Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer stageplaatsen in Brabant dankzij samenwerking organisaties

Avans Hogeschool in Breda kon dit jaar de numerus fixus loslaten, omdat ze dankzij betere samenwerking met organisaties in de regio, voldoende stageplaatsen hebben voor hun leerlingen. Het aantal studenten dat dit schooljaar aan de hbo-v begon, is mede daardoor verdubbeld.
numerus fixus
De studente op de foto is niet Kim. Foto: Arno Massee

Dat zegt directeur van de Academie voor Gezondheidszorg van de Avans Hogeschool Hedzer Schotsman in regionale krant BN De Stem. Avans is een van de hogescholen die vijf jaar geleden een numerus fixus voor verpleegkunde moest invoeren, omdat er te weinig stageplaatsen waren in de zorg. ‘Die rem op het toelaten van nieuwe studenten hebben we dit schooljaar los kunnen laten, dankzij goed overleg met de zorgorganisaties. Het aantal eerstejaars verpleegkunde op Avans Hogeschool is daardoor in twee jaar tijd verdubbeld.’

Goede stages

Ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties in de regio zijn blij dat Avans nu weer studenten op ruime schaal toelaat. ‘We kampen momenteel met een tekort aan verpleegkundigen. Het duurt ook steeds langer om vacatures in te vullen. Het ziekenhuis biedt nu jaarlijks driehonderd stageplekken aan,’ vertelt een woordvoerder in de krant. Ook zorgorganisatie Groenhuysen werkt hard aan uitdagende stages en goede begeleiding. ‘We willen een goed opleidingsklimaat creëren en medewerkers in staat stellen stagiaires te begeleiden. Alleen zo kunnen we samen met andere zorginstellingen in de regio hoogopgeleide mensen aantrekken.’

Vergrijzing

De regio West-Brabant is sterk vergrijsd. Bij zorgorganisatie Thebe, die vooral actief is in de regio Breda en Tilburg, is meer dan de helft van de werknemers ouder dan 50 jaar. De organisatie hoopt dan ook dat de komst van de vele nieuwe studenten zorgt dat de zorg een minder stoffig imago krijgt. ‘Als deze studenten eenmaal bij ons werken, willen we wel dat ze er plezier in houden. Daarom hechten we waarde aan doorstroommogelijkheden. We organiseren ook workshops over bijvoorbeeld mindfulness. Het stoffige imago moet eraf. Werken in de zorg moet meer aansluiten bij jongeren,’ aldus een woordvoerder.

Landelijke trend

Dat de animo voor hbo-verpleegkunde toeneemt, is een landelijke trend. In het studiejaar 2019-2020 schreven zich bijna achthonderd studenten méér in voor de hbo-v dan vorig jaar. ‘Dat is goed nieuws op termijn voor de ziekenhuizen en verpleeghuizen die zitten te springen om extra personeel,’ aldus Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen. De toename is vooral te zien in het aantal nieuwe inschrijvingen van de voltijdopleiding, waarvoor de numerus fixus vanaf dit jaar is afgeschaft. De hogescholen besloten dit na een advies van het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde (LOOV). Het aantal inschrijvingen voor de deeltijdvariant is wel iets afgenomen ten opzichte van een jaar eerder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.