Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Casus: dit kun je als verpleegkundige met Positieve Gezondheid

Positieve Gezondheid is populair tegenwoordig, maar wat kun je er nou eigenlijk mee? Een casus uit de thuiszorg.

Lees ook het Premium artikel Positieve Gezondheid: handig hulpmiddel of hype?

In 2011 lanceerde arts Machteld Huber Positieve Gezondheid: een nieuwe concept van gezondheid waarbij de nadruk niet zozeer ligt op ziekte, maar ‘op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt.’ Dat klinkt mooi, maar ook vaag. Wat kun je als verpleegkundige met zo’n nieuw concept? Annemiek Beemster werkt als verpleegkundige in de wijk met Positieve Gezondheid en deelt een casus.

Mevrouw Scholten* (86) krijgt ADL-zorg vanwege kortademigheid. Na een schouderoperatie heeft ze de nodige complicaties gehad, maar desondanks lijkt ze nog positief in het leven te staan. Ze komt sociaal en goedgehumeurd over. Na zes weken evalueren we de zorg met mevrouw. Daarbij gebruiken we het spinnenweb met de zes dimensies van Positieve Gezondheid. Mevrouw blijkt zich minder goed te voelen dan wij hadden ingeschat. Met name op de dimensie ‘Meedoen’ scoort mevrouw lager, ze voelt zich eenzamer dan we dachten.

We stellen voor om een extra zorgmoment in te lassen met behulp van beeldschermzorg. Mevrouw vindt aanvankelijk dat ze daar te oud voor is, maar later wil ze het toch proberen. Al snel is ze om. Door het extra zorgmoment heeft mevrouw het gevoel dat ze goed in de gaten wordt gehouden, wat ze prettig vindt. Ze ontdekt Wordfeud en speelt dit met haar dochter. Om ook de dimensie ‘Kwaliteit van leven’ aan te pakken, installeren we een app waarmee mevrouw dagelijks Engels oefent. Ze vindt blijven leren namelijk erg belangrijk. Na zes weken evalueren we de zorg opnieuw. Mevrouw scoort nu hoger op de dimensies ‘Meedoen’ en ‘Kwaliteit van leven’.

Voor- en tegenstanders

Annemiek Beemster is verpleegkundige in de wijk bij Omring, een van de weinige zorginstellingen in Nederland die Positieve Gezondheid in de praktijk brengen. Naast een klein aantal thuiszorginstellingen is ook het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Brabant met Positieve Gezondheid aan de slag gegaan. Verpleegkundig specialist in het JBZ Bert van Rixtel: ‘Voor mij is de insteek van Positieve Gezondheid zo eigen aan het verpleegkundevak. We hebben te vaak een kokervisie, zijn te gericht op ziekte en vergeten de kwaliteiten van de patiënt.’ Lees meer over de ervaringen van Van Rixtel en zijn collega’s, maar ook van tegenstanders van het nieuwe concept in het artikel Positieve Gezondheid: handig hulpmiddel of hype?

* Mevrouw Scholten is een gefingeerde naam.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.