Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Post-IC dagboek wint Anna Reynvaan Praktijkprijs

Het Post-IC dagboek van verpleegkundigen Margo van Mol (Erasmus MC Rotterdam), Brenda Sleven (Catharina Ziekenhuis Eindhoven) en Crista Leerentveld (Isala Klinieken Zwolle) won afgelopen woensdag de Anna Reynvaan Praktijkprijs.
Foto: Catharina Ziekenhuis Eindhoven
Foto: Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Dit werd bekendgemaakt tijdens de online Anna Reynvaanlezing op 12 mei jl., die helaas werd afgebroken vanwege een technische storing. De volledige Anna Reynvaanlezing en daarmee ook de uitreiking van de Anna Reynvaanprijzen zijn nu online terug te kijken.

Post-ic dagboek

De winnaars lichten hun project toe: ‘Een opname op de Intensive Care (IC) is een ingrijpende gebeurtenis voor patiënten en hun familieleden. Het verwerken van deze periode gaat gemakkelijker wanneer er tijdens de opname een dagboek wordt bijgehouden door de patiënt, familieleden en verpleegkundigen.’

De coronapandemie bleek een uitstekende periode voor het implementeren voor het Post-IC dagboek, vertellen de winnaars. ‘Patiënten en familie konden tijdens de pandemie immers niet bij elkaar zijn, terwijl dat tijdens een ic-opname zo belangrijk is. Verpleegkundigen signaleerden de behoefte van familie om bij hun naaste te zijn, en zagen de urgentie om een oplossing te vinden voor dat probleem. Ze hebben het dagboek omarmd.’

Volgens de bedenkers is het Post-IC dagboek een goed voorbeeld van verpleegkundig leiderschap. ‘Je ziet iets, je pakt het aan, je kijkt er kritisch naar en je maakt het eigen om nog een extra stukje kwaliteit van zorg te kunnen bieden.’

De winnaars ontvangen een cheque van 5000 euro.

Andere genomineerden voor de praktijkprijs waren de ‘Wijk-up call’ van Berna Sol en Sanne Nissink, Hogeschool van Amsterdam en het Geriatric Emergency Medicine (GEM)-team op de SEH, van Vera Hogervorst, Tergooi ziekenhuis.

Wetenschapsprijs

Winnaar van de wetenschapsprijs is Kristien Scheepmans van het Wit-Gele kruis Vlaanderen met het artikel ‘Reducing psysical restraints by older adults in home care: development of an evidencebased guideline’ (Streven naar een fixatiearme thuiszorg).

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Nu gun ik iedereen zijn 15 minutes of fame, maar het bijhouden van een dagboek wordt al jaren gedaan wordt op menig ic. Althans op mijn ic wel, sinds 2013 om precies te zijn. Daarom krijgt dit idee van mij de “Oude wijn in nieuwe zakken” prijs. Het enige wat ze gedaan hebben is een en ander digitaal gemaakt, m.a.w. een modificatie aanbrengen op een bestaand idee.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.