Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer verpleegkundigen krijgen voorrang op woning

In Amsterdam en Rotterdam gaan verpleegkundigen voorrang krijgen op bepaalde woningen. In andere gemeenten is dat al langer zo.
Foto www.pexels.com

De gemeenten willen de strijd aan met de personeelstekorten in de zorg. Volgens de wethouder van Amsterdam Simone Kukenheim zijn er in Amsterdam voor 2021 2300 extra medewerkers nodig in de zorg en 250 extra in de jeugdzorg. Maar voor veel verpleegkundigen is het nu te duur om in Amsterdam te wonen. ‘De realiteit is dat bedden leeg blijven omdat er geen verpleegkundigen zijn’, zegt Kukenheim in Het Parool. ‘Niets doen is dus geen optie.’ De gemeente Amsterdam trekt twee miljoen euro uit voor een Actieplan Personeelstekorten. Nu krijgen verpleegkundigen (en bijvoorbeeld ook leraren) al voorrang op bepaalde jongerenwoningen (huurwoningen), vanaf 2020 komen zorgmedewerkers via een voorrangsregeling ook in aanmerking voor sociale huurwoningen en middeldure huurwoningen.

Elektrische fiets

Voor verpleegkundigen en andere mensen in een medisch of sociaal beroep moet het ook makkelijker worden om in Amsterdam naar hun werk te gaan, zegt Kukenheim. Daarom krijgen ruim vijfhonderd medewerkers in de zorg, het onderwijs en de kinderopvang de mogelijkheid een maand gratis gebruik te maken van een elektrische fiets. De bedoeling is dat daarna wordt gekeken hoeveel mensen voor zo’n fiets kiezen, en of het gebruik van een elektrische fiets verder gestimuleerd kan worden.

Rotterdam

Ook de gemeente Rotterdam gaat specifieke doelgroepen zoals verpleegkundigen voorrang geven op bepaalde woningen, zegt een woordvoerder. In een nog te bepalen nieuwbouwproject wordt dertig procent van de middenhuurwoningen (huur boven de 711 euro) met voorrang toegewezen aan hulpverleners (zorg, politie brandweer) en aan leraren. Zij krijgen ook voorrang op sociale huurwoningen in de wijken Bloemhof en Hillesluis. In deze wijken geldt de Rotterdamwet, bedoeld om in wijken waar veel personen werkloos zijn of een laag inkomen hebben de instroom van nog meer mensen met een laag inkomen te reguleren. De gemeente Rotterdam gaat met woningcorporaties bespreken welke middenhuurwoningen in Rotterdam-Zuid beschikbaar moeten komen voor hulpverleners en leraren. En er komt een pilot voor de huisvesting van vijftig bijna of net afgestudeerde hulpverleners en leraren.

Andere gemeenten

In Gouda begon in mei een pilot waarbij verpleegkundigen en andere hulpverleners voorrang krijgen op een woning in een nieuwbouwproject. In de wijk Middenwillens worden 12 van de 24 nieuwe tweekamerappartementen (huur 400-525 euro) toegewezen aan kandidaten met een maatschappelijke functie. Zij moeten wel een contract hebben van minimaal een jaar of, als ze in opleiding zijn, uitzicht hebben op een vaste functie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.