Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Hoogleraren verpleegkunde bundelen krachten met V&VN

V&VN heeft het Wetenschappelijk College Verpleegkunde opgericht. De beroepsvereniging wil samen met de dertien hoogleraren in de verpleegkunde in Nederland een wetenschappelijke inhaalslag maken.
verplegingswetenschap
Hoogleraren verplegingswetenschap Tiny Jaarsma (links) en Lisette Schoonhoven nemen ook deel aan het Wetenschappelijk College Verpleegkunde. Zie hun recente interview met Nursing onderaan dit bericht. (Foto: Serge Ligtenberg)

Het Wetenschappelijk College Verpleegkunde (WCV) is opgericht omdat er meer onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek nodig is om het verpleegkundig vak door te ontwikkelen, stelt V&VN. Het WCV haalt onderwerpen voor wetenschappelijk onderzoek op bij de V&VN-leden, houdt ze tegen het licht en vertaalt ze naar onderzoeksprogramma’s. Daarnaast helpt het College, dat bestaat uit de dertien hoogleraren in de verpleegkunde in Nederland, bij het wetenschappelijk onderbouwen van het V&VN-beleid. Ook worden er Denktanks gevormd waaraan naast de hoogleraren ook promovendi, verpleegkundig wetenschappers en lectoren deelnemen. De eerste Denktank richt zich op de wijkverpleging.

Handelingen onderbouwd

Het WCV gaat onderzoek doen naar de effecten van verpleegkundige handelingen. ‘Binnen de verpleegkunde is daar weinig aandacht voor, terwijl ze wel dag en nacht worden verricht’, vindt directeur V&VN Sonja Kersten. Er is volgens haar nog veel kennis te vergaren over nurse sensitive outcomes: de effecten van verzorgend en verpleegkundig handelen op de patiënt. ‘Daarbij kun je denken aan kwaliteit van leven, zelfredzaamheid, de verbetering van de gezondheidstoestand of het voorkomen van ziekte door preventieve maatregelen. De handelingen van verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden hebben een groot effect op de kwaliteit van leven van patiënten. We willen dat effect zo groot mogelijk laten zijn zodat we onze zorg zo goed mogelijk verlenen en de patiënt er beter van wordt. Daarvoor is veel onderzoek nodig.’

Praktijkgericht onderzoek

Verpleegkundigen vinden de wetenschap ver van hun werk staan, ziet Sonje Kersten. ‘Er is een belangrijke brug te slaan tussen de wetenschap en de praktijk. Nu gaat er belangrijke kennis verloren, of deze bereikt de werkvloer niet.’ Met het WCV wil V&VN die verbinding maken. Kersten denkt dat een combinatie van verpleegkundig onderzoek met werken in de praktijk daarbij kan helpen. ‘In het buitenland zie je veel verpleegkundigen die zowel patiëntenzorg verlenen als onderzoek doen. Die combinatiefuncties zorgen er vaak voor dat het onderzoek veel praktijkgerichter is. In Nederland is het vaak of-of en dat is zonde.’

Lees ook het interview met hoogleraren Lisette Schoonhoven en Tiny Jaarsma, die samen met hoogleraar Marieke Schuurmans verpleegkundig onderzoek beter op de kaart moeten zetten in het UMC Utrecht  >>>

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wat ik zo opvallend vind dat het altijd vrouwen zijn die hoogleraar verplegingswetenschap worden, bij andere disciplines loopt men te hoop als het altijd mannen zijn,dan wordt er meteen van een glazen plafond ofzo gerept,maar hier is dat kennelijk helemaal geen probleem.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.