Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Nadenken over de dood

Heb jij er al over nagedacht hoe je dood wilt gaan?

Zo, die komt binnen, toch?! En toch is het iets waar ik bij tijd en wijle over nadenk. Niet in het minst omdat in mijn werk het leven naar de dood zo belangrijk is.

Deze week in dezelfde dagdienst de zorg afgesloten bij iemand die thuis was overleden. Tussen het slecht nieuws gesprek bij de arts en het overlijden zitten nog geen drie weken. Daarna een afhangende maagsonde ingebracht bij iemand die een langzaam sijpelende maagbloeding heeft, en die met smart wacht op de SCEN arts om de euthanasiewens te beoordelen.

En vervolgens bij iemand de morfinepomp aangevuld, die – wetend dat het leven tussen nu en een paar weken eindigt – vrolijk met familie buiten in het zonnetje zit te genieten van wat de dag komt brengen.

Er is maar een zekerheid in je leven en dat is dat je – ooit eens – overlijdt. Wij gaan er allemaal van uit dat het ons pas over dertig, veertig of vijftig jaar overkomt. En dat is natuurlijk te hopen! Maar, het is goed om er eens bij stil te staan, na te denken over wat je wilt, en dit met je naasten te bespreken. Want je weet maar nooit wanneer je wordt geconfronteerd met dit soort vragen.

Wat mij opvalt is dat mensen die nagedacht hebben over hun eigen levenseinde, en al veel zelf hebben gepland, hun gevoel voor humor zeker niet verliezen. Zo vertelde een client mij laatst het volgende: in een gesprek met de kinderen was besloten dat moeder zich liet cremeren. De dienst was al samengesteld, de tekst voor het overlijdensbericht door moeder zelf geschreven. Napratend bij een glaasje wijn in de woonkamer, sfeerrijk verlicht door enkele kaarsen, buigt moeder zich voorover om een glas te pakken. Zij komt met haar hoofd iets te dicht bij een van de kaarsen. Het haar schroeit, de beginnende vlammen worden snel gedoofd en haar zoon zegt: ‘het is iets te vroeg om nu al in de brand te gaan!’

Een snelle zoektocht naar humor levert nog twee leuke links op: een over humor in rouwadvertenties en eentje waarin op onnavolgbare wijze een slechtnieuwsgesprek wordt uitgebeeld.

Enne: ja, ik weet wat ik wil als mijn tijd gekomen is. Jij ook?!

3 REACTIES

  1. Ook wij weten wat we willen, de planning is achter de rug, de papieren in orde, de dierbaren op de hoogte, adreslijsten bijgewerkt en lachen meer deze laatste maanden dan we in jaren gedaan hebben. Galgen humor? Misschien. In moeilijke tijden houdt humor je op de been, het werkt zo heerlijk relativerend. We hadden veel aan het boek “Uitweg” van Chabot en ik kan niet anders zeggen dan dat deze maanden goede maanden waren en zijn, we hebben genoten van alles wat maar te genieten viel. Straks valt één van ons weg, er zal verdriet zijn, verdriet met een glimlach want wat hadden we het goed. Denk er over na, bereid je voor, laat je niet overvallen, probeer de regie niet uit handen te geven, deel het met elkaar en de jou dierbaren, geniet van dat poosje dat je nog hebt.

  2. Lees alle reacties
  3. Sinds mijn werk als wijkziekenverzorgende terminale zorg 13 jaar geleden kom ik veel trieste maar ook humoristische sterfgevallen tegen.
    Als een nuchtere gelovige persoon zeg ik altijd: “Wij slapen en worden niet meer wakker”, en heb ik veel mensen geholpen om niet meer bang te zijn voor onze einde in het leven. We leven welliswaar niet meer in het aardse leven en kunnen ook niet meer geknuffeld worden maar wij leven voort in onze dierbaren.

  4. Treffend beschreven hoe verschillend mensen de eindfase beleven. Naast leefstijlen bestaan ook sterfstijlen. Als je daarvoor oog ontwikkelt weet je beter hoe mensen te benaderen. Er zijn meer manieren dan de eigen kijk. Een longverpleegkundige: Sinds ik bekend ben met sterfstijlen, overreed ik minder en luister meer. Zie verder op de STEM website van doodgewoonbespreekbaar.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.