Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

Buurtzorg stopt lidmaatschap V&VN en start eigen kennisplatform

Buurtzorg heeft per 1 januari het collectief lidmaatschap op V&VN opgezegd. Een van de redenen is onvrede over het Kwaliteitsregister V&V. Buurtzorg lanceert daarom nog voor de zomer een eigen kennisplatform voor haar medewerkers, aldus directeur Jos de Blok.
Jos de Blok is directeur van Buurtzorg Nederland
Jos de Blok (Foto: ANP)

Buurtzorg had sinds 2007 een collectief lidmaatschap op V&VN, wat volgens De Blok bij elkaar een paar miljoen gekost heeft. ‘Al jaren vinden we dat V&VN in een aantal opzichten onvoldoende bijdraagt aan de ondersteuning van de wijkverpleging. Dit kan volgens ons beter en sneller.’ Eén van de onderwerpen waar Buurtzorg problemen mee heeft, is het Kwaliteitsregister V&V. ‘Wat mij betreft biedt het kwaliteitsregister te weinig mogelijkheden voor de ondersteuning van de professionele ontwikkelingen van wijkverpleegkundigen.’

Eigen kennisplatform

De Blok wil dan ook nog vóór de zomer een eigen kennisplatform lanceren, enkel en alleen voor medewerkers van Buurtzorg. ‘Deze scholingen moeten écht gebaseerd zijn op wat onze professionals nodig hebben in hun dagelijks werk.’ De Blok wil daarom vooral gebruikmaken van de expertise die al binnen de organisatie aanwezig is, en van moderne scholingsvormen. ‘We hebben specialisten in huis op het gebied van wondzorg, delier, ALS, noem maar op. Deze kunnen natuurlijk prima scholingen geven aan verpleegkundigen aan de wijk en wijkverpleegkundigen. Bijvoorbeeld met een klinische les op afstand. Dat gaat sneller, is effectiever en er kunnen veel meer mensen tegelijk aan meedoen.’ De Blok benadrukt dat deze nieuwe vorm van scholen geen bezuinigingsmaatregel is. ’Sterker nog: wat mij betreft zou er geen rem moeten zijn op opleiding en training, zolang het maar zinvol en effectief is. We gaan voor meer kennisontwikkeling voor hetzelfde geld.’

Meer deskundigheidsbevordering

De Blok maakt zich geen zorgen over nieuwe regels voor deskundigheidsbevordering, die met het wetsvoorstel van de Wet BIG II zijn aangekondigd. Daarin wordt een minimum van honderd uur aan deskundigheidsbevordering genoemd, in de vijf jaar die voorafgaan aan herregistratie. ‘Hier kunnen wij zeker wel aan voldoen. Hoe wij deze uren voor onze medewerkers gaan registreren en bijhouden wordt nog verder uitgewerkt. Daar zullen we later meer details over bekend maken.’

Reactie V&VN

Een woordvoerder van V&VN laat weten het jammer te vinden dat Jos de Blok het V&VN-lidmaatschap van Buurtzorg-medewerkers niet langer vergoedt. ‘Overigens krijgen we veel positieve reacties van wijkverpleegkundigen van Buurtzorg die hun lidmaatschap voort willen zetten. Als grootste beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden, behartigt V&VN vanzelfsprekend de belangen van álle wijkverpleegkundigen.’

De beroepsvereniging herkent zich dan ook niet in de kritiek dat V&VN te weinig zou doen voor de wijkverpleging. ‘Juist het afgelopen jaar hebben we de positie en het belang van de wijkverpleging nadrukkelijk zichtbaar gemaakt door onder andere een brandbrief aan de Tweede Kamer en een landelijke actiedag, die resulteerde in spoedoverleg met alle partijen, bijeengeroepen door minister Hugo de Jonge. V&VN zat daar aan tafel namens en met wijkverpleegkundigen. Het overleg met VWS wordt deze maand voortgezet.’

16 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Wat ik beoog mjcboon is dat verpleegkundigen en verzorgenden niet verder komen met eigen bondjes en platformen. Dat is het grootste probleem. Verpleegkundigen zijn niet duidelijk georganiseerd. Buurtzorg wil het graag op hun eigen manier doen, ik waardeer hun concept zoals het ooit is ontstaan maar ik heb daar mijn twijfels bij vooral op het gebied van functiedifferentiatie. V&VN heeft daar een beter beeld van wat recht doet aan ieder opleidingsniveau en de juiste opleidingen.

 3. @wbreeman: Waar staat dat een beroepsvereniging zich alleen met kwaliteit dient bezig te houden en niet met alle facetten die in, op en aan het beroep kleven? Zo versnipper je juist de facetten van het beroep. En laat degenen die kwaliteit willen (en willen meten) de kosten daarvan op zich nemen. Op zich zijn we gekwalificeerd genoeg na onze diplomering, BIG-registratie en alle scholingen die we (moeten) volgen om bij te blijven in ons beroep. Daar hebben we geen kwaliteitsregister voor nodig, maar goede werkgevers.

