Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

‘Er is best personeel te vinden, werkgevers moeten beter zoeken’

Iedereen ligt wakker van het personeelstekort in de zorg. Volgens een onderzoek van Intelligence Group is een deel van de tekorten echter eenvoudig op te lossen. Zo moeten werkgevers beter hun best doen om verpleegkundigen te vinden en aan zich te binden.
Geert-Jan Waasdorp: 'Er lopen op dit moment verpleegkundigen rond die wel een baan willen, maar niet worden aangenomen'

Intelligence Group, een bureau dat zich bezighoudt met arbeidsmarkt en recruitment, deed onderzoek naar het personeelstekort in de zorg. Nursing sprak met onderzoeker Geert-Jan Waasdorp.

Volgens jullie onderzoek zouden ruim 230.000 Nederlanders graag in de zorg werken en zijn ze daarvoor ook gekwalificeerd. Ze worden echter nooit benaderd, bereikt of gevonden door werkgevers in de branche. Het gebrek aan geschikt personeel wordt overdreven?

‘Dat klopt zeker. Werkgevers in de zorg kijken op een academische manier naar het personeelstekort. Daar worden vervolgens klassieke oplossingen bij bedacht, die werkten in 2010/2011 of daarvoor, maar nu niet meer. Het probleem is dat veel zorgorganisaties geen enkele visie hebben op bijvoorbeeld het verbeteren van de werving van nieuwe collega’s en het sollicitatieproces. In de zorg staat arbeidsmarktcommunicatie echt nog in de kinderschoenen.´

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat het kandidaten bijna onmogelijk wordt gemaakt om te solliciteren in de zorg. Denkt u dat er op dit moment verpleegkundigen rondlopen die wel een baan willen, maar niet worden aangenomen?

‘Ja, die zijn er. Verpleegkundigen zijn tegenwoordig een schaars goed, maar werkgevers gaan er absoluut niet op die manier mee om. Vraag je bijvoorbeeld om meer uren per dag, naar meer budget voor scholing of flexibele werktijden, en past dat niet in het standaard aanbod van de werkgever? Dan kun je het wel vergeten. Het sollicitatieproces in de zorg is al veertig jaar hetzelfde. Je gaat een eerste gesprek in, dan is er een tweede ronde en vervolgens moet je dagen wachten op een reactie. Niet echt een gang van zaken waarvan je als sollicitant denkt: ze willen me dolgraag hebben. In het bedrijfsleven, waar veel meer wordt geïnvesteerd in werving en selectie, ben je binnen een dag aangenomen als je aan de eisen voldoet. De benadering is persoonlijk, je krijgt het idee dat je gewild bent. Kun je bijvoorbeeld niet meteen op gesprek komen omdat je geen oppas hebt? Dan komen ze naar jou. Die persoonlijke benadering zou je in de zorg op dit moment ook moeten krijgen als je solliciteert. Helaas gebeurt dat niet, en dat is een grote fout.’

Ziekenhuizen die bedden schrappen, verpleegkundigen die hun vakantie moeten inleveren. Berichten over het personeelstekort in de zorg domineren steeds vaker het landelijke nieuws. Is er al verbetering in zicht?

Een ander probleem is dat relevante vacatures vaak niet worden gevonden…

‘Dat klopt. Ten eerste zijn veel mensen beperkt in staat om goede vacatures te vinden. Ze zoeken op verkeerde woorden, zoeken niet gericht of krijgen niet de juiste antwoorden van Google. Oudere verpleegkundigen pakken misschien nog altijd de krant voor vacatures, jongeren kijken op Instagram – maar zitten potentiële werkgevers daar wel? Veel mensen kennen grote recruitmentsites als Monsterboard of Nationale Vacaturebank niet.  Aan de andere kant schieten werkgevers ook hierin tekort. Want stel, de banenzoekers zoeken wél goed, dan zijn de vacatureteksten of functionaliteiten van de website – vooral de mobiele websites – zo slecht dat ze dáár weer afhaken. Probeer voor de grap maar eens via je telefoon te solliciteren bij vijf instellingen die claimen een groot tekort aan verpleegkundigen te hebben. Je krijgt het gewoon niet voor elkaar.’

Wat adviseer je werkgevers en verpleegkundigen?

‘Mijn eerste advies aan werkgevers is: train je HR-adviseurs en afdelingshoofden in werving en selectie, bijvoorbeeld door een opleiding aan de academie voor arbeidsmarktcommunicatie en ga met je huidige werknemers in gesprek over hoe je het sollicitatieproces kunt verbeteren. Verpleegkundigen die een baan zoeken zou ik adviseren vandaag nog je cv te uploaden op een grote recruitment website. Heb je niet binnen 24 uur drie banen aangeboden gekregen, dat moet je maar eens naar je cv gaan kijken.’

