Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hbo-studenten willen niet in verpleeghuis werken

Slechts vijf procent van de hbo-studenten heeft interesse in een baan in het verpleeghuis. Ze vinden het werk niet complex en divers genoeg en vrezen de volgens hun slechte financiële situatie van de sector.

Dat schrijven Astrid ten Have, directeur Aveant, Remco Coppoolse en Annick Bakker van Hogeschool Utrecht in de nieuwe TVZ, Tijdschrift voor Verpleegkundigen. Zij voerden een kleinschalige enquête uit onder 80 studenten van de LAG (opleiding Management in de Zorg – Leefstijl, Arbeid en Gezondheid) en 320 studenten hbo-v van Hogeschool Utrecht.

Negatieve mening
Het beeld dat de deelnemende hbo-studenten hebben van het werk in een verpleeghuis is overwegend negatief. Ze vinden dat:

 • verpleeghuizen genoegen nemen met helpenden en verzorgenden

(en dat hbo-afgestudeerden hetzelfde werk zouden doen);

 • het werk niet voldoende complex en divers is;
 • het verpleeghuis weinig werkuitdagingbiedt;
 • hetsalaris laag is;
 • de doelgroep niet interessant is;
 • niet duidelijk is wat de mogelijkheden als hoger opgeleide in een verpleeghuis zijn.

Wanneer wel?
Belangrijke redenen om wel in het verpleeghuis te willen werken:

 • Voldoening van het werk;
 • kwaliteitsverbetering is een uitdaging;
 • bijdrage leveren aan ontwikkeling en innovatie;
 • mogelijkheid tot coördinerende functie;
 • grote werkgelegenheid.

Financiën sector
De onderzoekers vinden het aantal gemaakte opmerkingen over de ‘financiële situatie’ in het verpleeghuis ‘opvallend’. ‘Kennelijk is dat een factor die bij de beeldvorming onder hbo-v studenten een belangrijke rol speelt. Een student merkt op dat het in het verpleeghuis warm is en het zou er stinken. Het grootste deel van de studenten benoemt geen duidelijkheid te hebben over de mogelijkheden als hogeropgeleide in het verpleeghuis.’ 

Aanbevelingen
Op basis van de resultaten is geadviseerd om de studenten beter te informeren over de verandering van de aard van de werkzaamheden in de zorginstellingen. Daarnaast kan onderzocht worden hoe het imago van de ouderenzorg kan worden verbeterd. Concrete aangrijpingspunten voor ‘quick wins’ zijn gebruikmaken van bestaande of nieuw op te zetten proeftuinen, waar snel op de beeldvorming van studenten kan worden ingespeeld. Voorbeelden daarvan zijn een leerafdeling binnen een verpleeghuis, of door middel van het verhogen van de complexiteit van de stage van de hbo-v en LAG-studenten.

Bron: TvZ
Door: redactie Nursing, Margot Hamel

 

Stem mee met de poll: Overweeg jij om door te leren voor verpleegkundige?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.