Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hier hoef je je geen zorgen over te maken in coronatijd

Om het verpleegkundigen iets gemakkelijker te maken in coronatijd en ze te behouden voor de zorg, zijn er veel initiatieven om ze te informeren en te ontlasten. Een aantal initiatieven op een rij.
verpleegkundige met mond-neusmasker
Foto: Hollandse Hoogte, Robin Utrecht

1 Herregistratie opgeschort

De herregistratieplicht voor alle artikel 3 Wet BIG-beroepsbeoefenaren is opgeschort. Dat betekent dus dat je BIG-registratie niet wordt doorgehaald als je uiterste herregistratiedatum is verstreken.

2 Kwaliteitsregister verruimt aanvraagtermijn

Het Kwaliteitsregister V&V volgt deze lijn. De aanvraagtermijn voor herregistratie wordt verruimd tot 1 september 2020. Tot die datum blijven alle registraties in het Kwaliteitsregister V&V van kracht, ongeacht of je aan de herregistratie-eisen voldoet.

Tip: alles waar je in coronatijd van leert en wat bijdraagt aan je deskundigheid mag je bijschrijven in je portfolio onder ODA (overige deskundigheidsbevorderende activiteit) ‘Leren op de werkplek’. Andere manieren waarop je in deze tijd van beperkende maatregelen aan je deskundigheid werkt zijn bijvoorbeeld:
> Artikelen lezen of schrijven (op te voeren als ODA);
> Bijscholen via e-learning;
> Bijwonen van een bijeenkomst via videoconference, chatten of inbellen.

3 Indicatiestelling in de wijk verruimd naar (beeld)bellen

Omdat indicaties stellen bij de cliënt thuis nu niet altijd mogelijk is, komen V&VN en andere partijen met adviezen over indicatiestelling tijdens de coronacrisis. Uitgangspunt is dat de wijkverpleegkundige zelf afweegt hoe indicatiestelling het beste kan plaatsvinden: met een gesprek in de eigen omgeving van de cliënt of via beeldbellen/telefonisch. De NZa heeft de beleidsregels rondom indicatiestelling verruimd.

Verder…

Gratis e-learning handhygiëne en zuurstoftoediening

Medische uitgeverij BSL biedt gratis micro-learnings aan over handhygiëne en zuurstoftoediening, waarmee je binnen 5 minuten je basiskennis opfrist. Daarnaast kan gratis toegang geregeld worden tot modules over 21 (risicovolle en voorbehouden) handelingen, en modules als Basic Life Support en Vitaal Bedreigd. Meer informatie daarover.

Adviezen palliatieve zorg

Op Palliaweb vind je diverse handreikingen, formulieren en antwoorden op concrete vragen rondom het coronavirus en palliatieve zorg (thuis). Je vindt er bijvoorbeeld adviezen over symptoombestrijding en besmettingsrisico’s, een formulier voor uitvoeringsverzoek en overzichten van netwerken palliatieve zorg. Ga naar Palliaweb.

KICK-protocollen gratis toegankelijk

Het KICK-portaal met 500 protocollen voor risicovolle en voorbehouden handelingen is vrij toegankelijk gemaakt door landelijke kennisorganisatie Vilans. Zo kan iedereen die wil helpen in de zorg tijdens de coronacrisis makkelijk werkinstructies nalezen en zijn zorgkennis opfrissen. ‘Dit is voor ons een manier om al die vrijwilligers en mantelzorgers die massaal opstaan om hun diensten aan te bieden tijdens deze uitbraak zo laagdrempelig mogelijk te ondersteunen.’

Gratis overnachtingen voor zorgverleners

Verschillende hotels en b&b bieden zorgverleners, familieleden van zorgverleners en familieleden van patiënten gratis overnachtingen. Voorbeelden van overkoepelende initiatieven zijn hotelshelpen.nl en www.airbnb.nl/openhomes/covid19relief.

Nursing-artikelen gratis open voor niet-abonnees

Voor wie zijn of haar kennis wil opfrissen is ook een aantal Nursing-artikelen tijdelijk te lezen zonder abonnement:

> Aandachtspunten bij zuurstoftoediening
> Nursing Challenge pneumonie
> Nursing Challenge over covid-19
> Opfrislesje isolatieverpleging

Alle Nursing-artikelen die te maken hebben met het coronavirus zijn sowieso toegankelijk zonder abonnement. Een overzicht van alle corona-artikelen vind je hier.

Nursing-congressen: makkelijker annuleren

Alle Nursing-congressen die voor 1 juni zouden plaatsvinden, zijn uitgesteld. Je kunt je wel gewoon inschrijven voor congressen later in het jaar. Omdat we niet weten hoe de nabije toekomst eruit ziet, gelden voor alle congressen soepele annuleringsvoorwaarden. Een overzicht van alle verplaatste congressen en de nieuwe data.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.