Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Corona: nieuw advies voor reanimatie in het ziekenhuis

Zorgmedewerkers in het ziekenhuis mogen weer mond-op-mondbeademing toepassen bij het reanimeren, behalve bij een patiënt met covid-19 of verdenking daarop. Dat is het nieuwe aangepaste advies van de Nederlandse Reanimatie Raad.
Foto: Arno Massee

Eind maart 2020 paste de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) de richtlijn voor reanimatie in het ziekenhuis tijdelijk aan in verband met de corona-pandemie. Vanwege de daling in het aantal corona-besmettingen is het volgens de NRR en het RIVM nu weer verantwoord om mond-op-mondbeademing toe te passen bij de meeste reanimaties in het ziekenhuis.

Wel of geen covid-19

De richtlijn IN-hospital reanimatie stelt nu dat zorgmedewerkers in het ziekenhuis weer mond-op-mondbeademing mogen toepassen, behalve bij patiënten met covid-19 of verdenking daarop. Voor die patiënten gelden nog steeds de aangepaste adviezen:

  • Stel een normale ademhaling na het openen van de bovenste luchtweg alleen vast door te kijken. Controleer de ademhaling niet door te luisteren en te voelen.
  • Pas geen mond-op-mondbeademing toe, en ook geen mond-op-maskerbeademing.
  • Als die expertise er is, beadem dan met masker-ballon in afwachting van het ALS-team. Een alternatief is om een zuurstofmasker met hoge flow aan te brengen zonder te beademen. Als dit allebei niet voorhanden is, geef dan alleen ononderbroken thoraxcompressies.

Hoewel het aantal besmettingen de afgelopen weken flink gedaald is, is er nu weer een stijgende lijn te zien. Zou jij bij een eventuele tweede golf (weer) op een covid-19-afdeling willen werken? Beantwoord de poll >>

Covid-19-status

Volgens de NRR moet de covid-19-status van alle opgenomen patiënten vastgelegd zijn in het patiëntendossier. Bij reanimaties die buiten het ziekenhuis worden gestart en op de spoedeisende hulp vervolgd worden, geldt de covid-19-status die door het ambulancepersoneel is bepaald.

1 REACTIE

  1. Zijn er dan nog steeds verpleegkundigen die in het ziekenhuis mond op mond beademing geven? Als het goed is hangt op elke afdeling wel een paar Ambubalonnen. En wat ik heel bijzonder vind is het woordje mogen, hoezo mogen? De NRR heeft helemaal geen bevoegdheid om iets wel of niet toe te staan.Sterker nog aan deze adviezen kun je zien dat ze weinig zicht op de dagelijkse praktijk hebben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.