Rookruimtes worden opgeheven en de laatste rookhokjes op het terrein zullen binnen enkele weken verdwijnen, meldt het MCL. Rokende patiënten die in het ziekenhuis komen te liggen, zullen begeleiding krijgen in bijvoorbeeld de vorm van nicotinepleisters of nicotinekaugwom. ‘Ik ben er trots op dat ons ziekenhuis in dit opzicht het goede voorbeeld geeft. We willen het roken de zorg uit hebben’, zegt MCL-internist-oncoloog Hiltje de Graaf.
Niet in uniform
Een groot aantal andere ziekenhuizen is ook bezig met maatregelen tegen roken door zowel personeel als patiënten. De Saxenburgh Groep, waaronder het Ropcke Zweers Ziekenhuis in Hardenberg valt, is sinds 2016 volledig rookvrij. In het MST Enschede mag personeel sinds juni dit jaar niet meer roken in uniform. Het ziekenhuis vindt dat je als zorgprofessional een verkeerd signaal afgeeft als je in bedrijfskleding staat te roken, en wil voor een goede patiëntenzorg niet dat verpleegkundigen en artsen naar rook ruiken. Verpleegkundigen reageerden ofwel verbijsterd ofwel begripvol op deze maatregel.
Voorbeeldfunctie
In een poll van Nursing eerder dit jaar gaven verpleegkundigen aan dat zij ook vinden dat roken in uniform niet langer moet mogen. Van de 1337 stemmers vond 39 procent dat je als zorgmedewerker niet op je werk moet roken, maar dat je privé niet per se een voorbeeldfunctie vervult. Dat vond 32 procent van de stemmers juist weer wel: je zou überhaupt niet moeten willen roken als verpleegkundige. De overige stemmers (26 procent) vond dat je best in uniform en tijdens je werk moet kunnen roken.
Zo hypocriet als wat. Ze moeten de verkoop verbieden. Maar……dan lopen ze te veel belasting mis.
Een goed streven, er zijn echter altijd patiënten die toch willen en zullen roken, denk bijvoorbeeld aan patiënten met Korsakov. Ook na een heftig slecht nieuws gesprek gun ik de patiënt zijn sigaret wel.
Zeker niet het eerste ziekenhuis
Het ziekenhuis in Hardenberg is al sinds 1 juli 2016 rookvrij!
Beste H.P. Riemer,
Bedankt voor deze waardevolle toevoeging! Ik ga het artikel direct aanvullen.
Vriendelijke groet, Brenda (redactie Nursing)
Hartstikke goed.
Hier zouden ze in het JBZ ‘s-Hertogenbosch eens een voorbeeld aan kunnen nemen.
En wat te denken van Brabantzorg.
Smerig zo,n naar rook geurende verzorgende aan je bed.
Heb het al vaker vermeld: dat rokende personeel vaak 3 weken meer uren vrij heeft, dan degene die niet rookt. Wordt dus nog beloont ook.
Wou na aanleiding van het voorgaande stuk toch even reageren.
Ten eerste ben ik zelf een niet roker maar het geen wat je schrijft vind ik pertinent onzin.
Namelijk dat rokend personeel 3 weken meer uren vrij heeft dan degene die roken (lees dit de laatste tijd meer).
Afgelopen week toevallig een discussie gehad met een collega die er hetzelfde over dacht, en ik gaf als verweer dat we met z’n allen niet zo op elkaar moeten letten tenzij het ten koste zou gaan van de patiënten zorg. In de desbetreffende dienst ging mijn collega ongeveer 8 keer na het toilet á 5min. En aangezien ik de keren dat ik op mijn werk naar de wc ga na 15jaar in hetzelfde ZH. nog steeds op 1 hand kan tellen zou dit dus betekenen dat ik ook recht heb op meer vakantie uren ??
Dus misschien moet ieder neer met zijn eigen werk bezig zijn en jezelf te ontwikkelen dan teveel op anderen te letten.
Het voorgaande neemt niet weg dat het streven is om de ZH-en rookvrij te krijgen altijd goed is waarbij er soms wel goed gekeken moet worden naar individuele casussen.