Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Lezersdilemma: ‘Patiënt rookt stiekem op de wc’

Wat zou jij doen? Nursing-lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's. Vorige maand legde een verpleegkundige dit dilemma voor. Wat adviseerden collega's?
Sigaretten (Foto: Fotolia)

Onze oncoloog heeft er een persoonlijke strijd van gemaakt om het roken totaal te bannen uit het ziekenhuis en van het ziekenhuisterrein. Rookruimtes zijn gesloten. Maar nu heb ik een patiënt die dusdanig verslaafd is dat hij nu op de toiletten rookt. Hij hangt in de gordijnen, wordt opstandig en onrustig. Wat moet ik doen? Zet ik de nooddeur open of geef ik hem driemaal daags een uitbrander? Moet ik me bemoeien met het rookbeleid van een patiënt? Die man moet toch zelf weten wat hij zichzelf aandoet?

Naam bij de redactie bekend

Ga naar het nieuwe dilemma: ‘Te sexy gekleed’

Reacties:

Blijven waarschuwen
Toch drie maal daags waarschuwen, er zijn namelijk ook gevolgen voor andere patiënten. Zelfs als de nooddeur open is. En dan heb ik het nog niet eens over brandgevaar bij bijvoorbeeld zuurstofgebruikers. Heb je al nicotinepleisters geprobeerd? Of een vrijwilliger geregeld die de patiënt mee naar buiten kan nemen in de rolstoel? Als verpleegkundige heb je de verantwoording voor de gezondheid van betreffende patiënt en medepatiënten en daar hoort mijn inziens aanspreken op rookgedrag ook bij.
Kim Hageman, zorgcoördinator afdeling Longziekten, Gelre ziekenhuis Apeldoorn

Volwassen
In de meeste gevallen zijn patiënten al wat ouder of op zijn minst volwassen. Denk je nou echt (vooral in deze anti-rook tijd) dat deze mensen iemand nodig hebben die ze verteld hoe slecht roken voor je is?
Angela

Laat hem genieten
Ik begrijp je wel. Als je zoveel ellende ziet van wat roken met een lichaam doet begrijp ik dat je wilt dat niemand ooit meer een peuk op steekt. Maar mag iemand alsjeblieft zelf weten wat hij doet met zijn lijf? Hij kent de gevolgen want hij ligt inmiddels op jouw afdeling. Je kunt hem hooguit wijzen op de consequenties maar iemand die volwassen en wilsbekwaam is kun je naar mijn mening je eigen ideeën en missie niet opdringen. Laat die man van zijn sigaretje genieten. Succes met de confrontatie met je oncoloog. Misschien kun je hem ook uitleggen waarom je het door de vingers ziet.
Mevrouw van Baaren

Ik rookte zelf ook
Gewoon laten roken, desnoods buiten. Wie ben ik om iemand die altijd gerookt heeft de les te lezen? Wat heeft iemand verder nog?
Dorien

Stoppen of naar huis
Prima dat er een ontmoedigingsbeleid is. Zeker mee doorgaan. Maar soms keert zo’n beleid tegen zich en krijg je dat mensen toch roken op plekken waar dat absoluut ongewenst is. Deze man zal zich ervan bewust moeten zijn dat hij niet voor niets in een ziekenhuis verblijft en dat roken daar niet toegestaan is. De keuze is aan hem. Een verblijf zonder roken in het ziekenhuis of naar huis gaan.
Sonja Kalshoven

Regels
Als het een persoonlijke strijd is van de oncoloog laat het vooral zijn persoonlijke strijd blijven. Kwaliteit van leven laat zich niet vangen in regels en protocollen.
Cor

E-sigaret proberen
Laat hem een e-sigaret proberen. Dit is een heel probaat middel dat al vele mensen van het roken af heeft geholpen en is sowieso 95% minder schadelijk dan reguliere sigaretten. Hij kan een e-sigaret zelfs op kamer gebruiken want anderen hebben daar geen last van! Het zal meteen zijn hunkeren naar nicotine temperen.
Yildiz


Ga naar het nieuwe dilemma: ‘Te sexy gekleed’

6 REACTIES

 1. Wat zijn de tijden veranderd. Ik rookte nooit en heb het geleerd in het ziekenhuis. Op de stage OK na een vreselijke operatie zat het hele operatie team te roken in de koffiekamer. Ik zat heel bleek met mijn mok koffie en een chirurg heeft mij een sigaret aangeboden. “goed voor de zenuwen”. Ook in het Antonio van Leeuwenhoek ziekenhuis was roken toegestaan voor iedereen.
  Maar ik vind wel dat patiënten mogen roken en er moet een gelegenheid voor zijn. Een beetje dictatoriaal om dit te verbieden. Je kunt tegen roken zijn maar rokers zijn praters en als je alleen reist bv dan is het gezellig in de rook lounge maar daar buiten zit iedereen op zijn smart phone te kijken op vliegvelden wereldwijd.

