Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Doorstuderen tot arts voor verpleegkundigen goedkoper in België

Verpleegkundigen die geneeskunde willen studeren, zijn in België goedkoper af dan in Nederland. In Nederland wordt het verpleegkundigen niet eenvoudig gemaakt om geneeskunde te studeren.
Doorstuderen tot arts voor verpleegkundigen goedkoper in België

Dat blijkt uit een gesprek met Nederlandse studieadviseur Gerard Terwisscha van Scheltinga en Vlaamse studieadviseur Sonia Brunel dat verschijnt in Nursing september.

Instellingscollegegeld
In Nederland mag je sinds 2011 nog maar één bachelorstudie binnen het cluster gezondheid doen. Heb je al een bachelor hbo-v, dan kun je geen bachelor geneeskunde gaan volgen. Tenzij je instellingscollegegeld betaalt, dat kan variëren van 15.000 tot 32.000 euro per jaar. Een flinke kostenpost.

596 euro
Voordeliger is het om door te studeren in Vlaanderen. Daar kunnen Nederlandse hbo-verpleegkundigen en mbo-verpleegkundigen met een hbo-bachelor geneeskunde studeren. Je betaalt dan jaarlijks collegegeld en in het schooljaar 2012-2013 bedraagt dat slechts 596 euro. Dat is een stuk goedkoper dan doorstuderen in Nederland.

Toelatingsexamen
Er zijn wel een aantal voorwaarden voordat je in België kunt gaan studeren. Zo moet je een landelijke toelatingsexamen doen, waarbij je wordt getest op kennis van wetenschappen en op je capaciteit met (veel) informatie om te gaan. Het gemiddelde slagingspercentage is rond de 40 procent, waarbij de Belgen het met 58.1 procent een stuk beter doen dan de Nederlanders met 30.5 procent. De laatste jaren slagen ongeveer 1000 man per jaar voor deze toets.

Zij-instroom
In Nederland is er alleen bij het UMCG in Groningen nog een mogelijkheid tot zij-instroom voor verpleegkundigen. Dit is een verkort schakeljaar, dat voorbereidt op instroom in de driejarige master geneeskunde. Hiervoor moet je een toelatingsexamen doen en in het bezit zijn van de vwo-certificaten natuurkunde en scheikunde. De zij-instroom staat geregistreerd als een cursus. Daarom ontvang je het eerste jaar geen studiefinanciering. Voor de master heb je weer recht op studiefinanciering. Mits je nog geen tien jaar studie achter de rug hebt of een andere (hbo of wo)master hebt gedaan. Anders vervalt je recht op studiefinanciering en moet je instellingscollegegeld betalen.

In Nursing september vertellen vier verpleegkundigen die arts werden of worden, over hun ervaringen. Nog geen abonnee van Nursing? Neem snel een abonnement.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.