Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuwe opleiding tot ambulanceverpleegkundige

Verpleegkundigen zonder specialistische vooropleiding kunnen vanaf september deelnemen aan een nieuwe opleiding tot ambulanceverpleegkundige. Dat meldt de Academie voor Ambulancezorg.
ambulance

Tot voor kort konden alleen verpleegkundigen met een specialistische vooropleiding (SEH, IC, CCU, anesthesie) de opleiding tot ambulanceverpleegkundige doen. In de nieuwe opleiding vervalt die eis. De nieuwe opleiding wordt ‘lange tranche’ genoemd: deze heeft veel meer lesuren en praktijkuren dan de bestaande ‘korte tranche’ opleiding. De lange tranche opleiding duurt 18 maanden en is CZO-gecertificeerd en ingeschaald op NLQF-6 niveau.

Tekorten oplossen

De nieuwe opleiding is in het leven geroepen om de tekorten bij de ambulancediensten op te lossen én de uitstroom van de SEH en IC tegen te gaan. Ivo van Asperen, lid van de projectgroep en werkzaam bij Ambulance Amsterdam, licht dit toe op de website van de Academie voor Ambulancezorg: ‘Het tekort (…) is inderdaad de belangrijkste motivatie, maar er zijn meer redenen om deze opleiding te introduceren. Zo weten veel studenten al bij hun afstuderen dat ze ambulanceverpleegkundige willen worden, maar moeten ze eerst verplicht een specialistische opleiding volgen in een ziekenhuis – na een jaar stromen ze dan door. Voor ziekenhuizen is dat nadelig, zij kampen met een continue leegloop.’

Startmomenten

Het eerste startmoment in september is inmiddels vol. Naar verwachting komen er 4 startmomenten per jaar. De opleiding is een samenwerking tussen de Academie voor Ambulancezorg en de Regionale Ambulancevoorzieningen (RAV). Voor de praktijkuren wordt er nauw samengewerkt met een aantal ambulancediensten, waaronder Amsterdam, Den Haag en Utrecht.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.