Meer uitkomsten uit het onderzoek van The Intelligence Group:
> De totale zorgsector kende afgelopen jaar zo’n 106.000 vacatures. Tegelijkertijd waren er zo’n 34.300 actieve baanzoekers. Daardoor kan de doelgroep als ‘zeer schaars’ worden beschouwd. Maar tegelijk is er nog veel direct potentieel voor werkgevers in de branche, blijkt uit het onderzoek.

> Zo zegt 68% van de mensen die momenteel al in de zorg werken dat ze afgelopen jaar ‘nooit’ benaderd zijn voor een andere baan. En dat terwijl 32% van de hele doelgroep zegt daar wel voor open te staan, terwijl ze nu niet benaderd worden. Dit komt overeen met zo’n 167.000 personen, die dus gekwalificeerd én benaderbaar zijn.

> Daarnaast zeggen 204.000 mensen die nu niet in de zorg werken dat ze best een overstap naar de sector willen maken. Van hen heeft zelfs al 22% een zorggerelateerde opleiding voltooid. Van de huidige werklozen die zeggen aan de slag te willen in de zorg, heeft zelfs 69% een opleiding achter de rug die aan de zorg is gerelateerd. Daarnaast zijn er ook nog eens zo’n 10.200 zzp’ers die momenteel (willen) werken in de zorg, en aangeven best terug in loondienst te willen.

> Al met al een groep van zo’n 230.000 Nederlanders die nu al een zorggerelateerde opleiding achter de rug heeft, maar nu niet wordt benaderd, bereikt of gevonden. En dat is dan zelfs nog buiten de groep gerekend, die geen zorgopleiding op zak heeft, maar toch aangeeft best in de sector te willen werken.

15 REACTIES

 1. Zeker zijn er genoeg verpleegkundigen die opzoek zijn naar een baan.
  Ik ben al sinds januari bezig met het zoeken naar een baan (ziekenhuis) voor naast mijn hbo-v deeltijd studie, maar ik wordt door iedereen afgekeurd. Waarschijnlijk omdat ze liever een gediplomeerde hbo-verpleegkundige willen hebben. Maar die zijn er niet veel!
  Ze zullen juist veel aan mij hebben, ik ben mbo-verpleegkundige en ik kan 20-24 uur per week voor ze werken. Het enige wat ik nodig heb is een hbo-verpleegkundige als werkbegeleider.

 2. Lees alle reacties
 3. @Astrid@Mulders.
  Het klopt dat de “oude”opleidingen nog steeds voldoen én zelfs een duidelijke meerwaarde hebben.
  In de praktijk lijkt het er helaas op dat de sterke HBO-lobby steeds meer terrein wint; zij weigeren te erkennen dat ook een opleiding die niet aan een hbo instelling is gevolgd wel een opleiding op hbo niveau kan zijn.
  Dit heeft grote gevolgen voor de verpleegkundigen met een “oude “opleiding!
  Dat de hbo instellingen hier óók een heel groot financieel belang bij hebben lees: honderden miljoenen wordt doorgaans echter niet genoemd.
  Wanneer de minister zich zou verdiepen in de praktijk en de functie inhoud (bv van gespecialiseerde verpleegkundigen) dan zou snel duidelijk zijn dat deze volledig overeen komen met het beroepsprofiel van regieverpleegkundige én zou ook duidelijk zijn dat zonder een goede overgangsregeling de kwaliteit van zorg niet gewaarborgd kan worden.
  Dus laat een tegengeluid horen: mail het ministerie: postbusbig2@minvws.nl
  en teken de petitie inservice

 4. Ik ben 20 jaar fysiotherapeut geweest maar wilde de verpleging in. Liefst hbo-v. Als je ziet hoeveel moeite het gekost heeft om uiteindelijk een werkgever te vinden die deze investering wilde doen…! Ik heb zelf ervaren dat heel veel zorginstellingen star en weinig meedenkend zijn. Gelukkig trof ik een manager die wél buiten de lijntjes dacht en dat avontuur wel met mij wilde aangaan.

  • nou dat dacht ik ook toen ik dit artikel las.
   wij zijn regelmatig op zoek naar verpleegkundigen.

   Maar niet iedereen is geschikt voor een hectische chirurgische afdeling.

   en als je geen vacature kan vinden of aangenomen word moet je ook echt eens naar jezelf kijken.

 5. Volgens mij is er ook veel potentieel te vinden bij de huidige zorgverleners met kleine contracten. Ze willen wel meer werken, maar dan moet je werken in gespleten diensten, dat houdt geen mens vol. Er zou toch eens kritisch moeten worden gekeken naar de werkverdeling. Dat vraagt flexibiliteit, ook van de zorgvragers.
  Bovendien zijn de randvoorwaarden slecht, hoe organiseer je bv kinderopvang als je om 7 uur moet beginnen of een nachtdienst hebt.

