Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Handig overzicht: meetinstrumenten palliatieve zorg

Integraal Kankercentrum Nederland maakte een selectie van meetinstrumenten die bruikbaar zijn in de palliatieve zorg. Het boekje is gratis te downloaden op pallialine.nl.
meetinstrumenten
'Je moet voorkomen dat je mensen overlaadt met allerlei vragenlijsten.’ Dat stelt de verpleegkundig specialist die betrokken was bij de selectie.

Het boekje met meetinstrumenten heeft als doel dat zorgverleners gemakkelijk de juiste meetinstrumenten kunnen vinden en inzetten. ‘Het helpt met prioriteren van instrumenten en daardoor gebruik je de juiste instrumenten op het juiste moment. Want je moet voorkomen dat je mensen overlaadt met allerlei vragenlijsten.’ Dat stelt verpleegkundig specialist Ellen de Nijs die betrokken was bij de selectie, op de website van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

De meetinstrumenten in het boekje zijn ingedeeld in een schema, zodat makkelijk te zien is:

  • of ze bedoeld zijn om te signaleren, monitoren, verdiepen of diagnosticeren
  • over welk onderwerp ze gaan, bijvoorbeeld mondzorg, pijn of verwardheid
  • of ze ziekteoverstijgend zijn of over een specifieke ziekte gaan, bijvoorbeeld hartfalen of COPD

Wist je dat terminale patiënten in de week voor overlijden vaak nog preventieve medicatie krijgen? Bijvoorbeeld cholesterolverlagers of vitaminesupplementen.

Welke instrumenten opgenomen zijn, is bepaald met een schriftelijke ronde en consensusbijeenkomst. De Nijs: ‘Het zijn vooral dié instrumenten die in de dagelijkse praktijk al gebruikt worden en hun nut bewezen hebben. (…)Alle keuzen zijn ook goed gecheckt bij de verschillende achterbannen van de diverse ziektebeelden. We hebben ook gekeken naar de verschillende settingen. Want wat bruikbaar is in de ene setting, is dat misschien minder in de ander.’

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wanneer er in ons hospice een patient wordt opgenomen kijkt onze arts kritisch naar wat iemand nog nodig heeft aan medicatie. En wat blijkt…veel mensen knappen op .Voelden zich (blijkt dan achteraf) ellendig door het slikken van zoveel onzinnige medicatie .Mensen weten zelfs niet waarvoor zij dat al jaren slikten. Te Erg !

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.