Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mark van Veen wint TVZ-Publicatieprijs 2018

Verpleegkundige Mark van Veen heeft de TVZ-Publicatieprijs gewonnen. Hij beschrijft een aanpak om mensen met een psychiatrische aandoening op een gestructureerde manier te begeleiden.
TvZ
Mark van Veen (links) met juryvoorzitter Berno van Meijel

Tweehonderdduizend mensen met een ernstige psychiatrische aandoening krijgen langdurige verpleegkundige zorg. Maar die hulpverlening mist nogal eens doel, richting en structuur, schrijft sociaal-psychiatrisch verpleegkundige en verplegingswetenschapper Mark van Veen. Hierdoor missen cliënten kansen en is de zorg nodeloos duur. In het artikel beschrijft Van Veen een aanpak die de begeleidingscontacten meer structuur geeft.

ISPB

De methode heet Interpersoonlijke sociaal-psychiatrische begeleiding (ISPB).  Inzet is een goede therapeutische relatie met de cliënten, essentieel om doelgericht samen te werken en resultaten te behalen. De begeleiding omvat methodieken als motiverende en oplossingsgerichte gespreksvoering, gedragsanalyse en clinical casemanagement. Alle activiteiten worden afgestemd op de sociale omgeving van de cliënten. Om ISPB onder de knie te krijgen wordt een vijfdaagse training aangeboden en een maandelijkse werkbegeleiding binnen de instelling.

De jury

Met de Publicatieprijs stimuleert TVZ, het oudste Nederlandse tijdschrift voor verpleegkundigen, de beroepsgroep om wetenschappelijke publicaties uit te brengen over hun beroepspraktijk. De tweejaarlijkse prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van duizend euro. De jury bestond dit jaar uit Vanessa Schroer, drs. Minke Nieuwboer, Marjanneke Ouwerkerk, prof.dr. Hester Vermeulen en voorzitter prof. dr. Berno van Meijel. De jury had de keus uit vijf door de redactie van TVZ geselecteerde artikelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.