Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteitsverschillen hbo-zorgmaster-opleidingen

De verpleegkundige masteropleiding ANP van de Hogeschool Zuyd in Heerlen komt als beste uit de bus in de Keuzegids Hoger Onderwijs.
masteropleiding
Een verpleegkundig specialist draait zelfstandig spreekuren. (foto: Arno Massee)

In maart is de Keuzegids Masters 2018 verschenen, waarin alle masteropleidingen in Nederland worden beschreven en vergeleken. De Keuzegids vergelijkt de kwaliteit van opleidingen in het hoger onderwijs. Dat doet het op basis van oordelen van experts en een studentenenquête.

Masters ANP en PA

Een master is een opleiding die je volgt na een universitaire bachelor- of een hbo-opleiding. Verpleegkundigen kunnen kiezen uit verschillende masters na het hbo-diploma. De belangrijkste twee zijn advanced nursing practice (ANP) en physician assistant (PA). Een gediplomeerde ANP mag zelfstandig spreekuren draaien, diagnoses stellen en behandelplannen maken. De opleiding tot PA is meer medisch van karakter. Voor beide opleidingen staan in totaal ruim duizend studenten ingeschreven.

Zwaar

De experts zijn enthousiast over alle masters ANP. Bij de studenten zijn de meningen wat meer verdeeld. Zij hebben één algemeen kritiekpunt: ze vinden de combinatie van studie en werk vaak zwaar. De hogeschool Zuyd in Heerlen eindigt bovenaan de ranglijst: met pluspunten voor het interessante lesprogramma, de aandacht voor onderzoek plus de manier waarop het duale programma (leren-werken) integreert met de verpleegkundige praktijk. De Hogeschool Utrecht en de HAN in Nijmegen halen ook hoge scores. Onderaan eindigt de Hogeschool Inholland. Daar plaatsen de studenten ANP een paar kritische kanttekeningen, voor hun docenten bijvoorbeeld. Bij de masters physician assistant (PA) komt die uit Rotterdam als beste uit de bus. Hier krijgen de docenten complimenten voor hun goede feedback en begeleiding.

Verpleegkundig specialisten moeten vaker worden ingezet in eerstelijnszorg, zoals die wordt geboden in bijvoorbeeld de huisartsenpraktijk. Dat komt de kwaliteit van de eerstelijnszorg ten goede, blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.