Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Grote meerderheid verpleegkundigen geeft patiënt geen hand meer

Bijna de helft van de verpleegkundigen groet tegenwoordig de patiënt en diens naasten door de hand op te steken, met een verbale groet. Ongeveer een derde zegt gedag zonder iets met de handen te doen. Dat blijkt uit een poll van Nursing.
Kleurige muurschildering van twee handen
Vanwege covig-19 geeft nog maar 4% van de verpleegkundigen de patiënt en diens naasten een hand ter begroeting. Foto: Unsplash

Aan de poll deden 1510 verpleegkundigen mee.

Een hand geven is ‘uit’

Vanwege de coronapandemie zijn de meeste verpleegkundigen afgestapt van het handen schudden met de patiënt. Slechts 4% (61 respondenten) geeft nog een hand.

Op Facebook reageren verpleegkundigen wisselend op de poll. Zo vindt Angelle het best raar dat collega’s geen hand meer geven: ‘Ik geef meestal gewoon weer een hand. Ik moet de patiënten ook helpen bij de mobiliteit, ADL of toiletgang, dat zou dan wel mogen, en een hand geven niet?’

Tecla is het daar niet mee eens. ‘Het gaat erom dat patiënten vaak met hun handen hun gezicht aanraken en dus ook hun neus en mond. Zo raken ze besmet. Als ik patiënten verzorg draag ik handschoenen en een mondkapje.’

Hand opsteken en hallo zeggen

Het populairst is de hand omhoog brengen en gedag zeggen: 44% van de respondenten gebruikt deze begroetingsmethode. Bijna een derde zegt alleen gedag: 31% van de verpleegkundigen houdt het daarbij.

Minst gebruikt: de boks en elleboogstoot

Het minst populair is de boks of de elleboogstoot; slechts 2% geeft aan deze te gebruiken. Een andere weinig gebruikte methode is dat de verpleegkundige het initiatief bij de patiënt laat. 4% wacht af wat de patiënt en diens naasten doen en volgt dat.

Overigens geeft 5% van de verpleegkundigen aan dat ze er een andere begroeting op nahouden. Helaas weten we niet wat ze daarmee bedoelen.

En wat doen artsen?

Ook vaktitel Medisch Contact vroeg in een poll welke begroetingsmethode artsen op het werk gebruiken. Daar reageerden 337 artsen op, niet zoveel dus. Er waren maar 8 artsen die nog een hand gaven. Er wordt in het bericht niet vermeld hoeveel artsen andere begroetingsmanieren gebruiken.

De Federatie Medisch Specialisten (FMS) houdt in een matrix bij welke hygiënemaatregelen in ziekenhuizen nodig zijn rond covid-19. In de laatste update van 21 september staat over handen schudden: niet doen als het risiconiveau ernstig, zorgelijk of waakzaam is.

In geval van een normale situatie acht de FMS het ‘de keus van de professional, vakgroep of instelling of ze handen willen schudden’.

De poll

1510 respondenten vulden de poll op Nursing.nl in. De oproep om mee te doen werd verspreid via Nursings Facebook, LinkedIn, Instagram, en digitale nieuwsbrief.

Poll nursing.

1 REACTIE

  1. Ik doe er een handschoen voor aan, zo moeilijk is dat toch niet? Een warme kennismaking vind ik belangrijk en een hand wordt helemaal nu als erg prettig ervaren door vrijwel al mijn patiënten. Voordat ik weert verder ga doe ik de handschoen weer uit.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.