Verzorgende IG vs verpleegkundige

Nu ik tien weken stage heb gelopen in een verzorgingshuis heb ik een duidelijk beeld van het werken in deze sector. Maar ik vraag me af wat het verschil is tussen een verzorgende IG en een verpleegkundige niveau 4.

Mijn collega’s waren geen verzorgenden, geen verpleegkundigen, maar verzorgenden IG. Een beroep waar ik nog niet eerder van had gehoord. Katheteriseren, injecteren en verzorgen van wonden: ze kunnen en mogen het allemaal.

Toen ik dit hoorde en zag ben ik gaan nadenken. Zijn er eigenlijk grote verschillen tussen verpleegkundigen (niveau 4) en verzorgenden IG (niveau 3)? Want op het eerste gezicht lijkt dat niet zo. Ik besluit maar wat vragen te stellen aan mijn collega’s, en ze zeggen dat er niet veel verschil in zit. Een verpleegkundige kan alleen meer verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals infuusprikken en hechtingen verwijderen.

Ik besluit te googlen en ik kom erachter dat bepaalde mensen twijfelen tussen een verzorgende IG of verpleegkundige opleiding. Op diverse forums zeggen de bezoekers dat verpleegkundigen breder opgeleid zijn.

Ik zelf denk dat er niet zo heel veel verschil in zit. Maar met een verpleegkundige opleiding kun je jezelf in meer richtingen specialiseren: ic-verpleegkundige, ambulanceverpleegkundige, anesthesiemedewerker, kinderverpleegkundige, oncologieverpleegkundige, noem maar op! En daarom ben ik nog steeds blij dat ik mijzelf leerlingverpleegkundige mag noemen.

Maar wat vind jij? Zijn er nou echt grote verschillen tussen een verzorgende IG en een verpleegkundige?

48 REACTIES

 1. Ik vind dat er wel degelijk een verschil is. Een verpleegkundige zou flexibeler moeten kunnen omgaan met haar (of zijn) kennis.
  Uiteraard zal een verzorgende IG met veel werkervaring “beter” werk afleveren dan een verpleegkundige die pas komt kijken.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik denk, weet wel zeker dat in de meeste gevallen het verschil er wel degelijk is. Niet ten nadele van verzorgende ig-ers maar qua medische achtergrond is het verschil toch wel aanwezig. (anatomie/pathologie).
  Ik denk dat je jou conclusie opmaakt, op basis van verpleeghuis ervaring?

 4. Bedankt voor de reacties tot zo ver!
  @TDJ
  Ik heb nog geen conclusies getrokken, slechts een mening op basis van mijn ervaring in een verzorgingshuis.
  Maar toen ik stage liep in een verzorgingshuis viel mij op dat verzorgende IG’ers bewoners katheteriseren, injecteren en aan wondverzorging doen. ik was verbaasd want ik dacht dat je daar een minimale niveau 4 verpleegkundige opleiding voor nodig had. En daarom stel ik de vraag of er wel een ‘grote’ verschil is tussen een niveau 4 verpleegkundige en een niveau 3 verzorgende IG’er.

 5. Er is zeker wel verschil.
  Ik heb de opleiding Verzorgende IG gedaan. Daarna 1,5jaar in een verpleeghuis gewerkt. Nu net klaar met de verkorte MBOV opleiding (BBL).
  Als MBO-Ver heb je meer en bredere kennis.
  Wat ik het grootste verschil vind is dat je veel meer zelf leert te signaleren en observeren. Dit doen VZ-IGers ook, maar als vpk is het veel breder en weet je ook veel meer zelf de juiste maatregelen te treffen vóór je het eerst uit de mond van een arts moet horen.
  Ook vind ik dat je in de Verzorgende opleiding bar weinig ziekteleer krijgt.
  Wanneer je als vz-er meer diepgang wilt in je beroep en meer uitdaging, dan raad ik je aan om de verkorte BBL opleiding MBOV te gaan doen. Zeker als je het leuk vind om in een zkh te gaan werken, in sommige ziekenhuizen werken wel VZ-ers maar als vpk ben je toch wat breder geschoold en dat heb je dan toch wel nodig.
  Nu moet ik zeggen dat in het verpleeghuis waar ik werkte ook een MBO-Ver werkte en je merkte toen nauwelijks verschil tussen een goeie VZer en deze MBOVer. Dus wat dat betreft doet werkervaring, beroepshouding en proffesionaliteit ook heel veel.
  Laat iedereen dus trots zijn op hoe je je werk doet, en met welke intentie je het doet. Welk naamkaartje er dan ook aan hangt en welk diploma je dan ook hebben mag.
  Nog even dit, wat ik een veel minder groot verschil vind is tussen de MBO-Ver en de HBO-Ver.
  Op de werkvloer merk je nauwelijks verschil. Ze zeggen dat MBOVers praktischer zijn en HBOVers sterker in theorie. Dat is denk ik wel zo maar ik heb het nog nooit zo duidelijk geobserveerd bij mij op de afdeling.
  Ik vraag me ook wel eens af wat het toevoegd als je na je MBOV de HBOV gaat doen. Waarschijnlijk niet zoveel als je zoals mij niet houd van leidinggevende taken, kwaliteitsprojecten en onderzoeken.
  Wat mij dan leuker lijkt is je te specialiseren en dat kan bij bijna veel specialisaties ook als MBO-Ver
  Wat vinden jullie?