 6. @Mulders, je diploma is niet verouderd! De minister heeft er veel moeite mee om een goed besluit te nemen mbt positionering van inservice, hbo en mbo. Zie ook https://petities.nl/petitions/erken-inservice-opleiding-verpleegkunde-a-op-hbo-niveau?locale=nl. Wel eens dat het lastig is voor mensen met ervaring en visie op het beroep. Daar schreef ik in bovenstaande reactie ook over. Geef je reactie ook door aan nursing, via de button ‘niet aan de bak’. Je stelt ook terecht dat opleidingsinstituten teveel zeggenschap hebben gekregen over de beroepsontwikkeling. De verpleegkundige beroepsgroep heeft daar veel in verloren in de afgelopen jaren.

 7. Ik ben het eens met bovenstaande reacties, de redeneringen lijken wat krom. De Intelligence Group heeft wel het lef om een ander beeld te laten zien, Het lijkt op omdenken. Want… het is wel zo dat er veel arbeidspotentieel rondloopt van 45+. Werkgevers lijken daar echter geen gebruik van te maken. Die zoeken bright, young & cheap. Ik signaleer op social media veel reacties van mensen die willen herregistreren. Maar die ook veel barrieres ervaren. Het is ook zo, dat iedereen elkaar napraat, zonder echt te checken. Als je doorvraagt, dan lijkt het inderdaad toch anders in elkaar te zitten. En speelt niet de beschikbare arbeidscapaciteit een rol, maar de overeenkomst met de verzekeraar, waar een plafond in zit. Ik roep iedereen op om het hoofd koel te houden en te blijven doorvragen. Heel veel opleiden is natuurlijk weer de reflex, en dat moeten we ook doen, maar ik voorspel dat we over een paar jaar weer een overschot hebben (herinner je je 2013 nog?).

 8. Toen ik in 1976 mijn A diploma haalde dacht ik “Ik ben verpleegkundige voor de rest van m’n leven”. Natuurlijk volgde ik veel symposiums, klinische lessen, bijscholingen etc. Later haalde ik ruim al mijn accreditatiepunten t.b.v. mijn BIG registratie. Als je dan op straat komt te staan omdat je organisatie stopt en denkt “mij kunnen ze overal wel gebruiken” blijkt inderdaad dat je bent afgeserveerd. Men zoekt alleen hoog specialiseert personeel of je moet terug willen naar het basis werk in b.v. een verzorgingshuis zonder inspraak en een minimaal salaris en als voormalig leidinggevende terug in onregelmatige dienst. Opleidingsscholen hebben de macht in de verpleging, booming business, alleen hun diploma`s tellen nog.. accreditatiepunten, ervaring, zelfscholing etc. vindt niemand interessant. Helaas. De verpleegkundige die vandaag de dag afstuderen en waar ik veel respect voor heb, zullen ooit ook ervaren dat ze zijn ingehaald en dat hun diploma`s verouderd zullen zijn.. En als het aan de opleidingsscholen ligt zo dat wel een heel snel kunnen zijn.

 9. Ik ben het eens met de stelling dat verpleegkundigen een schaars goed zijn die ook als dusdanig zou moeten benadering. Ook denk ik dat er inderdaad nog veel te verbeteren valt in werving en selectie. Maar ik heb grote moeite met de stelling een deel van het personeelstekort eenvoudig is op te lossen en met de manier van berekenen van het potentieel. Even de gemakkelijkste punten hieruit;
  Ze komen tot een enorm potentieel. Maar daarvan zijn 167.000 mensen momenteel al werkzaam in de zorg. Als je die aanneemt op een vacature ontstaat er dus ook weer een vacature. Dat is het ene gat vullen met het andere gat en er wordt dus geen enkel tekort opgelost. Idem dito voor de ruim 10.000 ZZP’ers uit de berekening. Zij werken al in de zorg, hen in vaste dienst nemen lost geen tekort op.
  Dit soort onderzoeken en daarmee samenhangende persberichten zijn m.i. vooral bedoeld om de dienstverlening van de eigen organisatie (in de geval de Intelligence Group) onder de aandacht te brengen en niet om een bijdrage te leveren aan de personele problemen op de arbeidsmarkt. Ik denk zelf dat ze eerder contraproductief werken voor het oplossen van de problematiek.

 10. Dank voor jullie reacties. We hebben de kop van het artikel aangepast. De vorige suggereerde ten onrechte dat de Intelligence Group het personeelstekort bagatelliseert. Zij vinden alleen dat organisaties zich te vaak verschuilen achter: ‘Er is geen personeel te vinden´, en dat valt volgens hen dus wel mee. Wat vinden jullie?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.