik weet wat het is om te moeten revalideren om je conditie weer op peil te krijgen.

Bij mij ging het gelukkig met stapjes weer steeds beter. Ik vind het erg verdrietig dat dat met mijn collega niet het geval is. Dat zij nu 1 van de 8 mensen is die langdurig klachten houdt na covid.

Het virus heeft wild om zich heen geslagen en heel wat aangericht in onze maatschappij. Ook in de zorg. Van schoonmakers, receptionisten, verpleegkundigen, beveiligers tot artsen.

Zo ‘verloren’ wij in ons team van 40 mensen 2 collega’s aan corona. 2 namen op de dienstlijst zonder rooster. Namen die nu verdwijnen omdat na 2 jaar ziekzijn keihard ontslag volgt. Wettelijk gezien begrijp ik het, maar voor de personen zelf is het een groot verdriet.

Lees ook Barbara’s vorige blog: ‘Ik werk graag met de feestdagen’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.