 6. Ik denk dat de verschillen tussen een niveau 3 IG en niveau 4 hier goed behandeld zijn. Een aanvulling alleen is dat iemand van niveau 4, en nog meer van niveau 5 (komen we gelijk bij het berichtje hieronder) meer bezig is met de zorginhoud. Iemand van niveau 3 IG is meer bezig met het uitvoeren van de zorg, niveau 4 en 5 ook, maar zij leren meer kritisch naar de zorg te kijken en op zowel micro, meso en macro niveau te innoveren. (Meehelpen met) het maken van nieuwe zorgprogramma’s. Het gebied heeft wel grijze vlakken, vooral als je de factor werkervaring er bij haalt.
  In de thuiszorg zag ik een groot verschil tussen niveau 4 en 5. Niveau 5 wordt veel meer ingezet voor het maken van het intaken van cliënten en het maken van zorgplannen. Daar waren ze ook veel meer bezig met de coördinatie dan bij niveau 4 of lager.

 7. Goeie toevoeging Ben en Willie.
  Wat ik zo apart vind is dat je als vz-er niet onder de wet BIG valt. Je doet veel vptechnische handelingen zoals injecteren, katheteriseren, maagsonde inbrengen enz. De wet BIG doet mij ook altijd denken aan een stukje verantwoording en die mag je als VZ-er toch ook gewoon voelen? Ik snap het niet helemaal wat de reden hiervoor is.

 8. Hierbij een groot verschil tussen deze beroepsgroepen:
  Want verpleegkundigen vallen onder de Wet BIG. De bepalingen in de Wet BIG gaan over:
  *Titelbescherming en registratie
  *Regeling van specialismen
  *Voorbehouden handelingen
  *Tuchtrecht
  *Opleidingstitelbescherming
  *Strafbepalingen (zie Tuchtrecht)
  Een verpleegkundige is hoofdelijk aansprakelijk voor haar handelen/werken en uitspraken en kan dus net als de andere beroepen die onder de wet BIG vallen voor de tuchtraad geroepen worden. En een verzorgende-IG staat juridisch onder de verantwoordelijkheid van de instelling waar hij/zij werkt.

 9. @yvonne
  Dat denk ik ook niet..
  Daarom heb ik hier dus een blog over geschreven om te kijken wat de reacties van jullie zijn. En door de reacties te lezen begin ik steeds duidelijker te snappen wat de verschillen zijn.
  En in een paar reacties terug heb ik aangegeven dat ik mijn mening gebaseerd heb op mijn stage in een verzorgingshuis en daar vond ik de verschil tussen een verzorgende Ig’er en een verpleegkundige niet groot.
  Tot slot wil ik iedereen bedanken voor de inhoudelijke reacties!
  Groetjes Quinten

