Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties19

Hbo-verpleegkundige wordt niveau 6

Vandaag is het nieuwe opleidingsprofiel voor de hbo-verpleegkundige gepresenteerd. Wat zijn de grootste veranderingen?
Hbo-verpleegkundige wordt niveau 6

Vanaf september 2016 worden studenten hbo-verpleegkunde volgens dit nieuwe curriculum opgeleid.

De grootste veranderingen op een rij:

 • Het nieuwe opleidingsprofiel legt een groot accent op generalistische beroepsuitoefening. Dat wil zeggen dat de nieuwe hbo-verpleegkundige in alle sectoren van de zorg aan de slag kan;
 • De huidige aanduiding niveau 5 vervalt. De hbo-verpleegkundige met een Bachelor of Nursing zal op NLQF-niveau 6 zijn;*
 • Het onderzoekend vermogen van de verpleegkundige wordt versterkt, zodat hij/zij nieuwsgierig, kritisch en reflectief kijkt naar vernieuwing en verbeteringen voor de patiënt of diens omgeving;
 • Opleidingen zullen structureel samenwerken met regionale zorgorganisaties en hun onderwijs aanbod afstemmen op de regionale context;
 • Het keuzeonderwijs wordt beperkt tot 30 EC (= European Credit, de eenheid van studielast in het European Credit Transfer System, ECTS). De student, werkveld en hogeschool kunnen dit invullen met het oog op het toekomstig werkveld zoals wijkverpleging, acute zorg of geestelijke gezondheidszorg;
 • Het nieuwe opleidingsprofiel is versie 4.0 genoemd. Het is een dynamisch profiel dat snel aangepast kan worden als de zorg dat vraagt. Naar analogie van de informatica kan dan ook de naam aangepast worden.

*’Er komt geen nieuw niveau bij’
Dat de toekomstige hbo-verpleegkundige op NLQF-niveau 6 zal zijn betekent niet dat er weer een nieuw niveau bij komt. Het is een andere vorm van classificeren.

19 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik mag het gezeur over de niveau`s niet meer horen. Het lijkt nu net of de HBO`er god in Frankrijk is en alles beter weet. Ik werk zolang zamerhand al 27 jaar in de zorg, ben nog ouderwets opgeleid. Ik merk, dat de huidige HBO`er heel veel dingen niet weten/leren meer op school. Je ziet tussen een dualer en de bol studenten al signivicant een groot verschil qua niveau, terwijl ze tot dezelfde opleiding behoren. Heb ook respect voor de andere niveau`s, want ik kan soms een verzorgende meer waarderen, dan een hbo afgestudeerde.

 3. Ik ben een buitenlander die pas afgestudeerd is tot verpleegkundige (4). Tot waar ik weet is dat er zijn verpleegkundigen niveau 4 HBO- verpleegkundigen niveau 5 en advance nurse practice niveau 6. als de hbo/bachelor niveau 6 wordt, welke cijfer zal de advance nurse practice krijgen?

 4. Tja, in 1988 mijn diploma (in-service) A-verpleegkundige gehaald en sindsdien werkzaam geweest voor allerlei organisaties waar je een verpleegkundige maar tegen kan komen: van ziekenhuis tot thuiszorg en alles wat er tussen zit. (o.a. praktijkverpleegkundige bij de COA)
  Ook indicaties aangevraagd bij CIZ. Met de nieuwe regelgeving mag ik dit dus allemaal niet meer doen want dat is weggelegd voor de HBO-er (wijk)verpleegkundige. Tja, zonde van al die ervaring…….

 5. Als ik het stuk lees onder ‘de grootste veranderingen op een rij’zie ik niets nieuws met de doelstelling van de HBOV die in 1982 golden.
  Ook toen werd voor het hele veld (A,B,Z en wijk) opgeleid. In alle velden werd een half jaar stage gelopen. Onderzoekend vermogen en nieuwsgierigheid horen bij de beroepshouding van de verpleegkundige.
  Ik begrijp al die ophef dus niet zo goed (tenzij de HBOV enorm inhoudelijk is veranderd tussen 1982 en 2012). Dat zou wel eens zo kunnen zijn…..

 6. S den Boer
  Je slaat de spijker op z’n kop!
  Daarom had ik een paar maal contact met de mbo raad en ben ik inmiddels lid geworden van de NU91 puur om de positie van de mbo vpk te volgen en beschermen. Ook bij de nursing experience geweest in ede waar ik oa heb geluisterd naar de chief nursing officer van VWS. Zij blijft het bijzonder vinden dat we dezelfde titel hebben als de hbo afgestudeerden, in mijn ogen onterecht. Verder heb ik haar wel hele goede dingen horen vertellen maar heb ik niet het idee dat ik de complexiteit vd toekomst die wordt beweerd niet aan zou kunnen en al helemaal niet als we vervolg opleidingen en nascholingen volgen. De minister heeft gelukkig vorig jaar april al beslist dat de herkenbare titel verpleegkundige voor de mbo-ers blijft behouden. Ik zou er dan voor kiezen om de hbo-ers een toevoeging te geven in titel en een eigen plaats te geven in het big register voor de onderscheiding 😉

