Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Komend studiejaar numerus fixus voor 7 hbo-v’s

Meer hogescholen dan in 2017 stellen een numerus fixus in voor de opleiding hbo-v. Oorzaak is de explosieve groei die de scholen doormaakten in het huidige schooljaar en een tekort aan stageplaatsen.
numerus fixus
Zolang er voldoende stageplaatsen zijn, is een numerus fixus eigenlijk niet meer nodig.

Vorig schooljaar waren er vijf hbo-v’s met een numerus fixus, vertelt Hans Aerts, voorzitter van het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde (LOOV). Dit jaar zijn het er zeven (Avans Hogeschool, Hanzehogeschool, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Leiden, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Utrecht, en Viaa.)

Numerus fixus niet gehaald

Om voor het komend studiejaar 2018-2019 een beheerste groei van het aantal studenten mogelijk te maken, hanteerden 10 van de 17 hogescholen een numerus fixus. Aerts: ‘Maar op de Hogeschool Inholland en de Haagse Hogeschool werd de numerus fixus niet gehaald. Zij kregen toen van het ministerie van Onderwijs toestemming om de opleiding open te zetten. De Hogeschool van Amsterdam heeft hierna aan de minister toestemming gevraagd om hun fixus te verhogen. Daardoor bleven er zeven opleidingen met de numerus fixus over.’

Bij voldoende beschikbare stageplekken is er geen reden om een numerus fixus aan te vragen. Zo besloot Fontys Hogeschool eind 2017 om haar numerus fixus terug te trekken omdat zij voldoende stageplekken had kunnen regelen. Dat lees je hier >>> 

800 eerstejaars studenten

Het is de vraag waarom dit jaar meer hogescholen een numerus fixus hanteren. Volgens Aerts heeft dat onder meer te maken met het vorige schooljaar: ‘Een voorbeeld. Voor studiejaar 2017-2018 hanteerde Hogeschool Utrecht (Aerts is daar opleidingsmanager verpleegkunde – red.) geen numerus fixus voor de voltijd opleiding verpleegkunde om tegemoet te komen aan de grote vraag naar hbo-verpleegkundigen. Dat leverde maar liefst 800 eerstejaars studenten verpleegkunde op. Dat is een enorm project: we hebben 28 nieuwe docenten aangetrokken, praktijklokalen laten bouwen, en stage-afspraken gemaakt met zorginstellingen uit de regio Utrecht. Het is voor de kwaliteit van het onderwijs beter als we niet direct het studiejaar daarna weer zo veel groeien. Bovendien is er een beperkt aantal stageplaatsen in de regio.’ Na overleg met de regionale zorginstellingen is besloten dat de HU voor studiejaar 2018-2019 maximaal 400 eerstejaars studenten kan aannemen. ‘Daarvan zijn er nu 330 verzilverd.’

Stijging aantal studenten hbo-v

De numerus fixus werd op veel hogescholen ingesteld na de eerdere explosieve toename van studenten verpleegkunde in 2013. Toen was de crisis en een beter imago van de zorg oorzaak van de vele aanmeldingen. Hbo-v’s zagen de afgelopen jaren een stijging van de instroom van het aantal studenten, van ruim 4.600 in 2014 naar 6.900 studenten in 2017. Vanwege de groeiende vraag naar arbeidskrachten in de zorg, hebben de ministeries van VWS en OCW eerder al met werkgevers en hogescholen afgesproken dat ze zich gezamenlijk inzetten voor maximale verantwoorde groei van het aantal studenten verpleegkunde. De kwaliteit van de opleiding staat voorop, stelt de Hbo-raad.
Bij de Mbo-Raad zijn geen mbo-v’s bekend met een numerus fixus.

5 REACTIES

  1. V&VN vindt ook dat de kwaliteit van de opleiding verzekerd moet zijn. Ook hebben we begrip voor de praktische problemen door soms explosieve groei van het aantal studenten. Vraag is waarom het LOOV niet heel hard aanklopt bij partijen om samen serieuze oplossingen te zoeken. Praktische problemen door het succes van de hbo-V opleiding zijn hoe dan ook kleiner dan het maatschappelijke probleem van de enorme personeelstekorten in de zorg. Als we ons gezamenlijk inspannen, kunnen we in ieder geval méér hbo-V-studenten laten starten. Onderzoek bijvoorbeeld keten-stages, budget voor de werving van extra stagebegeleiders en docenten, verhoging van de vergoeding voor stagiairs (waar de ziekenhuizen om vragen). V&VN doet een dringend beroep op het LOOV om ándere oplossingen te zoeken dan het instellen van een numerus fixus.

  2. Lees alle reacties
  3. De numerus fixus is een goed idee. Ik voorzie namelijk dat wanneer de overgangsregeling voor (gespecialiseerde) inservice en mbo verpleegkundigen niet wordt aangepast om recht te doen aan de kennis en kunde van deze verpleegkundigen; deze groep in de toekomst zal weigeren de hbo stagiaires te begeleiden!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.