 10. Dag allemaal,
  Ik heb al jullie reacties gelezen..
  Ik ben een HBO-Ver en ik heb met alle niveau’s samengewerkt.. Het komt er gewoon op neer, des te hoger niveau, des te hoger de verwachtingen..
  Het kunnen is niet altijd te zien, maar het hoort er wel te zijn..
  Elk niveau is goed op zijn eigen manier en samen mogen we zorgen voor een goede kwaliteit van zorg.
  Helpende en verzorgenden zijn meer gericht op de zorg.
  MBO-Vers zijn ook gericht op de zorg, maar hebben daarnaast ook meer kennis over ziekte e.d.
  En uiteindelijk HBO-ers zijn weer iets minder gericht op zorg, maar hebben meer kennis en zijn nog breder opgeleid waarin onder andere ook het leidinggevende aspect, het verbeteren van kwaliteit van zorg en het onderzoeken zit.
  Ik hoop dat ik het zo een beetje duidelijk heb verwoord.
  Groetjes Margriet

  • Hoe kun je leiding geven als je minder gericht bent op de Zorg want daar gaat het tenslotte om. Niet om “breder” opgeleid. Ik heb zelf meegemaakt hoe mijn man door een HBO-ver op de toilet werd gezet met de mededeling dat hij moest bellen. Wat hij ook deed maar niemand kwam. Na 10 minuten ging hij staan en viel. Hij had uitgezaaide kanker in zijn ruggenwerf en heeft ???? tijd op de grond gelegen voordat ze hem vonden. De HBO-ver had buiten moeten staan wachten en hem nooit en ten nimmer alleen mogen laten. Ik vond een man die zat te klappertanden van angst. Iemand die nog nooit bang is geweest en hij heeft veel meegemaakt in zijn leven maar hij was doodsbang voor een 26 jaar oude HBO-ver meisje. Die zich niet bewust was wat ze heeft aangedaan.

 11. Nou Quinten, ik denk dat je hierover niet kan oordelen als je alleen nog maar in een verzorgingstehuis stage hebt gelopen.
  Er zit een enorm groot verschil in verzorgende-IG en Verpleegkundige.
  Je bent veel breder opgeleid en je je bent inderdaad BIG geregistreerd. En er komt wel meer bij het beroep verpleegkundige kijken dan de voorbehouden handelingen.
  Want als het verschil zo klein zou zijn, waarom werken er dan niet veel meer verzorgende-IG in het ziekenhuis?

 12. Als oud viger en nu niv4 in de wijk;
  niv 3-ig zorginhoudelijk sterk/extra handelingen/ minder bewust van overzien hele zorgproces!
  (doener)
  Niv 4 meer bewust van signaleren, observeren, zelf! handelen en dit ook achteraf kunnen reflecteren..Kortom meer onafhankelijk/meer verantwoordelijkheid.. Meer coachen collega’s
  Meer theoretische kennis
  (doener/denker)
  Niv 5 Delegerende functie, coachend, verbeterplannen aanbrengen… Zorginhoudelijk technisch , theoretisch sterk! Minder doener – meer observeren
  (denker)

 13. Willie, Even een reactie op jouw schrijven. De Verzorgende I.G. valt óók onder de wet BIG, maar niet onder het tuchtrecht
  De Wet BIG: Beroepen Individuele Gezondheidszorg (1997)
  De Wet BIG is een bevoegdheden regeling en een regeling van het systeem van Voorbehouden Handelingen
  Ten aanzien van de Voorbehouden Handelingen worden twee soorten bevoegdheid onderscheiden:
   zelfstandig bevoegd volgens art. 36 (arts, tandarts, verloskundige)
   niet zelfstandig bevoegd (waaronder verpleegkundigen, VIG)
  Zelfstandig bevoegden stellen zelf de indicatie en voeren de handeling op eigen gezag uit, mits zij hierin ook bekwaam zijn
  Niet zelfstandig bevoegd: zij mogen alleen de voorbehouden handeling uitvoeren als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan:
   er moet een opdracht zijn : mondelinge opdracht binnen 24 uur
  schriftelijk vastleggen
   handelen in overeenstemming met het protocol
   men moet bekwaamheid van uitvoeren hebben: volgen van scholing/praktijk
   organisatiebeleid
  Voor de niet zelfstandig bevoegde beroepsbeoefenaar geldt: ‘onbekwaam maakt onbevoegd’
  De organisatie is verplicht om scholing aan te bieden

 14. ook eens even hierop reageren.
  Als “oud” verzorgende VIG en sinds kort verpleegkundige kan ik aangeven dat behalve de eerder beschreven verschillen een groot verschil zit in denkwijze. Bijv. Vig-ers zijn meer zorgend en doeners en verpleegkundigen meer kijkers en delegerend/ minder snel overnemend. Verpl. staan iets verder af in zienswijze behandeling van de pat. terwijl vig-ers meer naast en met de pat. staan. vaak knappen zij op voor de pat. terwijl verpl. pat. zelf laat opknappen waar mogelijk is.
  Die verandering heb ik bij mezelf en collega’s bemerkt gedurende de opleiding van vig-er naar verpl.

