Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe actiedag focust op behoefte van patiënt

De kleine dingen die belangrijk zijn voor een individuele patiënt, zijn familie en mantelzorgers: daar draait het om op de internationale 'What matters to you'-dag. Voor het eerst doen dit jaar ook Nederlandse ziekenhuizen hieraan mee.
Behoefte van patient actiedag
Op de 'What matters to you'-dag staat de individuele patiënt centraal (foto: Arno Massee).

De internationale actie op 6 juni is door een aantal STZ-ziekenhuizen naar Nederland gehaald, als onderdeel van de al lopende campagne Betere zorg begint met een goed gesprek. ‘We moedigen iedereen aan om vaker met elkaar in gesprek te gaan over hetgeen echt belangrijk voor de patiënt is. Dat kan voor de ene patiënt heel anders zijn dan voor de andere en soms heel verrassend voor de zorgprofessional. Het doel is dat zorgverleners zich aangemoedigd voelen deze gesprekken te voeren’, aldus STZ-ziekenhuizen.

Kwaliteit van zorg

Door mee te doen aan de internationale ‘What matters to you?’-dag (WMTY) willen de STZ-ziekenhuizen laten zien dat kwaliteit van zorg niet alleen te maken heeft met het verlenen van de beste zorg vanuit medisch oogpunt (‘What’s the matter?’), maar dat er ook moet worden stilgestaan bij de persoonlijke zorgen en behoefte van de patiënt: ‘What matters to you?”Extra aandacht voor de stem van de patiënt en focus op wat voor hem belangrijk is, geeft zowel de patiënt als de zorgverlener een beter gevoel en vertrouwen en dat heeft een enorme impact op de kwaliteit van zorg’, vindt STZ.

Zelf meedoen

STZ nodigt verpleegkundigen uit allerlei settings uit om zelf ook een kleine of een grote actie uit te voeren op de WMTY-dag. Veel eerdere acties gingen over extra aandacht besteden aan familieleden, persoonlijke zorg (haarverzorging, make-up), het aanbieden van lievelingsmaaltijden en het binnenhalen van huisdieren. Wie inspiratie op wil doen, kan terecht op www.whatmatterstoyou.nl: in de toolbox staan voorbeelden en hulpmiddelen om de dag binnen een organisatie onder de aandacht te brengen.

Ziekenhuizen

STZ is de vereniging van voorhoedeziekenhuizen in Nederland. Initiërende ziekenhuizen die de WMTY-dag naar Nederland haalden zijn: Zuyderland, Franciscus Gasthuis & Vlietland, OLVG, Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis en Haaglanden Medisch Centrum. Nederland is nu het 31e land dat meedoet aan de WMTY-dag.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.