Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

De niveau 6-verpleegkundige: feiten en fabels

Niet nieuw, maar voor velen nog wel door raadsels omgeven: de niveau 6-verpleegkundige. Feiten en fabels over deze classificatie.
De hbo-verpleegkundige: niveau 6.
De hbo-verpleegkundige: niveau 6.

Feit

De niveau 6-verpleegkundige is een hbo-verpleegkundige, zoals nu een niveau 5-verpleegkundige ook is.
Klopt, en dat betekent dus dat alle hbo-v’ers in het opleidingsclassificatiesyseem NLQF (het Nederlands Qualificatie Raamwerk) nu zijn ingeschaald op niveau 6. Dat is geen promotie, het is een andere manier van ordenen in het opleidingssysteem. ’Vergelijk het met het meten van je lengte: je kunt in centimeters of in inches meten. Dan komt er een ander getal uit, maar je lengte blijft hetzelfde. Je gebruikt alleen een ander systeem’, verheldert Actiz op haar site.

Fabel

Het nieuwe niveau 6 is een gevolg van de nieuwe opleidingsprofielen van hbo-v’s.
Dit wordt vaak gedacht, maar is niet het geval. De nieuwe opleidingsprofielen waarmee hogescholen sinds studiejaar 2016-2017 werken, staan los van de inschaling in NLQF. Met de nieuwe opleidingsprofielen willen de hogescholen wel meer recht doen aan het niveau van de verpleegkunde-studie.

Feit

De classificatie niveau 5-verpleegkundige verdwijnt.
Niveau 5 is in het NLQF-inschalingssysteem een Associate Degree (AD). Dat is een tweejarige opleiding op hbo-niveau. Niveau 5 was een bachelor, maar dat wordt dus nu niveau 6 genoemd. Een Associate Degree voor verpleegkunde bestaat (nog) niet. In de zorg is een Associate Degree bijvoorbeeld de opleiding Management in de zorg. Een Associate Degree is te zien als een opleiding tussen mbo niveau 4 en hbo in.

Fabel

Niveau 6 is een nieuw niveau in Nederland.
Niveau 6 bestaat in Nederland al langer, maar was in de zorg nog niet gangbaar. In Europa was niveau 6 voor een bachelor al heel gebruikelijk. De NLQF is dus nu gelijk getrokken met de Europese variant, de EQF. Zo kun je gemakkelijker in het buitenland aantonen welk niveau jouw diploma aangeeft.

13 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Als je in het verleden een kinderaantekening en neonatologie opleiding hebt voltooid met de verplichte minimale 1200 werkuren
  – Heb je dan hbo denkniveau laten zien en kom je dan in niveau 6 ?
  – Ook als je nu niet meer werkzaam bent in dat werkveld ?

 3. Al die niveau’s op de werkvloer werkt volgens mij hiarchie in de hand. Ik weet ook dat we er heel wat jaren over hebben gedaan om dat binnen een team juist wat gelijk te trekken.
  Ben heel benieuwd wat dit ons in de praktijk zal opleveren om nog maar niet te spreken over de schaalverdeling

  • Beste Marlene,
   Dat lijkt me wel. Iedereen met een HBO-diploma heeft dan het recht zich niveau 6’er te noemen. Het is zoals beschreven geen nieuw of extra niveau, het staat gewoon gelijk aan het getalletje 5 dat we nu gewend zijn voor een HBO’er. Je hoeft daar dus niks extra’s voor te doen. In het buitenland is het al heel gangbaar dat je niveau 6 ‘bent’ als je een HBO-bachelor hebt afgerond. Associate Degrees (niveau 5 dus) zijn daar ook een stuk gangbaarder dan in Nederland. Het is dus allemaal niet heel spannend: gewoon een nieuw getal, een nieuwe categorie in een langer bestaand internationaal kwalificatiesysteem. Hopelijk is het zo wat duidelijker! Vriendelijke groet, redactie Nursing

 4. Ik heb de inservice-opleiding verpleegkunde-A gedaan en jaren later aan de Haagsche Hogeschool de 2-jarige Lerarenopleiding Verpleegkunde 2e graad.
  Werk nu in de wijk. Voor mij is niet helder onder welk niveau ik zou moeten vallen voorheen en nu. Weet iemand hier antwoord op ?
  Groeten, Annette