 15. helemaal mee eens …..maar heel vaak zijn er hbo`er alleen met beleid bezig terwijl een vig`er alles doet maar dat zegt niet dat een vig`er geen kennis heeft qua ziekte beeld….ivm dat ik overal heeft gewerkt en heeft ervaring hierbij vaak een verpleegkundige zowel nivo 4 en of 5 achter de computer zit en vergeten zelf hoe dat hoort weer en voor dat hij/zij een technische handelingen hoort te verichten moet weer de boeken open maken om precies te weten hoe het weer zit…terwijl een vig`er weet veel beter van aanpak en improviseert veel sneller ivm flexibiliteit en vooral voor tegenwoordig….Niet om negatief over te komen maar dat is wel zo….zelfs een nivo 2 weet beter gezien de jaren van ervaring dat hij/zij heeft kan sneller acties ondernemen en denkt veel sneller met clienten,familie,patienten en of bewoners mee….(inlevingsvermogens) en beter ingesteld zowel individuel en of in groepsverband qua met patienten of bewoners….wel jammer dat soms meningen worden niet snel gewaardeerd van een vig`er die jaren ervaring heeft en vooral de routine….en wat theoretisch/beleid betreft kan een vig`er ook maar heeft niet de heledag hiervoor ivm bezig en constant naast de clienten/patienten/bewoners en of familieleden…..en zo kan je verder….
  inderdaad de verschil zit bij de technische handeling verschil is niet groot hechting verwijderen en of infuus aanbrengen…..verder prima opleiding en heeft meer waardering en respect nodig….petje af voor ze….
  ik ben zelf vig`er met jaren ervaringen….en overal gewerkt…bejaardenhuizen/verpleeghuizen genoeg gezien….revalidatie/ziekenhuis…consultatiebureua…terminale instelling….revalidatie centra plus voor beademingafd gewerkt….wijkverpleeging….en zo kan ik door gaan…maar uiteindelijk werk ik nu met veel plezier in de psychiatrie begeleider binnen een kliniek plus dag/deeltijdbehandeling…eigenlijk voor de dag/deeltijdbehandeling ik ben all arround met therapeutische bahandelingen o.a plus begeleid ik een mannen groep en dat valt onder Sexe specifieke hulpverlening….en nog steeds vig`er met veel kennis.

 16. Bij ons in de wijk, zijn vp niv4 veel aan het werk net zoals de vig-ers..
  Wij hebben onze eigen evv-erschappen/klanten net zoals de viger’s…
  Dus van de tijd die wij werken gaat 90% in klantentijd, en de rest in coaching, administratie, overleg…
  De klanten die niv4 hebben – veel zorgverleners om zich heen (zorgproces), voorbehouden handelingen die alleen een vp mag doen , multiproblematiek
  Daarnaast komen we ook bij de clienten van niv 2 t/m 3ig
  Daarnaast moet je nooit de persoonlijke kwaliteiten onderschatten van elke niv. Daarin zitten duidelijk verschillen..Dit merk je vooral met vakantie tijd wanneer de ervaren mensen “wegvallen”…
  Ik merk zelf dat doordat ik de vig gedaan heb en daarna de niv 4 opleiding, dat ik soms anders de mensen benader dan bijv collega’s (vooral de niv 5)..(meer begrip is vooral goed merkbaar, ik denk dat sommigen dingen niet over getheoriseerd hoeven te worden!?) Weet je dat je met meer begrip en inleving meer bereikt!?

