Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Poll: wie moet de tweede zorgbonus krijgen?

500 euro voor zorgmedewerkers die veel met covid-patiënten werken, of rond de 200 euro voor alle zorgmedewerkers: demissionair minister Tamara van Ark twijfelt tussen deze opties voor de tweede zorgbonus. Wat vind jij? Geef je mening in de Nursing-poll.
potje geld met een plantje erin
Foto: Micheile Henderson

Het is ‘een dilemma’ hoe hoog de tweede zorgbonus moet worden, en wie die moet ontvangen. Dat liet demissionair minister Tamara van Ark vandaag weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Ofwel wordt het een bonus van 500 euro voor zorgmedewerkers die veel werken met corona en veel ziekteverzuim daardoor hebben, of alle zorgmedewerkers krijgen een bonus. In dat laatste geval gaat het om een bedrag tussen de 200 en 240 euro, schat Van Ark in.

Rondom de eerste zorgbonus is nog steeds veel onduidelijkheid. Op het meldpunt zorgbonusgemist.nl kwamen bijna 7000 meldingen. Hoe nu verder? We vroegen het initiatiefnemer van het meldpunt Lex Tabak >>

Optie 1: 500 euro voor bepaalde sectoren

Bij optie 1 gaat het om medewerkers in sectoren die veel met covid-patiënten werken zoals de ziekenhuizen, huisartsenzorg, (wijk)verpleging en verzorging, en ambulancediensten. Het gaat dan om medewerkers die minder dan 1,5 keer modaal verdienen. En medewerkers in de gehandicaptenzorg, GGZ of jeugdzorg zouden dus geen extra geld krijgen.

Optie 2: ongeveer 200 euro voor alle zorgmedewerkers

Bij optie 2 komt iedereen die in de zorg in aanmerking. Vorig jaar was dat niet zo, maar nu hebben ‘alle beroepsgroepen tijdens de tweede golf zorg verleend’, aldus Van Ark. Het zou gaan om medewerkers die minder dan 2 keer modaal verdienen. Het precieze bedrag hangt af van het aantal aanvragen, maar zou ongeveer 200-240 euro bedragen.

Welke van deze twee opties van Van Ark vind jij de beste? Laat je mening horen in de poll. Je kunt je mening toelichten in een reactie op dit bericht.

De poll is inmiddels gesloten. Lees hier de uitslag!

Meer over de tweede zorgbonus

Als de beslissing over de tweede zorgbonus half april genomen kan worden, dan zou het geld nog dit najaar uitgekeerd kunnen worden. Volgens Van Ark moet de tweede zorgbonus:

  • een netto-bonus zijn
  • aangevraagd kunnen worden voor ZZP’ers en uitzendkrachten
  • binnen 5 maanden worden uitbetaald aan de zorgverlener

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.