Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Gepensioneerden gevraagd te werken tijdens zomerse onderbezetting’

Een kwart van de ziekenhuizen kampte met onderbezetting in de zomermaanden. In de VVT was dat zelfs de helft van de zorginstellingen.

Dit is de uitslag van het meldpunt dat NU’91 instelde om te zien hoe het met de bezetting gesteld was in de vakantieperiode. Verpleegkundigen en verzorgenden werden opgeroepen om ongewenste situaties als gevolg van onderbezetting te melden. ‘We ontvingen honderden meldingen’, laat NU’91 weten. De meeste meldingen kwamen vanuit de VVT (51%) en de ziekenhuizen (25,1%). De meldingen kwamen vooral uit de regio’s midden (30%), zuid (23%), noord en zuid-west (beide 16,5%).

Gepensioneerden gevraagd

‘Ook dit jaar is weer duidelijk geworden dat in veel instellingen gedurende deze periode de zorg voor de cliënten soms tekort schiet,  omdat er te weinig – geschoolde – zorgverleners beschikbaar zijn’, meldt de vakbond op haar website. Zo meldde een wijkverpleegkundige dat ze ondanks de vakantiespreiding in haar team te maken had met knelpunten door zieke collega’s: ‘Dat betekent code rood dus geen nieuwe cliënten aannemen. Waardoor je als wijkverpleegkundige te maken hebt met boze cliënten, boze familie, boze huisartsen en boze ziekenhuizen.’ Ook werden mensen die al een aantal jaren met pensioen waren gevraagd om tijdelijk weer te komen werken. ‘Niet belangrijk of je bevoegd of bekwaam bent, als er maar iemand bij de patiënt langsgaat’, aldus de anonieme melder.

Bonus in zomervakantie

De verpleegkundigen en verzorgenden werd ook gevraagd om oplossingen te bedenken. ‘Secretariële ondersteuning voor administratieve zaken’, ‘afdelingen en personeel waar mogelijk tijdelijk samenvoegen’, ‘een bonus voor degenen die werken in de zomervakantie’, ‘routes beter en praktischer verdelen in de regio’, ‘focus op basiszorg en  niet op organisatorische zaken’ werden onder andere genoemd in de suggesties.

Lees ook: V&VN luidt de noodklok vanwege zomertekorten in de wijkverpleging >>

2 REACTIES

  1. Bij ons werden mensen ingezet die 100% ziekgemeld waren. Initieel verzoek om therapeutisch toch maar te komen, vervolgens wedden ze voortdurend gebeld om op de dagen te komen dat er grote gaten in het rooster zaten en werden ze tactisch ingezet. Binnen het team ontstond een verwijtende sfeer gebaseerd op wie in welke omstandigheden wel niet bereid was welke dingen te komen doen en voelde mensen zich gerechtigd een mening over elkaar te hebben zonder zelfs maar goed op de hoogte te zijn van feiten en gebaseerd op irreele verwachtingen. Heel naar! Gelukkig verschuiving van managers plaatsgevonden en hebben we nu een manager met andere visie op dergelijk beleid.

  2. Lees alle reacties
  3. Ook werden mensen die al een aantal jaren met pensioen waren gevraagd om tijdelijk weer te komen werken, ……hebben ze al die adressen dan nog? en wat zeiden de gepensioneerden? nee, waarschijnlijk,want die doen nu alleen maar dingen die ze echt leuk vinden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.