 17. Tja, ik denk dat ik een eerlijk antwoord kan geven op de gestelde problematiek.
  Zelf heb ik als zv-er (tegenwoordig de verzorgende IG) in een verpleeghuis gewerkt. Je bent sterk in het sociale vlak, het contact met de ‘bewoners’. Maar ook observeren, rapporteren enz. De complexiteit is gemiddeld, minder bezig met beleid.
  Acht jaar geleden de overstap naar het ziekenhuis: MBO-V gedaan. Complexere handelingen, observaties, uitbouwen van het contact met de patient. Het geheel is veel complexer van aard.
  Nu aan het eind van de HBO-V (over twee weken afgestudeerd) zie ik een groot verschil in denk- en redeneerwijze. Meer overstijgend werken, anders denken, meer bezig met de randvoorwaarden van de zorg. Ethiek, onderzoek, kritische blik, coachen, lessen geven enz. Je leert de zaken in een breder perspectief te zien.
  Wat verwarrend kan zijn, is dat je je voorgeschiedenis niet achter je laat. Een collega maakte laatst een complment toen ik een patient aandacht en een luisterend oor gaf: Je haalt de zuster uit het verpleeghuis, maar het verpleeghuis niet uit de zuster.
  De manier van omgaan heb ik nooit willen verliezen, en hoop dat het ook nooit gebeurt. Bij collega’s die niet dit traject hebben doorloopen, mis ik af en toe het zorgende aspect…

 18. Mijn beeld zegt dat verpleegkundigen veel breder zijn opgeleid. Denk hierbij aan; psychiatrie, interne zorgvragers, chirurgische zorgvragers. Die theorie is moeilijker dan de theorie die de verzorgende voor zijn of haar kiezen krijgt. Veel mensen uit mijn klas (VP) die het niet halen omdat ze bijvoorbeeld de stage niet hebben gehaald, kunnen overstappen naar de opleiding tot verzorgende. Zij geven echter aan dat het qua theorie veel gemakkelijker is dan de opleiding tot verpleegkundige. Zelf heb ik het gelukkig nog niet hoeven te ervaren en blijf ik hoop ik op de opleiding VP.

 19. Hoi! Ik ben een Verzorgende I.G met 9 jaar ervaring.Ik ben jaar geleden begonnen bij Capabel onderwijs met Verpleegkungige voor 1 jaar. Eerlijk gezegd je krijg het zelfde leerstoffen als bij i.g opleiding. Infuse,bloedprikken en anatomie van het lichaam krijg je bij En dan krijg je meer verantwoording. bv beslissingen nemen als er een arts niet bij is. Maar voor de rest Een I.G voor mij kunnnen ze ook een verpleegkundige noemen.

 20. Dag Rimal Wilson. Je moet proberen de zorgvragers zelf te laten doen wat hij of zij zelf kunnen doen.We hebben de neiging om meteen te gaan helpen.De zorgvrager vragen om iets te doen zonder te vragen kunt U dit doen? Gewoon een opdracht geven en wachten kijk of het gaat en dan pas in actie komen anders nemen we alle zorg van hun af je krijg dan een zorgvrager waar je alles voor hen of haar moet doen terwijl hun deze zelf kunnen.iedereen moet op een lijn werken. Niet dat jij alles overneem van de zorgvragers terwijl je colegas gewoon de tijd nemen om de(zorgvragers) zelf te laten doen wat hun zelf kunnen doen. Ik weet tegenwoordig geen tijd he?.

 21. Er is wel duidelijk een enorm verschil tussen verpleegkundigen en verzorgende. Als er geen of minimaal verschil tussen beide zat dan zou 1 van beide beroepsgroepen niet bestaan? Tussen niveau 3 en 4 zit een enorm verschil, tussen niveau 4 en niveau 5 zit ook een enorm verschil. Dan heb ik het nog niet eens over de doorgroei naar verschillende specialisme als verpleegkundige (veelal niveau 5). Ik weet dat op de opleiding HBO-v vakken worden gegeven als geneeskunde (dit gaat veel verder dan op niveau 4), sociologie, ethiek, recht, psychologie, wetenschappelijk onderzoek, klinisch redeneren (wat een verpleegkundige veelal doet op zijn of haar afdeling), sociale vaardigheden, gedragswetenschappen, technische vaardigheden (waarbij je verder moet denken dan alleen een naald in iemands arm steken), etc, etc.
  Om maar even aan te geven dat een verzorgende gewoon niet te vergelijken valt met een verpleegkundige. Mijn ervaring uit stages die ik gelopen heb op verschillende afdelingen buiten het ziekenhuis om is dat verzorgenende (IG) veelal abstract denken en handelen.
  Het is mooi dat er verschillende disciplines zijn in de gezondheidszorg. Er zijn niet voor niks verschillen op niveau 1 t/m 5!

