Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Patiënten slapen in ziekenhuis anderhalf uur korter dan thuis

Tijdens een ziekenhuisopname slapen mensen korter en voelen ze zich minder uitgeslapen. Dat en meer blijkt uit een recent onderzoek in 39 Nederlandse ziekenhuizen.
Patiënten in het ziekenhuis slapen minder lang én minder goed
Door geluiden van medepatiënten en medische apparatuur komen patiënten moeilijk in slaap. (Foto: digitalskillet1 / stock.adobe.co)

Het vermoeden dat patiënten slechter slapen in het ziekenhuis bestaat al langer, en is nu bevestigd door grootschalig Nederlands onderzoek. Hoewel het licht in het ziekenhuis ongeveer op dezelfde tijd uitgaat als thuis, liggen de patiënten langer wakker. Ook slapen ze minder goed door en worden ze ’s ochtends zo’n drie kwartier eerder wakker. In totaal slapen ze daardoor per nacht gemiddeld 83 minuten korter. Het is niet zo gek dat patiënten ook aangeven dat ze zich minder uitgerust voelen na een nacht slapen in het ziekenhuis.

Het initiatief voor het onderzoek kwam van acute internisten (het zogenoemde ORCA-onderzoeksconsortium) in Nederland en het onderzoek is gecoördineerd door VUmc.  De resultaten verschijnen vandaag in JAMA Internal Medicine.

Boosdoeners

De oorzaken voor kort en slecht slapen zijn voornamelijk ziekenhuisgerelateerd. Oorzaak nummer 1 van moeilijk kunnen inslapen is geluid. Dat is vooral geluid van medepatiënten maar ook van medische apparatuur. Geluiden zijn ook een belangrijke oorzaak dat patiënten ’s nachts wakker worden, op de voet gevolgd door een andere grote boosdoener: nachtelijke toiletbezoekjes. Slechts één op de drie patiënten zegt ’s ochtends uit zichzelf wakker te worden. De belangrijkste reden dat patiënten in het ziekenhuis veel vroeger ontwaken, is dat het ziekenhuispersoneel hen wakker maakt (voor medische handelingen).

Verschillen tussen patiënten

Verrassend genoeg sliepen patiënten op eenpersoonskamers gemiddeld niet beter dan op meerpersoonskamers. Volgens de onderzoekers kan dat mogelijk verklaard worden doordat de patiënten die voorrang krijgen op eenpersoonskamers, vaak ook meer complexe zorg nodig hebben en dus ook vaker ’s nachts gestoord zullen worden.

Verder hebben jongere patiënten relatief meer last van slapeloosheid in het ziekenhuis. Dat wil niet zeggen dat ouderen beter slapen in het ziekenhuis, maar bij ouderen is het effect minder groot omdat zij waarschijnlijk thuis ook al slechter slapen.

Verpleegkundigen in het ziekenhuis, Nursing is benieuwd naar jullie oplossingen. Wat doen jullie op de afdeling om slapende patiënten zo min mogelijk te storen? Laat je tips achter in de reacties!

Vliegtuigpakketjes en minder diuretica

De onderzoekers noemen een hele boel oplossingen voor slaapverstorende factoren in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld gedimd licht, ‘vliegtuigpakketjes’ met oordopjes en oogmaskers, of de patiënt op afstand in de gaten houden met webcams. Verpleegkundige activiteiten zouden zo min mogelijk ’s ochtends vroeg plaats moeten vinden, maar in de praktijk is dat moeilijk omdat sommige metingen bijvoorbeeld vóór het ontbijt moeten gebeuren. Minder diuretica in de middag, en ’s nachts geen continu infuus laten lopen als dat niet nodig is, kan helpen om nachtelijke toiletbezoekjes te beperken. Verder onderzoek moet aantonen of deze oplossingen effectief zijn, stellen de onderzoekers.

Flashmob-onderzoek

De onderzoekers wilden zorgen dat patiënten ‘normaal’ zouden slapen, en daarom kondigden ze het onderzoek niet van te voren aan. Als een soort ‘flashmob’ vond het onderzoek op één dag plaats in zoveel mogelijk ziekenhuizen. In totaal vulden meer dan 2000 patiënten op die dag een vragenlijst in over hoe ze de afgelopen nacht hadden geslapen en hoe ze in de maand voor hun ziekenhuisopname hadden geslapen.

5 REACTIES

 1. Laten we hierbij niet vergeten dat er door de dag ook ‘meer dutjes’ gedaan worden, die thuis dan weer niet zo vaak voorkomen 😉
  De verpleegkundige moet op tijd beginnen, onmogelijk om anders alles tijdig gedaan te krijgen, het blijft een zware job die respect verdient.

 2. Lees alle reacties
 3. of daar nou een onderzoek voor nodig was? lijkt mij nogal logisch dat je in een ziekenhuis slechter slaapt dan thuis door geluiden van infuuspompen of zaalgenoten die op een po moeten of zelf in en uit lopen om naar het toilet te gaan of de deur naar de gang open willen houden zodat je alle geluiden vd gang hoort en dan nog de verpleegkundige die haar rondes doet. zelf weleens in het ziekenhuis gelegen en hoorde de hele nacht de verpleegkundige lopen,
  thuis is het stil s’nachts

 4. Als ik vroeger nachtdienst had op de kinderafdeling werden de kinderen gewekt door het piepen van de deuren als ik ging kijken bij de kindjes. Daarom had ik de volgende oplossing: de scharnieren behandelde ik met boter. Ik begon mijn eerste toer met een pakje boter of margarine en smeren maar. De kindjes konden lekker doorslapen en ik kon overal gaan kijken zonder piepende deuren. Dit heb ik ook al geleerd aan mijn kleinzoon!Misschien is dit niet goed voor de scharnieren maar het heeft mij wel jaren geholpen.

 5. Verpleegkundige activiteiten zouden zo min mogelijk ’s ochtends vroeg plaats moeten vinden, maar in de praktijk is dat moeilijk omdat sommige metingen bijvoorbeeld vóór het ontbijt moeten gebeuren
  Dat hoeft helemaal niet hoor…, maar we dan het omdat de dokter dat graag wil voor de visite,of we denken dat de dokter het gaar wil.Ik zou zeggen,stoppen met die onzin ’s nachts en gewoon overdag je bloeddrukje doen. recent trouwens zelf in het ziekenhuis gelegen en ik werd gek van al die mensen die als een kip zonder kop in en uitrennen, tegenwoordig wordt de computer verpleegd en niet de patiënt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.