  • Beste Annette,
   Als je een HBO-diploma hebt, en dat heb je zo te lezen, val je dus onder niveau 6. Dat is precies hetzelfde als wat eerder niveau 5 was. Niks meer en niks minder. In de praktijk zeg je vrijwel nooit dat je een niveau 5 of 6-diploma hebt; meestal zeg je HBO-diploma. De meeste mensen zullen ook helemaal niet weten dat je met een HBO-titel volgens de nieuwe inschaling niveau 6 ‘bent’.
   Wat betreft de beroepsprofielen: daarover is nog geen duidelijkheid en ik durf dus niet te zeggen hoe je jezelf als verpleegkundige kunt gaan registreren straks/waaronder je zult komen te vallen. Specifieke vragen daarover kun je tzt, als er helderheid is, het beste stellen aan beroepsvereniging V&VN.
   Vriendelijke groet, redactie Nursing

 5. Hallo, hoe zit het dan met de classificatie rondom de VPK-Z en VPK-B inservice opleidingen? Zelf werk ik sinds 1992 als VPK-Z, daarbij sinds 1997 in het buitenland. Ik vervolg uiteraard met groot interesse de petitie rondom “Erken Inservice-opleiding verpleegkunde-A op HBO niveau”, en begrijp dat nu eindelijk het algemeen overleg m.b.t. deze petitie dichterbij gekomen is. Mocht deze petitie slagen, dan zou dit toch in principe ook voor de Z, en B- VPK moeten gelden? Alle drie beroepsrichtingen hadden de gelijke opleidingsstructuur, en het gelijke opleidingsniveau.

  grt Marc

  • Beste Marc,
   Wat betreft de beroepsprofielen: daar is helaas nog steeds niet over duidelijk wat er gaat gebeuren met mensen in jouw situatie. En dus niet over hoe je jezelf mag registreren als verpleegkundige in Nederland.
   De kwalificatie in dit bericht gaat over een normering zoals die internationaal geldt: voor een hbo-diploma geldt dan dus dat je jezelf niveau 6 mag noemen. Heb je geen diploma waarop staat ‘hoger beroepsonderwijs’, dan geldt dat dus niet. Een mbo-diploma staat nog altijd gelijk aan niveau 4, dus daar verandert er niks in hoe je jezelf ‘noemt’ in het binnen- of buitenland.
   Hopelijk is het zo wat duidelijker. Vriendelijke groet, redactie Nursing

 6. Ik snap het niet helemaal. Niveau 5 bestaat dus niet meer of nog niet omdat niveau 5 eigenlijk een in het NLQF-inschalingssysteem een Associate Degree (AD) is. Dit is een tweejarige hbo opleiding maar deze bestaat (nog) niet daar dit nu bv in de zorg een management in de zorg opleiding is die nu tussen niveau 4 en hbo in zit.Waarom niet eerst bepalen wat niveau 5 is (en dat het ook bestaat) en daarna gaan we praten over niveau 6.

  • Beste,
   Niveau 5 bestaat nog steeds, maar dit is alleen een andere kwalificatie geworden (het Associate Degree) en daardoor is de hbo-bachelor een stapje doorgeschoven naar niveau 6. Zo was het in veel Europese landen al langer; in Vlaanderen waren hbo-v’ers bijvoorbeeld ook al niveau 6. De tweejarige Associate Degrees bestonden al wel, maar zijn in de zorg nog niet zo gangbaar. De zorgmanagement-opleiding die je noemt, is inderdaad een niveau 5 opleiding. Dat de hbo’ers nu niveau 6 heten, is dus alleen maar een ander getal/een andere nummering om aan te sluiten bij hoe het in Europa al langer is. Hopelijk is het je zo wat duidelijker! Vr groet, redactie Nursing

  • Hallo Mireille,
   Klopt, alle hbo’ers zijn nu niveau 6. Zoals te lezen is dat geen promotie, maar gewoon een andere manier van nummeren om gelijk te komen met de Europese nummering. Niveau 5 is een Associate Degree, een tweejarige hbo-opleiding die in de zorg nog niet zo gangbaar is als in bijvoorbeeld economische studies. Groet, redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.