 22. Hallo Kim,
  Ik zag dat je iets typte over dat je als MBO-v’er alle specialisaties kan doen. De doorgroei is moeilijk als MBO-v’er. Ik weet uit ervaring dat men op verschillende afdelingen alleen maar HBO-v’ers aanneemt (waarschijnlijk solliciteren er ook MBO-v’ers (SEH/IC/ etc).
  Greetz,
  Ohja kijk nog eens goed of je echt verschil ziet. Misschien zie je het verschil tussen mbo en hbo niet omdat je hier niet voor opgeleid bent! Ik zie wel degelijk verschil (het is altijd makkelijker om een niveau naar beneden te kijken dan een niveau omhoog betreft kennis;) )

 23. “Tussen de hbo v en mbo v is in Nederland het verschil alleen in het curriculum van de opleiding en in de mogelijkheden om verder te studeren/vervolgopleiding.
  Onze werkgevers/ziekenhuizen vragen in de praktijk van alledag echter gewoon om verpleegkundigen op de werkvloer.
  Er is geen eis wat betreft het opleidingsniveau mbo of hob dat deze verpleegkundigen moeten hebben.
  Geen beroepsgroep, politicus of beleidsmaker die zich hier aan durft te branden! De HKZ gaat er niet over, en NU91 noch de V&VN hoort men in deze discussie.
  Alle voorgaande instanties roepen allemaal zogenaamd om de noodzaak van kwaliteit van zorg. Maar als je ze goed bekijkt, dan zie je ze met mooie verhalen (kwaliteitsystemen) aankomen, waarin ze je gebakken luchtkastelen en de kleren van de keizer verkopen.
  Neem bijvoorbeeld de huidige tendens voor kwaliteitsregisters. Je diploma is kennelijk niet meer voldoende als kwaliteitskeurmerk. Nee, je moet nu aan een niet door de wetgever bepaald register waarbij ze opleidingen aanbieden die ze zelf zogenaamd onafhankelijk accrediteren. Er wordt met geen woord gerept over verschillen in kwaliteit van hbo v of mbo v, maar wel met de trompet en tromgeroffel het over kwaliteit hebben die ze zelf bedacht hebben en zelf keuren.
  De slager die zelf ze vlees keurt dus, dit heet in de volksmond kartelvorming.
  Tja, en als je kijkt op welke meetbare wijze de kwaliteit van zorg wordt verbetert door dit soort registeracties. Dan heb ik het dus over concrete zaken zoals; wachtlijsten terugdraaien, voorkomen en terugdringen van ziektes etc. Nou, ho ho, dat is niet de bedoeling dat verpleegkundigen dat soort concrete zaken wilenl weten. Want het gaat hier wel eventjes om kwaliteit vinden ze en je krijgt nota bene opleidingsaanbod en dan mag je ook nog in je eigentijd je vakliteratuur bijhouden.
  En je mag er nog blij mee zijn ook, vinden ze.
  Hier worden we Dolblij van als beroepsgroep nietwaar?
  Terug naar onze discussie; HBOV vs MBOV!
  Conclusie;
  Het zal de werkgevers/ziekenhuizen in Nederland dus aan hun mooie derrières oxideren als ze voor hetzelfde geldbedrag een hoogopgeleid verpleegkundige of een middelbaar opgeleid verpleegkundige kunnen inzetten.
  Terwijl als ze de ziekenhuizen middels de verzekeraars dan over kwaliteit zeuren het interessant kan zijn om te meten of er verschil in aantoonbare meetbare kwaliteit is in het verschil tussen ze. Dat zou de discussie pas echt beslechten.
  Verdeel en heers is de tactiek; fantastisch om die oer-Hollandsche VOC mentaliteit in volle glorie te zien. Een professie uithollen heet dit;
  Alleen dit gekke Nederland erkent verpleegkundigen van mbo niveau! Dan zijn we nog niet klaar, want daar hebben we ons zusje de verzorgende! Kennelijk heeft er ooit een joker bedacht dat verpleegkundigen en verzorgenden samengaan.
  Waarom niet de beroepsgroep Artsen en Verpleegkundigen Nederland opzetten? Lijkt me een beroepsgroep met meer daadkracht en qua bestaansrecht hebben ze net zo veel recht om naast elkaar te staan al de V&V.
  Dus met alle respect voor het vak; het systeem van mbo-v afschaffen net zoals in de rest van de wereld, en laat de verzorgenden hun eigen club opzetten en als beroepsgroep groeien. Gewoon 1 opleingsniveau met 1 gemeenschappelijke taal en niveau.
  Verpleegkundigen (niv 5) zouden zich verdorie eens als een echte beroepsgroep moeten profileren en niet meer aangestuurd door verzekeringsmaatschappijen of andere aanstuurgroepen die niks met ons vak te maken hebben. We worden geleefd en bepalen niet zelf meer de inhoud van vak en wat we er voor willen hebben aan waardering.”