 2. Lees alle reacties
 3. Over roken is veel te zeggen, zeker omdat het een verslaving is en degene zelf niet zomaar in staat is om te stoppen. Er zijn situaties waarbij iemand zich er op moet instellen dat roken niet altijd kan. Een voorbeeld; als je een lange vliegreis maakt gaat niemand roken; degene die rook afhankelijk is zal mogelijk nicotine pleisters, kauwgom nemen. Dit is wat in een ziekenhuis ook moet kunnen; tegemoet komen, maar niet toegeven aan roken Dit staat haaks naar een gezondheidsinstelling, die juist mensen beter willen maken. Je kan niet niet van personeel verwachten dat ze b.v. een kettingroker met regelmaat naar de rookkamer moeten brengen. En roken van een patiënt op niet toegestane ruimtes moet bestraft worden, of ontslag. Deze patiënten zijn namelijk niet ziek genoeg om te willen stoppen. En eerlijk is eerlijk; iedere roker heeft wel de wens om te willen stoppen. Zet voor- en nadelen maar eens op een rijtje.

 4. GoneNative maakt de naam waar en geeft een eigen draai aan het verhaal door in te vullen. Niet bevordelijk voor de oplossing van het probleem.
  Roken in openbare gebouwen en dus ook ziekenhuizen is verboden en dat is niet zonder reden. Roken op de toilet of waar dan ook moet dan ook niet toegelaten worden. De patiënt zal zich moeten tevreden stellen dat ie voor zijn rokertje naar buiten toe zal moeten….net als de andere patiënten die willen (blijven) roken.Zolang roken op zichzelf nog niet verboden is is dat wat het is.

 5. Het is duidelijk dat de Oncoloog met zijn persoonlijke strijd een aantal denkfouten maakt. Net als ikzelf is hij waarschijnlijk iemand die gerookt heeft en wil voorkomen dat hijzelf weer begint met roken, dus moeten alle mogelijkheden voor contact met tabak worden verbannen uit de woon-werkomgeving van de Oncoloog. Of het regelmatige contact met patiënten die met de gevolgen van het roken, met name kanker, naar hem toe komen heeft hem gemaakt tot wat hij is geworden.
  Net als sommige felle verdedigers van een geloof is hij fanatiek geworden. Dat wil zeggen dat iedereen moet buigen voor zijn wil en er geen alternatieven zijn.
  Jouw patiënt rookt, het is jouw verantwoordelijkheid de genezing van je patiënt zo veel mogelijk te bevorderen. De stress van het niet kunnen, niet mogen roken is beslist niet bevorderlijk voor het welzijn en de genezing van je patiënt. Je moet dus faciliteiten scheppen om je patiënt te laten roken. Een beetje beperkende controle kan, maar hoeft niet.
  De fanatieke Oncoloog ziet het verkeerd, niet iedereen hoeft te buigen voor zijn wil, iedereen heeft een eigen, vrije wil, ook rokers die besluiten te blijven roken! Ik vraag me zelf af of de Oncoloog het legale recht heef het roken te verbieden,maar dat is terecht een andere vraag.

 6. Laat ik voorop stellen dat ik tegen roken ben. Maar zelfs in een ziekenhuis mag je iemand niet zonder heel goede reden dwingen tot iets, zelfs al lijdt iemands gezondheid eronder. Er mogen zo min mogelijk dwangmaatregels plaatsvinden; in de ouderenzorg moet daar een MDO voor bij elkaar komen en patiënt en familie moeten geinformeerd. Het lijkt me dat je in een ziekenhuis dat niet zomaar anders mag doen, al is het roken nog zo slecht. Zowiezo vind ik het gek dat zo’n maatregel wordt genomen en dat er dan geen ondersteuning is om te (gaan) stoppen. Dan lijkt het op straffen van de patiënt. Ik vind het onzorgvuldig overkomen.

 7. Geeg die man de gelegenheid om naar nuiten te kunnen voor een sigaret!
  Het behouden van de eigen regie willen ze stimuleren maar roken hoort daar niet bij. Ik persoonlijk vind dat niet kunnen en die regels worden dan ook vaak opgesteld door niet-rokers.
  Die man rookt!!!! Dus geef hem de kans om te kunnen roken. Het is zijn leven..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.