Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Patiënt vindt privacy in ziekenhuis ondermaats

Verpleegkundigen en artsen zouden meer rekening kunnen houden met de privacy van patiënten. Veel Nederlanders zijn niet tevreden over de discretie in ziekenhuizen, verpleeghuizen en apotheken.
Privacy
Foto: Arno Massee.

Dat blijkt uit een rapport van de Nederlandse Patiëntenfederatie over privacy in de zorg. Een grote ergernis in de ziekenhuizen zijn artsen en verpleegkundigen die op zaal of op de gang gesprekken voeren over medische kwesties, dossierzaken of medicatiegebruik. ‘Een bedgordijn houdt geen stemmen tegen’, benadrukt een patiënt in het rapport nog maar eens. Ook aan de balies op verpleegafdelingen en andere afdelingen in het ziekenhuis ervaren patiënten weinig privacy, doordat medewerkers te hard praten of onvoorzichtig omgaan met privacygevoelige gegevens.

Op zaal

Deels worden deze problemen veroorzaakt door de indeling van veel ziekenhuizen: te weinig een- of tweepersoonskamers, te weinig spreekkamers om even rustig in te gaan zitten en balies die te dicht op elkaar staan. Zo klagen patiënten ook over het moeten delen van sanitaire voorzieningen en ervaren ze te weinig privacy op zaal als er doorlopende bezoektijden zijn. Ook het teruggereden worden naar de zaal tijdens het bezoekuur vinden patiënten vervelend, net als verpleegkundigen die in een wachtruimte op de afdeling een intake of vragenlijsten afnemen. Op kraamafdelingen met kraamsuites zijn patiënten wel erg tevreden over hun privacy.

Aanpassingen

Het rapport van de Patiëntenfederatie is tot stand gekomen na een analyse van gegevens op Zorgkaart Nederland. Hier geven patiënten hun mening over de zorgverlening in ons land. Volgens de Patiëntenfederatie is er op het gebied van privacy nog weinig verbetering te zien. In 2016 hield de organisatie een onderzoek onder 7000 patiënten; hiervan gaf de helft aan ontevreden te zijn over privacy in zorginstellingen en apotheken. De Patiëntenfederatie denkt dat veel van de problemen zijn op te lossen door kleine bouwkundige aanpassingen en discreter gedrag van zorgverleners.

4 REACTIES

  1. Ik ben het ermee eens dat door de artsen en verpleegkundigen bij de zaal patiënten meer op de privacy gelet kan worden tijdens bijvoorbeeld de artsen visite. Aan de andere kant: het is gewoonweg niet haalbaar en betaalbaar om in alle ziekenhuizen 1 persoonskamers te hebben.. Er zijn ook mensen die het fijn vinden om op zaal te liggen omdat ze dan eindelijk onder de mensen zijn. En daarnaast: ik denk dat we enorm verwend zijn om in Nederland te leven en met onze gezondheidszorg zoals die nu is.. Vroeger waren er zalen van zeker 10 bedden of meer, waar een bedgordijn tussen gereden moest worden als er zorg verleend werd. In Afrika in een redelijk goed ziekenhuis geweest waar 48 patiënten op 1 zaal lagen zonder bed gordijnen.. Ik geloof dat we absoluut niets te klagen hebben hier in Nederland!

  2. Lees alle reacties
  3. Hoor ik toch graag een keer van ze hoe ze het allemaal wel willen, hoe dit uitgevoerd kan worden met 30 patiënten op een afdeling die allemaal zorg behoeven en hoe dit allemaal afgestemd is zodat elke patiënt zich remi alleen kan voelen en niemand hoeft te zien zodat hun privacy gewaarborgd wordt.

    Het triggerd mij een beetje, we staan altijd voor ze klaar, we passen ons altijd aan naar hun voorkeuren en we roeien met de riemen die we hebben in deze tijd. En dan is het nog niet goed? We moeten al zoveel moeilijker doen met die nieuwe privacy wet, zoveel meer tijd…

  4. Bij alles wat een verpleegkundige behoort te doen, behoort de patiënt naam en geboortedatum te geven. De andere patiënten horen dit ook en ik ook van hen.
    Daarnaast is het gemengd verplegen, 4-persoonskamer, met één sanitaire ruimte geen goede combinatie door “remsporen’ en satelliet spetters van de mannelijke patiënten.
    Tevens behoort een patiënt met een nieuw orthopedisch implantaat niet naast een patiënt met diabetische voet (necrose, pus, vacuümpomp gelegd te worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.