Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CNO Finnema over cao umc’s: ‘De toevoeging over zeggenschap is een mooie eerste stap’

Op 11 november bereikten werkgevers en vakbonden een akkoord over de cao umc’s. Een opvallende paragraaf gaat over zeggenschap. Nursing vroeg Chief Nursing Officer Evelyn Finnema wat dit voor verpleegkundigen betekent.
CNO en hoogleraar Evelyn Finnema.
CNO Evelyn Finnema: 'Werkgevers in de vvt en ziekenhuizen kunnen bijna niet anders dan het goede voorbeeld van de umc's volgen.'

In de paragraaf over zeggenschap staat onder meer dat de umc’s ‘het belang van vergroting van de zeggenschap van verpleegkundigen en verzorgenden over de vakinhoudelijke en professionele ontwikkeling onderschrijven.’ De werkgevers beloven verpleegkundigen hierbij te faciliteren en actief te betrekken bij de plannen.

Dat betekent dat de werkgever de verpleegkundigen tijd en middelen geeft om te werken aan ‘verbetering van zorgprocessen, afdeling-overstijgende overleggen, kwaliteit van zorg, reflectie, scholing, ontwikkeling, onderzoek, onderwijs, en professionele verantwoording.’ Ook moet de werkgever dit financieren.

Wat betekent deze paragraaf voor verpleegkundigen?

Evelyn Finnema: ‘Ik vind het een mooie eerste stap naar het vastleggen van invloed van verpleegkundigen en verzorgenden via de cao. Er zijn natuurlijk al allerlei initiatieven gaande, maar het is voor het eerst dat het zwart op wit staat in een cao. Dat betekent dat elk umc hiermee aan de slag moet. Het helpt de verpleegkundige doorontwikkeling, en dat is meer dan welkom.

Wat me ook opvalt is dat er goed is gekeken naar de rapporten die de afgelopen jaren over de zorg en haar medewerkers zijn verschenen. Het SER rapport bijvoorbeeld, dat pleitte voor alle punten die nu in deze cao zijn opgenomen. Of het adviesrapport van de vorige cno, Bianca Buurman. Verpleegkundigen kun je beter behouden als je hen meer zeggenschap en dus erkenning geeft, en betere opleidingsmogelijkheden zodat ze meer perspectief hebben. Dat in deze cao een stap is gemaakt richting een meer marktconform salaris is ook goed natuurlijk.’

Heeft de covid-19-pandemie geholpen denk je?

‘Zeker. Er is al 1,5 jaar zoveel aandacht voor het tekort aan verpleegkundigen en ic-verpleegkundigen, dat het belang van de beroepsgroep voor de gezondheidszorg en de maatschappij nu echt is doorgedrongen. Het is positief dat de overigens ontzettend nare pandemie leidt tot meer zeggenschap, maar voorop staat dat de situatie in de zorg op veel plekken nijpend is. Laten we dat niet vergeten.’

De cao-onderhandelingen voor de vvt en de ziekenhuizen lopen nog. Moet deze paragraaf ook in deze cao’s worden opgenomen?

‘Ja, ook deze sectoren zullen meer met zeggenschap aan de slag moeten. De personeelstekorten zijn ook hier hoog. Heel Nederland heeft inmiddels door hoe belangrijk verpleegkundigen en verzorgenden zijn. De werkgevers in de vvt en de ziekenhuizen kunnen eigenlijk niet anders dan het goede voorbeeld van de umc’s hierin volgen.’

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.