Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wetenschap: Personeel grotendeels verantwoordelijk voor lawaai op de ic

Het meeste geluid op de intensive care is niet afkomstig van apparatuur, maar van het personeel. Het gaat om spraak en geluiden van activiteiten. Dat stelt internist-intensivist Koen Simons in zijn promotieonderzoek.
vergrootglas

Dit artikel vind je ook in Nursing-magazine oktober 2018, in de rubriek ‘Wetenschap’

Dat de ic een lawaaiige plek is, is bekend. De veronderstelling is dat het vele geluid vooral te wijten is aan de geluiden en alarmen van de apparatuur, maar uit het promotieonderzoek van internist-intensivist Koen Simons blijkt nu dat het meeste geluid afkomstig is van personeel. Het gaat om spraak, maar vooral ook om geluiden van activiteiten.

Geluidsniveau vergelijkbaar met gesprek

Uit een geluidsopname van bijna drie dagen op een ic-kamer in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (regio Den Bosch) blijkt dat het gemiddelde geluidsniveau tussen de 55 en 60 decibel lag. Dat is te vergelijken met een continu gesprek, en veel hoger dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO als maximum aanbeveelt voor ziekenhuizen. Daarnaast waren er vaak geluidspieken, tot wel 90 decibel.

Bijna zestig procent van het geluid bleek te worden veroorzaakt door activiteiten en spraak van het personeel. Ook de geluidspieken konden grotendeels aan het personeel worden toegeschreven.

Apparatuur grootste slaapverstoorders

Toch geven patiënten in een vervolgstudie van Simons aan, dat zij in hun slaap het meeste gestoord werden door de geluiden en alarmen van apparaten. In dit vervolgonderzoek werden gedurende 151 nachten geluidsmetingen gedaan op verschillende ic-kamers van zes Nederlandse ziekenhuizen, onder 64 patiënten. Terwijl de patiënten sliepen – of dat probeerden – werd het geluidsniveau gemeten.

De studie bevestigt het vermoeden dat hoe lawaaieriger het is op de ic, hoe slechter de patiënten slapen. En hoe meer stille periodes, hoe beter de nachtrust.

Koen Simons. The ICU environment, impact of light and noise exposure on critically ill patients. Proefschrift Radboud Universiteit Nijmegen, september 2018.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Tja, akoestische alarmen zijn anno 2018 onnodig,maar dat vereist een investering in andersoortige alarmringen . Denk daarbij aan buzzers die alleen trillen die de verpleegkundige bij zich heeft, die zijn er maar dat geld wordt liever besteed aan andere dingen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.