Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Griepetiquette: 7 regels die elke verpleegkundige moet kennen

Beetje snotterig? Pijn in je keel? Misschien is het griep en kun je beter thuisblijven. Wanneer doe je het goed?
1-koorts-272x272.jpg

1. Haal een griepprik

De griepprik is natuurlijk niet verplicht, maar is wel een bewezen manier om griep te voorkomen. Na de prik kun je nog steeds griep krijgen, alleen is de kans hierop veel kleiner. Bovendien zal de griep milder verlopen.

Krijg je niet zo snel griep? De prik haal je ook om anderen te beschermen. Een besmetting kan namelijk zonder symptomen verlopen. Je draagt het virus dan bij je en besmet anderen zonder dat je klachten hebt.

2. Houd je aan de protocollen voor handhygiëne

Influenzavirussen kun je grotendeels wegwassen met water en zeep. Veel lastiger is de ijzeren discipline die het kost om elke keer de handen te wassen na hoesten, niezen of snuiten. Vraag ook de patiënt en zijn bezoek om dit te doen.

3. Houd je aan het hoestprotocol

Het influenzavirus zit verpakt in kleine waterdruppels die door de lucht reizen nadat je hoest, of niest. Daarom bescherm je anderen door een wegwerpzakdoekje te gebruiken. Heb je geen zakdoekje? Hoest dan met afgewend gezicht, of in je elleboogplooi of handen. Daarna uiteraard handen wassen.

‘Griepprik extra belangrijk bij onregelmatige diensten’
De griepprik is extra belangrijk als je onregelmatige diensten draait. Volgens de Universiteit van Cambridge zijn verpleegkundigen die nachtdiensten draaien extra vatbaar voor griep >>

4. Houd minimaal twee meter afstand

De besmettingskans is het hoogst als je binnen twee meter afstand hoest, niest of praat. Je kunt dus beter afstand houden. Patiënten met griep isoleer je waar mogelijk van andere patiënten.

5. Draag een masker bij druppelisolatie

Verpleeg je een patiënt met griep in het ziekenhuis? Werk dan volgens de WIP-richtlijn druppelisolatie. De richtlijn schrijft onder andere voor dat je de patiënt op een eenpersoonskamer legt. In de kamer draag je een mondneusmasker. De patiënt draagt alleen een mondneuskamer buiten de kamer. Na contact met de patiënt en nadat je het masker afdoet, wrijf je je handen in met handalcohol.

6. Doorwerken is niet stoer: blijf thuis vanaf de eerste verschijnselen

De symptomen van griep zijn hoesten, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, moe, koorts en koude rillingen. Je bent al besmettelijk op de dag voordat je verschijnselen krijgt. Voel je ze eenmaal opkomen, dan ben je hoogst besmettelijk. Dan kun je dus beter thuis blijven. Twijfel je? Overleg dan met je arbo-arts. Mogelijk kun je nog werkzaamheden doen waarbij je geen contact hebt met patiënten. Bij koorts ga je altijd naar huis.

7. Overleg met je bedrijfsarts wanneer je weer aan de slag kunt

Vijf tot zeven dagen na de eerste verschijnselen ben je niet meer besmettelijk.  Maar ga pas weer aan het werk zodra je je weer fit voelt. Ook al is het virus weg: de een moet langer uitzieken dan de ander. En te slap zijn om te werken kan ook een risico zijn voor de patiënt. Overleg daarom met je bedrijfsarts wanneer je weer de werkvloer op kunt.

4 REACTIES

  1. Met een echte griep heb je 40º+C koorts en dan ga je echt niet werken. Het kan tussen de 3 en 5 dagen duren. Verkoudheid is geen griep maar wordt er wel mee verward. Met een griep is er geen verkoudheid met hoesten. Wel hoofdpijn en geen trek in voedsel. Dus is een griep prik onzin want als je die krijgt lig je in bed en sta je niet op een afdeling te werken.

  2. Lees alle reacties
  3. Beste redactie,
    Volgens de WIP-richtlijn draag je bij druppelisolatie (tbv Influenza-A in een ziekenhuis) geen chirurgisch mondneusmasker maar een adembeschermingsmasker type FFP1. Een chirurgisch mondneusmasker wordt meestal gebruikt om een patiënt te beschermen tegen druppels die een zorgverlener uitademt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.