Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Enorme toename hbo-v studenten

Dit studiejaar zijn bijna duizend studenten meer gestart met hbo-verpleegkunde dan vorig jaar. Afgelopen jaar was het aantal aanmeldingen 5900 – dit jaar 6880, een toename van een kleine 17%.
verpleegkundigen of studenten kijken samen op een briefje in de gang
Foto: Arno Massee

Dat meldt de Vereniging Hogescholen (VH). Definitieve instroomcijfers volgen later dit studiejaar.

701 mannen

De groei zit vooral in de voltijdsopleidingen. Een zeer bescheiden groei is te zien in de deeltijd- en duale opleidingen. Het beroep van verpleegkundige is het domein van vrouwen: zij meldden zich het meest aan voor deze opleiding. Bij de voltijdsopleidingen steeg het aantal aanmeldingen van mannen relatief sterker, al blijft hun aandeel nog bescheiden met 701 aanmeldingen van mannen tegenover 4991 van vrouwen.

Grootste hbo-v’s

De drie grootste scholen voor de opleiding verpleegkunde zijn de HAN (Nijmegen en Arnhem), Avans (Den Bosch) en Hogeschool Rotterdam.

Pabo populairst

Dit jaar is de pabo nog populairder dan hbo-verpleegkunde. De opleiding staat op plaats 1 van alle hbo’s. Het aantal aanmeldingen voor de opleiding tot leraar in het basisonderwijs steeg van 5243 vorig jaar tot 7000 in 2020, een toename van maar liefst 33,5%.

De inschrijfcijfers van de mbo-v worden pas eind januari bekendgemaakt door DUO.

De hogescholen zijn blij met het gestegen aantal aanmeldingen, maar maken zich zorgen over de afnemende stages in coronatijd >>> 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.