Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Hugo de Jonge: ‘Geen zorgbonus voor stagiairs in de zorg’

Stagiairs die zich tijdens de coronacrisis inzetten voor de zorg, komen niet in aanmerking voor een van de zorgbonussen van VWS.
Studenten op de werkvloer. Foto: Arno Massee

Dat schrijft Hugo de Jonge in antwoorden op vragen van de vaste commissie voor VWS. ‘De zorgbonus is bedoeld voor zorgprofessionals met een arbeidsovereenkomst of werkzaam op basis van een overeenkomst van opdracht,’ schrijft De Jonge.

‘Een stage heeft als doel het leren en verbeteren van vaardigheden in het kader van een opleiding. Erkenning van de inzet van stagiairs gebeurt via het behalen van onderdelen van de opleiding, na positieve beoordeling van de stage.’

De bonus is niet bedoeld als vergoeding voor de werkzaamheden, maar als blijk van waardering van de uitzonderlijke prestatie die zorgprofessionals hebben geleverd bij de strijd tegen Covid-19, legt hij verder uit.

Uitzonderlijke prestatie

Stagiairs die onder een arbeidsovereenkomst in de zorg werkten konden overigens wel een bonus ontvangen, aldus De Jonge. Voorwaarde blijft dan wel dat ze een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd tijdens die periode. En of dat zo is, bepaalt de werkgever.

Stagelopen in coronatijd

Vorig jaar interviewde Nursing 4 studenten verpleegkunde die stageliepen tijdens coronatijd. Zo was Feline Lamsma (22, hbo-v) net in Costa Rica om daar samen met een studiegenoot haar eindstage te lopen, toen in Nederland corona uitbrak. Ze besloot terug te gaan om haar collega’s hier te helpen. Lees het interview met Feline: ‘Corona heeft mij sterker gemaakt’.

Ook Janna Beer (22, hbo-v) liep stage in coronatijd. Haar afdeling werd een cohort-afdeling. Ze maakte heftige situaties mee, maar voltooide haar stage met een 10. Lees het interview met Janna: ‘Door corona weet ik hoe mooi ons vak is’.

Zelf covid gehad

In de brief wordt ook ingegaan op de vraag of zorgverleners die thuis zaten met corona, recht hebben op de bonus. De Jonge: ‘Een voorwaarde om in aanmerking te kunnen komen voor de bonus is dat door de medewerker werkzaamheden zijn verricht voor de zorgaanbieder in de periode 1 maart tot 1 september 2020. De kans dat een zorgprofessional al op 1 maart corona had en in de gehele periode niet gewerkt heeft is uiterst klein.’

Lees hier alle vragen en antwoorden van Hugo de Jonge over de dilemma’s rond de zorgbonus.

6 REACTIES

 1. stagiaires verdienen dit ook. Ook zij hebben geholpen om covid buiten de deur te houden gingen niet naar vrienden, terrassen…om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. Vaak ingezet als volwaardige kracht vanwege tekorten. Kom op zeg, dit kun je niet maken.

 2. Lees alle reacties
 3. Ben je nu helemaal gek Hugo. Stagiares worden vaak ingezet als volwaardige krachten omdat de zorg ooit door jullie kabinet is uitgekleed en we met een te kort aan mankracht in de zorg heel blij zijn met deze extra handen aan het bed.
  Kom vooral is meelopen in de zorg dan kun je eens zien wat er speelt

 4. Ga zo door Hugo en de Jonge, en niet te vergeten van Ark,hoor van steeds meer collega,s dat zij het vak gaan verlaten of ZZP er worden .Eigen tijd indelen werk zat
  Of omscholen we zijn hardwerkende mensen .
  Mijn zus ook Icu verpleegkundige is blij dat ze het vak gaat verlaten , had dit jarengeleden ook niet gedacht.Ook de medici mogen wel eens meer voor ons opkomen , zij kunnen niet zonder ons

 5. Vergeet niet dat onze beroep weinig gewaardeerd wordt door de samenleving. Ook sommige personen die beslissingen nemen over de bonus, zijn een onderdeel van de onderwaardering. Zorggeld moet goed besteed worden. Het is dus gegaan naar alle onnodige bestellingen, opgeslagen in magazijnen , zonder bonnetjes. ( keep on smiling).
  Dus beste Stagiair, jullie zijn het niet waard. Jullie zijn wild lopende, contract loze uitslovers. Jullie kunnen geen overeenkomst overhandigen . Dikke pech voor alle Florence Nightingaletjes.
  Sterkte gewenst.

 6. Het is werkelijk een bende. Waardeloos.
  Het zal het COVID virus namelijk een rotzorg zijn wie het kan besmetten. Het is een soort Russisch roulette. De eerste de beste die langskomt kan de klos zijn. Dus…..Wat voor contract iemand ook heeft maakt het virus niet uit.
  Ik heb het te doen met al die stagiaires die hun gezondheid in de waagschaal hebben gelegd in de frontlinie van Covid hulp
  De Jonge moet zich ( net als de verantwoordelijke managers die de bonuskeus hebben gemaakt in de instellingen) de ogen uit de kop schamen
  Wat een soepzootje wordt er van gemaakt.

 7. Ook de uitkering van de zorgbonus is een zooitje maar natuurlijk niet de schuld van Hugo het ligt altijd aan een ander.Zoon van vriend werkzaam op medische administratie vanuit huis gewerkt heeft met zijn collega,s de zorgbonus gehad.Geen patiënt gezien andere wel onbeschermd met patiënten gewerkt niet

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.