  • Net zo als in de rest van de wereld??? Daar bestaan nog steeds de verpleegkundige A die een gedegen interne opleiding hebben gehad en alles kunnen als ze klaar zijn. Niet voor niets zijn er 2 Nederlandse HBO-V in Portugal ontslagen in het verpleegtehuis waar ik werkte. Ze hadden 2 linker handen en konden niet werken en wisten niet hoe ze bloed moesten prikken….een mooie reclame voor deze opleiding die meer gebakken lucht is..

 24. Hallo HBO-v
  Een MBO-Ver heeft ook toegang tot de IC – SEH – anesthesie specialistische opleidingen. Kijk maar op de sites van de ziekenhuizen. Die vragen gewoon een verpleegkundig diploma niv 4 of 5. Niet zo vreemd toch ? Als niv 4 ben je tenslotte ook verpleegkundige..

 25. Ik werk nu 11 jaar op een revalidatie afdeling in een verpleeghuis,als verzorgende ig.
  Zelf zit ik ook met het idee om verder te leren,inderdaad met op andere vlakken meer diepgang.Neurologie spreekt me dan vooral aan omdat dat ik veel ervaring heb met CVA revalidanten.
  Waar ik nog een beetje mee zit is of ik meer verantwoording wel wil en aankan.In mijn huidige werk is de werkdruk erg hoog plus dat je naast alleen de zorg nog andere taken hebt ook.Soms vindt ik dat moeilijk.

 26. @Rob
  De Wet BIG verdeelt beroepen die onder deze wet vallen in twee groepen. Deze groepen staan bekend onder het artikelnummer uit de wet: artikel 3- en artikel 34-beroepen. Alleen artikel 3-beroepen staan geregistreerd in het BIG-register en vallen onder het tuchtrecht.
  Verzorgende IG valt dus ook onder de BIG-Wet.

 27. Ik vind dit een mooi onderwerp! Ik ben zelf vanaf niveau 1 zorghulp, naar niveau 2 helpende en niveau 3 verzorgende nu terecht gekomen op de niveau 4 Verpleegkundige Bol-Verkort opleiding. Ik loop nu 5 maanden stage op een Duits Ziekenhuis in Nordhorn en mijn eerste jaar zit er nu bijna op. Ik doe mijn stage op de ”Unfallchirurgie’ dit is in Nederlandse taal de Traumatologie afdeling. Daarnaast vervullen we ook een taak voor de verpleging van KNO-Patienten. Ik moet zeggen dat ik nu ik bijna een jaar verder ben ontzettend ben gegroeid! Voorheen dacht ik ook dat tussen een verzorgende en verpleegkundige weinig verschil zat, maar nu denk ik daar wel anders over. Vooral de eerste 2 maanden in het begin van de opleiding vond ik het best onwennig want er zit toch wel behoorlijk wat meer diepgang in de theorie die in de college’s worden behandeld. Dit moet je wel kunnen overbruggen. Naast de skills lessen krijg je klinische zorg, Gehandicaptenzorg, Geestelijke gezondheidszorg, AFP en Geriatrie. Daarnaast merk je dat er ook een stuk meer zelfstandigheid van je word verlangt. Ik had als verzorgende geen kaas gegeten van het Ziekenhuis, ik weet nu zeker dat dit echt mijn ding is en waar ik mijn hart voor kan ophalen. Het verschil? Diepgang, kennis, flexibiliteit, breder inzetbaar, toch een aantal extra handelingen, Artsenvisite lopen, het is een wereld van verschil!