 4. De V&VN claimt de spreekbuis te zijn voor alle verpleegkundigen en verzorgende. Helaas is dat niet het geval. Zodra je niet in dienst bent van een instelling, maar ZZP-er of interim-er bent dan ben je bij de V&VN aan het verkeerde adres, helaas. Dit is bevestigd in een telefoongesprek met een medewerker van de V&VN 3 jaar geleden.
  Het kwaliteitsregister is opgezet om kwaliteit te bevorderen maar ook dat gaat helaas mis. Er worden punten uitgedeeld voor een ledenvergadering (NND-dagen). Wat ik nog steeds onbegrijpelijk vind is dat er geen punten uitgedeeld worden voor het aantal uren wat je werkt. Als (zoals ik) 100% werk dan moet ik straks dus 20 uur per jaar in mijn vrije tijd doorbrengen om certificaten te behalen, dus meer dan een halve week. Het zou in mijn ogen eerlijker zijn om ook voor de gewerkte uren punten te geven, dit naar ratio. als je werkt maak je vanzelf genoeg mee en leer je meer dan genoeg.
  De V&VN bemoeit zich wel degelijk met de CAO, ze hebben immers acties georganiseerd.

 5. Eens met M. Beringen en geen idee wat Hildegard Tummers nu beoogt. Duidelijk mag zijn dat V&VN niet alle verpleegkundigen en verzorgenden vertegenwoordigt, een onzinnig duur kwaliteitsregister heeft, een log apparaat is geworden en alleen oog heeft voor wat zij verpleegkundige kwaliteit noemen en niet voor de gehele sitauatie van de verpleegkundigen en verzorgenden. Waar staan zij als het over tekorten gaat of over de schamele vergoeding t.o.v. de verantwoordelijkheid die gedragen wordt? Niet op de barricade in ieder geval. Wel een beetje het brave jongetje uithangen met hun kwaliteitsregister. Zo te lezen is Buurtzorg daar ook bezorgd over en denkt het beter te kunnen doen.Geef ze die kans! Van V&VN hoeven we het ook niet te hebben.

  • Schamele vergoedingen zijn een zaak van de vakbonden en cao onderhandelaars en niet primair van een beroepsvereniging: die gaan idd over kwaliteit. Overigens kost een kwaliteitsregister nu eenmaal geld. Dat geldt ook voor de andere KR beroepsgroepen zoals artsen en paramedici. Ook buurtzorg zal dat vast niet gratis gaan doen. Zo jammer van deze versnippering ….

 6. Ik ben geen fan van Buurtzorg, maar Jos legt WEER de vinger op de zere plek. Ik ben nl ook al jaren geen lid meer van de V&VN, een glossy lobby vereniging bij de politiek die meewaaien met de waan van het marktdenken en het vanuit management aansturen van onze werkvloeren en herschrijven van onze beroepsprofielen, tot er alleen nog maar holle termen over zijn….bluuuhhhh

 7. Stop met de machtsspelletjes en zorg voor verbinding in de zorg. Buurtzorg is ook niet heilig. Ook te groot geworden en ook nog arrogant ?, zo te lezen in jouw betoog, Jos. Ga je weer een BLOK vormen. Laten we samen goede zorg leveren. Het is uiteindelijk Gemeenschapsgeld.
  Als ZZp’ er voel ik me ook niet vertegenwoordig door V&VN. Ik ben vanaf dag 1 lid geworden omdat ik behoefte had aan een organisatie die de beroepsgroep kon vertegenwoordigen.
  V&VN was kennelijk alleen maar bezig geldzaken. Wie meer moest verdienen en wie niet. Een vuist maken in de richting van de zorgverzekeraars zoals Zilverkruis is er niet bij. Ook ZZp’ers die lid zijn voelen zich hierdoor in de steek gelaten. Misschien een BLINDE VLEK van V&VN. Praat met elkaar.

 8. Wat een onbegrijpelijke actie! Juist in deze tijd van tekorten worden er hele rare sprongen gemaakt. Waarschijnlijk ingegeven door financiele prikkels. Het laatste wat we in deze tijd nodig hebben is versnippering van de beroepsgroep. Elk specialisme weer vechtend voor zichzelf? Heel erg dom! We zijn gebaat bij 1 sterke beroepsvereniging als spreekbuis naar media en politiek. Is ook wel een typerend vd verpleegkundige beroepsgroep: lage organisatiegraad en eilandjes. Jammer! Neem een voorbeeld van de KNMG. Dat is nu ook precies waarom we als verpleegkundigen op dat gebied vrijwel niet verder komen.
  En ja… een kwaliteitsregister kost geld en een sterke beroepsvereniging ook.

 9. Als je denkt overal mee weg te kunnen komen, weigert goede functiedifferentiatie in te voeren en te bezuinigen op officiele hbo of post hbo opleidingen dan is V&VN een ‘Blok’ aan het been. Buurtzorgconcept is mooi maar de kwaliteit binnen Buurtzorg heb ik nu mijn vraagtekens bij.

 10. Helemaal met M.Beringen eens! Zo had ik nog geeneens bekeken. Ik vind de V&VN trouwens een organisatie met weinig uitstraling en daadkracht. Ze pretenderen de belangen van de verpleegkundigen te behartigen, maar dat blijkt in de praktijk niet veel voor te stellen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.