Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Hbo-v Fontys schrapt numerus fixus: ‘Genoeg stageplaatsen’

De hbo-opleiding verpleegkunde van Fontys Hogeschool schrapt vanaf komend studiejaar haar numerus fixus. Het idee was eerder om het aantal beschikbare plaatsen te verhogen, maar nu gaat de hele numerus fixus eraf.
Genoeg stageplaatsen hbo-v Fontys
Een aantal hbo-v's voert de studentenstop weer in, Fontys haalt hem eraf.

‘De enige reden dat we een numerus fixus hadden voor verpleegkunde, was de beschikbaarheid van stageplaatsen’, zegt faculteitsdirectrice Karen Cox. Fontys ziet dat zorgorganisaties meer stageplaatsen aanbieden en daarmee is de noodzaak voor een studentenstop voor de hogeschool weg. Dat geldt ook voor de opleidingen fysiotherapie en medische beeldvormende en radiotherapeutische technieken.

Toestroom

Dit studiejaar zitten 255 voltijds studenten op de hbo-v van Fontys en zijn niet alle beschikbare stageplaatsen gevuld. Cox: ‘We hebben veel inzet gepleegd op het werven van stageplaatsen voor de start van het huidige studiejaar, aangezien we op dat moment tekorten hadden. De zorgorganisaties in onze regio zijn hierin zeer behulpzaam geweest met als gevolg dat we nu meer plekken hebben dan stagiaires.’ Ook spelen eisen van organisaties een rol. ‘Soms geldt voor het plaatsen van eerste- en tweedejaars studenten de voorwaarde dat we ook vierdejaars studenten aanleveren. We kunnen echter niet altijd aan deze wens tegemoet komen aangezien we minder vierdejaars studenten dan eerste- en tweedejaars hebben.’

Kristisch over stage

Andere hogescholen in het land die de numerus fixus dit studiejaar al los hadden gelaten, hebben te maken met een grote toestroom van nieuwe studenten. Voor de Hogeschool Utrecht (HU) betekende dat bijvoorbeeld een stijging van 400 naar 850 studenten. Onlangs bleek dat zij moeite heeft om alle studenten op stage te krijgen. Studenten die stage moeten lopen bij een vrijwilligersorganisatie in de regio, zijn daarover kritisch. De HU is van plan om de numerus fixus volgend studiejaar weer in te voeren, net als een aantal andere hbo-v’s in het land.

Grote vraag

Beroepsvereniging V&VN vindt de numerus fixus op hbo-v’s niet stroken met de grote vraag naar verpleegkundigen in het land.

2 REACTIES

  1. Begrijp dat de focus met namen ligt bij de HBOV studenten tav stage plekken.
    Maar we hebben ook MBO-V VPK nodig in de ziekenhuizen. Hoe is het gesteld met stage plekken voor de MBO-V studenten? ( BOL)Zijn zij zonder voldoende ziekenhuis stage tijdens hun opleiding nog inzetbaar in het ziekenhuis? Dus ook graag daar aandacht voor.

  2. Lees alle reacties
  3. Zolang de verpleegkundige de economische speelbal blijft tussen vraag en aanbod zal de nodige stabiliteit in verpleegkundig personeelsbeheer niet behaald worden. Daar zorgen ook stageplaatsen niet voor, maar wel een stabiel beleid ipv maar meegolven met het vraag en aanbod mechanisme.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.