Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

‘Hoe goed beschermt het?’ en 7 andere vragen over het AstraZeneca-vaccin

De wijkverpleging is aan de beurt voor coronavaccinatie. Dat gebeurt grotendeels met het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford. Maar er zijn twijfels, vooral over de bescherming tegen varianten. Wat moet je weten?
Het AstraZeneca-vaccin werkt op een andere manier dan de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Foto iStock / Fotomay
Premium

1 Hoe werkt het AstraZeneca-vaccin?

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Nursing.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  9 REACTIES

  1. Ik heb mijn eerste vaccinatie met AstraZeneca gehad en zou 11 mei de 2e krijgen maar ben 59 jaar. Hoe nu verder of heb ik voldoende na 1 vaccin? Ben nu wel aan het twijfelen door alle negatieve geluiden via de media. Na eerste injectie was ik ziek – griepverschijnselen.

  2. Lees alle reacties
  3. Wij worden gevaccineerd met AstraZeneca, wat dus maar een dekking geeft van 60%, werken dus in de verpleging/zorg Hoe verantwoord is het om ons hiermee te vaccineren. Daarnaast maak ik mij zorgen over het feit dat er zoveel collega’s na de vaccinatie toch aardig ziek worden. Ik spreek over temperaturen van 39,5. Dit is voor mij niet een lichte temperatuurstijging, deze stijging is ook niet weg te krijgen met een paracetamolletje. Een groot deel geeft echt het idee dat hij door een vrachtwagen is overreden. Twijfel nu toch heel erg over wel/niet vaccineren. Wat is de reden dat je hier amper iets over hoort. Het echte ziek zijn.

   • Lees alle reacties
   • Hoi Greet, ik ben ook geschrokken van de hevige bijwerkingen van AstraZenica. Heel veel collega’s lagen 1 à 2 dagen in bed of in de zetel. Diegene die weinig last hadden zijn bijna op 1 hand te tellen. Ik had gelukkig enkel een zeer pijnlijke arm en de dag erna een verhoogde hartslag bij het wandelen. Ik vind het ook wel straf dat ze niet eerlijk zeggen hoeveel % er veel last van hebben. Dat moet toch ook al bij de proefpersonen geweest zijn? Ik vind het ook ironisch dat de eerstelijnszones maar 60% beschermd moet worden. 🤔

   • Beste Alisa, bedankt voor je vraag. Het lastige is dat er nog behoorlijk wat onduidelijk is over beschermingsduur en dergelijke, en ook waar het andere varianten betreft kunnen we helaas voorlopig niet meer dan lopend onderzoek afwachten. Toen ik het artikel schreef was er in ieder geval nog te weinig betrouwbare informatie voor uitspraken over de beschermingsduur na de tweede dosis. Speculeren zou denk ik niet verstandig zijn, dus we moeten het maar doen met wat we wel zeker weten, al zijn je vragen/zorgen heel logisch. Wel weet ik dat men heel druk bezig is om dit soort punten ook te onderzoeken. Mogelijk is er een infectiedeskundige binnen je eigen zorginstelling die nog actuelere informatie heeft? Groet, Jeroen Wapenaar

  4. Ik kon al vanaf 8 januari gevaccineerd worden via mijn werkgever Acanthus.
   Tot op heden kan ik er niet tussen komen qua datum en vaccinatieplaats.
   Ik heb deze week een oproep gekregen voor het Astra Zenica vaccin, maar ik ben 69 jaar en zou Pfizer krijgen. Hoe zit dit nou eigenlijk.
   Gezien de berichten heb ik liever Pfizer

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.