Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Nieuwe opleiding complementaire zorg onder vuur

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft de nieuwe verpleegkunde-opleiding 'complementaire zorg' van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen tot ‘kwakopleiding’ bestempeld. Volgens de HAN is de opleiding gebaseerd op relevante actuele wetenschappelijke inzichten.
complementaire zorg
foto: Pixabay

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is deze maand gestart met een eenjarige deeltijdopleiding complementaire zorg op hbo-niveau. Deze is bedoeld voor werkende verpleegkundigen, die in hun werk interventies willen toepassen als aromatherapie, aquazorg en mindfulness.
De Vereniging tegen de Kwakzalverij noemde de Hogeschool van Arnhem Nijmegen (HAN) deze week op haar website een ‘broedplaats van kwakzalverij’. Behalve complementaire zorg moesten ook de opleidingen manuele therapie en neurolinguïstisch programmeren (NLP) het ontgelden.
De vereniging vindt het ‘in deze tijd van personeelstekorten zorgwekkend dat de HAN verpleegkundigen probeert weg te lokken van hun serieuze reguliere taken met enthousiasmerend onderwijs in kwakzalverstechnieken’. Een van de docenten, Martine Busch, wordt door de vereniging aangeduid als ‘paranormaal genezeres’.

Wetenschappelijke inzichten

Tegenover de Omroep Gelderland liet een woordvoerder van de HAN weten dat de opleidingen samen met het werkveld zijn opgesteld en dat ze zijn gebaseerd op relevante actuele wetenschappelijke inzichten. Voor inhoudelijke discussies over de wetenschappelijke aantoonbaarheid van de vakgebieden verwijst de school naar de beroepsverenigingen.
De opleiding maakt inderdaad deel uit van het expertisegebied complementaire zorg van beroepsvereniging V&VN. Op de website staat: ‘Een belangrijke inspiratiebron voor complementaire zorg zijn de natuurgeneeswijzen. Maar ook het energetisch denken vanuit de oosterse geneeswijzen speelt hierin een aanzienlijke rol.’
Complementaire zorg is inmiddels aardig ingeburgerd in de Nederlandse gezondheidszorg. Ruim 90 procent van alle ziekenhuizen biedt ontspanningsoefeningen, creatieve therapie en mindfulness, zo bleek  uit een inventarisatie-onderzoek naar complementaire zorg van het Van Praag Instituut uit 2015.  In verpleeghuizen zijn aromazorg/werken met etherische oliën (61%), massage/voetreflextherapie (55%), en therapeutic touch (39%) goed vertegenwoordigd.

Kussentje zus
In het ziekenhuis waar Sandra werkt, is sinds een poosje complementaire zorg te koop. ‘Nou ja, het was er al wel, zo hier en daar: verpleegkundigen met massage-ervaring, beetje parfum in plaats van stomageuren, kussentje zus, extra dekentje zo. Maar nu hebben we daar dus een professionele collega voor… ‘ Lees Sandra’s blog over complementaire zorg

10 REACTIES

 1. Nog even wat over die vereniging tegen de kwakzalverij. Ik heb ze nog nooit op een positieve reactie kunnen betrappen. Het is altijd ’tegen’of ‘niet kunnen of niet mogen’. Zo spreken ze heel negatief over het alternatieve genees-en behandelwijzen als daar mensen gewond of overleden zijn, maar je hoort ze niet over de vele malen meer gewonden en overledenen die in het reguliere zorg vallen. Dat heet: eenzijdige navelstaarderij. Het is een archaisch clubje en zou opgeheven moeten worden. In ieder geval niet het podium moeten krijgen die ze nu krijgen, want in deze tijd zijn ze niet meer serieus te nemen.

 2. Lees alle reacties
 3. Henriette moet nog eens goed lezen dan kan ze zien dat de vereniging tegen de kwakzalverij ook op de persoon speelt door docenten te diskwalificeren.Je kan de discussie houden over of complementaire zorg wel of geen HBO-kwalificatie moet zijn, maar laten we vaststellen -en dat is ook al met het nodige onderzoek gebeurd- dat complementaire zorg echte zorg is met positieve resultaten. Daar kan je niet tegen zijn. Als de vereniging tegen de kwakzalverij dat wel is dan geven ze daarmee aan niet up-to-date te zijn.Ze kijken niet verder dan het reguliere c.q bewijbare, maar ontberen blijkbaar de ruimte en de ervaring dat niet alles bewijsbaar is. Erg jammer voor hen, maar laten zij daar ons niet mee lastig vallen.

 4. We willen allemaal gezien en gehoord worden,zeker wanneer je kwetsbaar bent door ziekte. Complimentaire zorg betekent extra persoonlijke aandacht voor wie je bent en dat helpt. Laten we nooit vergeten dat we gewoon voor onze zieke Medemens zorgen .Ook wij zorgverleners zijn gevoelig voor een een vriendelijk gebaar, en aanraking enz..Dat is vooral menselijk.
  Waar haalt die kwakzalverijclub het vandaan

 5. Ik vraag me altijd af bij de ‘bewezen’ effecten van de complementaire zorg, waarom dan geen enkele arts dit aanraadt of voorschrijft.
  Warme zorg is goed voor ieder mens, dus zeker ook voor zieke mensen. Maar waar zou die warme zorg uit moeten of kunnen bestaan ?

 6. Laat die hogescholen en de VenVn maar schuiven!
  Post hbo niveau!
  En ondertussen om het hardst roepen dat Inservice en Mbo verpleegkundigen met een specialisatie op erkend NLQF6 niveau, zich toch echt straks niet als regieverpleegkundige moeten kunnen registreren want: niet breed opgeleid!
  1 April?????!!!!!

 7. Beroepsgenoten op MBO niveau worden amper serieus genomen maar wel complementaire zorg op HBO niveau? Zelfs een eigen register, RBCZ, moet niet gekker worden …
  Een aai over de bol en 3 weesgegroetjes is óók bewezen effectief in uitzonderingsgevallen.
  Complementaire zorg is wellness, een 5 delige cursus in het plaatselijke wijkhobbycentrum is meestal voldoende.

 8. Alle drie de collega’s die reageren maken zich schuldig aan een drogredenatie ad hominem, d.w.z. dat ze de boodschapper aanvallen i.p.v. ingaan op zijn argumentatie. Dat Sandra eens een keertje een positief resultaat heeft gezien na complementaire zorg noemen we anekdotisch bewijs, d.w.z. n=1. Verder ben ik het helemaal met de Vereniging tegen Kwakzalverij eens, de HAN start gewoon uit commerciële overwegingen een flauwekulopleiding,die dan ook nog eens vol zit.

 9. De vereniging tegen kwakzalverij is een vereniging van niet-denkers die het ongeschreven als doelstelling heeft om iedereen die zijn kop boven het maaiveld uitsteekt met integer, diepgaand en alternatief onderszoek de kop af te hakken. we zouden er goed aan doen ze gewoon te laten kletsen en niet serieus te nemen…..een kwebbelende groep zelfingenomen new speak adepten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.