Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Neem een kijkje in de wereld van een dementerende

De Alzheimer Experience is in premiere gegaan. Met deze internetfilm kunnen familieleden en verzorgenden van dementerenden ervaren hoe het is om de ziekte van Alzheimer te hebben.

Regisseur Paula van der Oest maakte de film die een unieke inkijk geeft in de belevingswereld van dementerenden en hun omgeving: 22 scènes uit het dagelijks leven van de patiënten zijn vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Per scene wordt uitleg gegeven over de ziekte. Het doel is de kloof van kennis en begrip tussen de ‘gezonde’ buitenwereld en de belevingswereld van Alzheimerpatiënten te helpen overbruggen.

 

Verzorgenden

De interactieve film is bedoeld voor de miljoen mensen in Nederland die dagelijks te maken hebben met deze ziekte: familieleden, mantelzorgers of professioneel verzorgenden.  Het initiatief is ontstaan bij zorgondernemer en ervaringsdeskundige Marco Ouwehand en wetenschapper Anne-Mei The. Samen met Alzheimer Nederland is de inhoud gerealiseerd.

 

Zelf ervaren 

Het verhaal in de film is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek door het Trimbos Instituut naar de belevingen van patiënten. Met de interactieve film verwachten de samenwerkende partijen op gebied van Alzheimer dat het niveau van verzorging voor Alzheimerpatiënten in zijn geheel vooruit gaat en dat mantelzorgers en verzorgenden zich gesteund zullen voelen met deze nieuwe inzichten. Gea Broekema, algemeen directeur Alzheimer Nederland: ‘Voor het geven van goede zorg is kennis van de belevingswereld van iemand met dementie nodig. Zelf ervaren is het unieke van deze film’.

 

Bron: Alzheimer Nederland

Auteur: Redactie TVVonline

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.