 7. Vervolg, paste niet in een vakje. Sta absoluut niet direct negatief tegenover de nieuwe functieomschrijving maar heb wel een bepaalde scepsis. Sommige verwoordingen in relevante stukken geven mij toch het gevoel dat wat ik de afgelopen jaren heb gedaan gewoon niet goed genoeg is geweest in de ogen van de V&VN. Bij het onderzoek waar hierboven naar wordt verwezen over verlaging van het sterftecijfer door aanwezigheid van HBO zijn destijds al de nodige kanttekeningen gezet. Was namelijk ook erg afhankelijk van het aantal patienten waar voor gezorgd moest worden op een dag. Dit bleek toen eigenlijk 6 patienten te moeten zijn als ik het me goed herinner,neem me niet kwalijk als het anders was, in geen enkel ziekenhuis zal deze bezetting gegarandeerd kunnen worden voor alle diensten dus ook in de avond, nacht of het weekend, hoor het graag als deze norm wel gehaald wordt elders. Heb soms ook het idee, sorry, dat Nursing een spreekbuis is geworden van de V&VN en daardoor deze verandering wat eenzijdig belicht. De HBO-V opleidingen zitten overvol, als er nu geen vraag naar HBO-V vpk wordt gecreëerd zijn er straks geen stage/werkplekken genoeg voor deze groep, of zie ik dit echt verkeerd?

 8. Deze reactie heb ik al eerder geplaatst maar niemand heeft hier toen op gereageerd daarom nogmaals. Ik zou namelijk zo graag eens van iemand concreet willen weten, dus met relevante voorbeelden en in gewone taal, wat nu de meerwaarde gaat worden van de inzet van meer HBO-V vpk, met andere woorden wat gaan zij nu concreet anders doen/verbeteren ten opzichte van het werk dat nu nog steeds door de eigenlijk ‘niet capabele MBO-vpk’ wordt gedaan, werk op een verpleegafdeling verandert namelijk niet van vandaag op morgen, ik bedoel, ADLzorg, medicatie delen, vitale functies meten enz. blijven toch gewoon noodzakelijk. Werkdruk is hoog, als deze lager zou zijn, heb ik, als MBO-er, ook meer tijd voor een ‘helicopterview’. Heb nu al zo weinig tijd aan het bed ivm het vele computerwerk dat er ligt.

 9. Het is mooi dat na jaren niveau 5 erkend word ( nu mbo) en dat eindelijk de HBO en HBO+ een eigen functiewaarderingsgroep krijgen. Niemand’s niveau word verdrukt, iedereen krijgt juist meer ruimte om te groeien. Ik denk dat verzorgende nooit zijn genegeerd. Het is en blijft een hele belangrijke grote groep mensen.Gezien de verwachting van grotere complexiteit en comorbiditeit zijn er straks meer HBO-ers nodig om voor die zorg de verantwoordelijkheid te nemen. Dat nemen van die verantwoordelijkheden moet je ook financieel aantrekkelijk maken. En samen zorgen we voor elkaar.

 10. Ik hou mijn hart vast …
  Er zijn 150.000 verpleegkundigen waarvan 50.000 HBO/5, daarnaast 150.000 ZV/3. En daar komen dan 10-25.000 Bachelor6 bij. Wat maakt dan het verschil? Zit de praktijk daar echt op te wachtten? Het enige dat we zullen bereiken is dat andere niveau’s verdrukt gaan worden, simpelweg omdat er geen geld is om dat niveau uberhaupt te betalen.
  VS/NP/PA, dat is een artsen kwestie, zwaar gesubsidieerd met vergoedingen voor werkgever en artsen.
  HBO/Bachelor moet uitsluitend een vervolg opleiding zijn na meerdere jaren ervaring binnen een bepaald vakgebied in de zorg, niet breed maar juist een veel smaller kader. Dát zou in mijn ogen zinvol zijn.
  @AB Barendrecht, omdat er zoweinig HBO-vrplk in de geriatrie werken? Omdat de meeste HBO’rs kiezen voor een afdeling met lage mortaliteitscijfers? Of denkt u ook dat het aantal paraplu’s de regenkans verhoogd …

 11. @JHP Barvoets: wat vind u van de onderzoeken waaruit blijkt dat: als er meer HBO-verpleegkundige aanwezig zijn het sterftecijfer lager ligt?
  En:
  – In de verzorging/verpleging is de reflex om gelijk naar elkaars kwaliteiten te kijken en deze te beoordelen (vaak ook veroordelen) in plaats van elkaars kwaliteiten te benutten.

 12. Goedemiddag,
  Graag zou ik willen reageren op het feit dat de regering en opleidingen, allemaal gefixeerd zijn op hbo, master en mbo verpleegkundigen.
  De verzorgende ig met al haar/zijn kwaliteiten worden genegeerd. |
  De zorgverlening en de daar bij behorende de kwaliteiten en de helikopterview doen in vele opzichten niet veel onder dan die van hoger opgeleiden.
  Natuurlijk ben ik mij ten zeerste bewust van de niveau verschillen.
  Maar laten de hoger opgeleiden in de regering en in het onderwijs nou ook eens naar de competenties van de lager opgeleiden kijken en zeer zeker de aanwezige competenties gebruiken en waarderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.