Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Opnieuw kritiek op toets herintreders

Het is voor herintredende verpleegkundigen vaak te moeilijk om weer als BIG-geregistreerde aan de slag te kunnen. Dat concluderen herintreders en beroepsvereniging V&VN. Ook bestuurders van zorginstellingen herkennen de hobbels.
kritiek op toets herintreders
Het is niet de eerste keer dat er klachten zijn over de toets die herintreders moeten afleggen (foto: Getty Images).

Vooral de toets die herintreders moeten maken om weer BIG-geregistreerd te worden, ligt momenteel onder vuur. Vorige week besteedde Nieuwsuur aandacht aan de herintrederstoets, na klachten over de inhoud. De examenstof zou verouderd zijn, vragen te onduidelijk en toetsvragen en -antwoorden fout geformuleerd. Volgens cijfers van Nieuwsuur, afkomstig van de MBO Raad (verantwoordelijk voor de toetsen), haalt bijna de helft van de toetsdeelnemers het examen de eerste keer niet.

Serieus

De MBO Raad neemt de klachten serieus en kijkt, zoals bij alle klachten over examens, waar aanpassingen al dan niet noodzakelijk zijn om de kwaliteit van leerstof en examens te waarborgen. ‘Klachten komen onder andere via de klachtenprocedure bij ons binnen. Wij hebben de verplichting leerstof en examens van goed niveau aan te bieden en daarom monitoren wij doorlopend lessen en examens. We staan open voor elke klacht die bijdraagt aan verdere verbetering’, zegt woordvoerder Marije Hulsbosch van de MBO Raad. ‘Naast kijken naar slagingspercentages en het verbeteren van leerstof en examens is het goed om voor ogen te houden dat herintreders minimaal vijf jaar uit het vak zijn geweest. Veranderingen in de zorg gaan snel en herintreders moeten veel kennis en vaardigheden bijspijkeren, dat is niet altijd gemakkelijk.’

Bezorgd

Beroepsvereniging V&VN heeft zelf ook klachten ingezien en is erg bezorgd. ‘Duidelijk is dat de kwaliteit van de toets onvoldoende is. De lesstof voorafgaand aan toets sluit blijkbaar onvoldoende aan bij de examenvragen zelf: dat kan natuurlijk niet’, zegt V&VN-woordvoerder Lieselot Meelker. ‘Herintreders in de zorg kunnen -gezien de huidige personeelstekorten- juist wel een zetje in de rug gebruiken om de stap te nemen, niet dit soort belemmeringen. We horen dat sommige mensen huilend het examen verlaten.’

Kosten

Ook de kosten voor de toets en de lesstof zijn opnieuw in opspraak. De kosten voor de lesstof liggen rond de 1500 euro, het examen kost 450 euro. De examenkosten zijn vastgesteld door het ministerie van VWS. Het examen is verplicht, over het wel of niet afnemen van de lesstof mag elke verpleegkundige zelf beslissen. Elke herkansing van het examen kost opnieuw 450 euro. Hoewel werkgevers de kosten vaak vergoeden, vindt V&VN dit een onnodige drempel voor herintreders. De vereniging wil dat het herintreders zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt om weer geregistreerd te kunnen worden. Meer herintreders in de verpleging maakt immers deel uit van het plan om de personeelstekorten in de zorg het hoofd te kunnen bieden.

Oplossingen

V&VN wil op zeer korte termijn in gesprek met de MBO Raad om oplossingen te bedenken. Hierbij wil zij minstens één verpleegkundige betrekken die een klacht indiende. Het ministerie van VWS wordt ook betrokken. De MBO Raad geeft aan dat examenprofessionals de toetsvragen maken en dat zorgprofessionals deze testen. ‘Wij gaan daarbij echt niet over één nacht ijs’, aldus woordvoerder Hulsbosch.

Eerdere klachten

In het verleden kreeg V&VN vooral klachten over de procedure rondom de herintrederstoets. In 2013 startte een herintredende verpleegkundige al een petitie om het herintredende verpleegkundigen makkelijker te maken weer een baan in de zorg te krijgen. Zij noemde het examen oneerlijk en pleitte voor beoordeling van vakbekwaamheid door werkgevers, en niet door een landelijke toets vanuit overheidsinstanties.

3 REACTIES

 1. Ik ben een oud Algemeen Militair Verpleegkundige. In 2016 ben ik na 35 jaar! gestopt met werken (pensioen) en helaas ziek geworden. In 2019 genezen verklaard, echter mijn BIG registratie was eind 2018 verlopen. Heb sinds juni 2019 een half jaar in het ziekenhuis gewerkt, waar ik mijzelf bekwaam voelde in vele Verpleegkundige handelingen. Heb in oktober 2019 het examen voor herregistratie gedaan en helaas gezakt. Mijn inziens toetst dit examen totaal niet de kwaliteiten en bekwaamheid af van een Verpleegkundige. Het kost een hoop geld en waarom eigenlijk. (het kan niet dat broodje kaas zijn, tussen de middag). Het ziekenhuis besloot niet met mij verder te gaan, vanwege deze registratie. Een collega die wel voor het examen was geslaagd, moest vanaf de grond, weer alle vaardigheden bijgebracht. Eén grote waanzin en geldklopperij, dit hele examen.

 2. Lees alle reacties
 3. “Naast kijken naar slagingspercentages en het verbeteren van leerstof en examens is het goed om voor ogen te houden dat herintreders minimaal vijf jaar uit het vak zijn geweest” Dit laatste is niet perse waar, soms gaat het om verpleegkundige werkzaam als verpleegkundige die niet aan de uren eis voldoen, of zoals in mijn geval een docent verpleegkunde die les (verpleegkunde en vaardigheidslessen)geeft aan verzorgende ig hier tellen lesuren niet mee in deze gevallen moet je ook de herregistratie toets doen. Kort samengevat, onduidelijke vragen met nog onduidelijker antwoorden (wat wil men nu eigenlijk weten), casussen die niet compleet lijken te zijn (gegevens), fouten in antwoorden of 2x hetzelfde antwoord.

  • Lees alle reacties
  • Collega had haar registratie laten verlopen en heeft wel doorgewerkt als niv.3 IG-er in de thuiszorg. Toch weer besloten de registratie te activeren, ze heeft 4x de toets moeten doen, voordat ze geslaagd was. De 3de keer was ze wel voor de casus geslaagd en hoefde ze de 4de x alleen het theoriegedeelte te doen. En dan ook nog eens de kosten….

   Wat zou een goede herintrederstoets zijn? Moet het wel een toets alleen zijn?Welke vaardigheden behoren up-to-date te zijn voor de verschillende werkvelden?
   Wie gaat zich eens buigen over dit ‘probleem’??? Ik zou me daar, samen met anderen, best eens over willen buigen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.