 28. Toch las ik wel wat onaangename zinnen in het bericht van HBO-V. Hoezo een MBO-V alleen in Nederland erkent? ik kan in Duitsland prima uit de voeten met een MBO-V diploma..Zeker met jou HBO achtergrond had ik toch wel een betere onderbouwing verwacht. Wat je zegt klopt namelijk niet. Trouwens ook in België is er een A en een B verpleegkundige wat eigenlijk neerkomt op het MBO-HBO systeem dat wij hier in Nederland hanteren en ook daar kun je gewoon met een MBO-V diploma solliciteren. Tot slot vergeet je dat de MBO-V wel onder het kopje MBO+ valt. Er zijn slecht’s een aantal mbo opleidingen op niveau 4 met die titel, het is ook een stuk pittiger dan bijvoorbeeld detailhandel niveau 4. Het zal de Ziekenhuizen in Nederland dus inderdaad aan hun derrière oxideren of er een gemotiveerde MBO-V aan het bed staat die in de basis evenveel kwaliteit kan bieden of een HBO-V met grootheidswaanzin die zijn eigen verhalen niet eens juist kan onderbouwen. MBO-V afschaffen? niet verstandig, ik voorzie een nog groter te kort aan personeel met die insteek. Tussen MBO en HBO V zit echt wel een groot verschil daar hoor je mij niet over, maar je moet niet doen alsof MBO-V zijn bestaansrecht niet waardig is, geloof me of jij nou een injectie toedient of jij met je gouden HBO-V handjes dat doet, we kennen beiden de handeling, beiden de benodigde kennis en voor een patiënt zou dat werkelijk een zak zijn of jij nou niv 4 of 5 hebt gedaan.

  • Absoluut meen eens. Ik heb voor 6 jaar als Verpleegkundig A in Zimbabwe gewerkt en voor 10 jaar in Portugal. Juist in het verpleegtehuis in Portugal zijn 2 Nederlandse HBO-V ontslagen omdat ze niet konden werken en geen bloed konden prikken. Liepen de kantjes van af en voelden zich hoog verheven boven de Britse SRN en mij als Verp. A. Mij werd gevraagd na een 10 uur nachtdienst of ik “bloedprikken” wilde leren….ik zei dat ik daar niet in gekwalificeerd was en dat ze de “hoofdzuster” moest bellen om het haar te leren. Ontslag was het resultaat. Als je verpleegkundige bent dan wordt er wereldwijd verwacht dat je alles kunt op het gebied van zorg en niet of je een “begeleider” bent. In de rest van de wereld zijn er nog Hoofdzusters die deze taak hebben. Nederlandse zorg graaft een heel groot graf waar het moeilijk is om uit te komen.

 29. Hi Quinten,
  Bedankt voor het stellen van deze vraag! Ik zit zelf nu in het 2e jaar van hbo-v, en het viel mij ook op dat er eigenlijk bar weinig verschil is. De niv. 3’ers en 4’ers wisten het zelf ook niet eens, dus ik dacht laat ik het maar eens gaan opzoeken!
  Thanks!

 30. Dat beeld klopt niet, een mbo vpk heeft heel andere eindtermen dan een vz niv 3. Een mbo vpk leert verpleegkundig diagnosticeren en het verpleegprobleem duiden met als doel balans te vinden in draagkracht en draaglast. Ook gebruik te maken van gesprekstechnieken / gvo etc.
  Afgezien van de verpleegtechnische handelingen als de venapunctie, venvlon, cad bij mannen, verwisselen van een suprapubisch katheter, dus het vak verplegen.
  Een verzorgende ig leert het vak verzorgen wat erop gericht is te compenseren waar zelfzorg tekort schiet. Dit is iets wat ik niet zelf heb verzonnen maar conforn de beroepsprofiel.
  dus hoezo geen verschil?

 31. Hoi allen
  weten jullie of zorgkundige in Belgie gelijkgesteld is aan verzorgende niveau 4 ?
  Ben namelijk Belgische, heb al enkele sollicitaties geplaatst in Nederland maar weet echter niet onder welk niveau ik moet solliciteren
  Ben nu ook gestart met mijn opleiding verpleegkunde om sneller aan de slag te kunnen in Nederland.
  k ben ook in het bezit van een geregistreerd visumnummer als zorgkundige…. verder echter niet op de hoogte van de niveaus hier zo in Nederland.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.