Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Site over verpleegkundig leiderschap gelanceerd

Verpleegkundigen, lectoren en onderzoekers lanceren vandaag de site www.verpleegkundigleiderschap.nu.
verpleegkundig leiderschap

Op de site komen praktijk, onderwijs en onderzoek rond verpleegkundig leiderschap samen. Naast informeren is het doel inspireren. De redactie van de site staat onder leiding van Hester Vermeulen, hoogleraar verplegingswetenschap aan het Radboudumc in Nijmegen.

Verpleegkundig leiderschap

De site onderscheidt vier domeinen: klinisch leiderschap, professioneel leiderschap, leiderschap op organisatorisch en systeem niveau en verpleegkundig leiderschap in politiek en beleid. Deze worden in vlogs toegelicht door verpleegkundigen die op die domeinen werkzaam zijn. Zo vertellen jeugdverpleegkundigen Minke Vellinga en Ester Spans van CJG Rijnmond over wat zij als verpleegkundig leiderschap zien: ‘Het gaat er om dat je enthousiast bent over je vak. Beroepstrots uitstraalt, niet alleen binnen je verpleegkundig netwerk maar ook naar ouders en artsen. We zijn altijd het visitekaartje van ons beroep. En ook belangrijk: dat je kansen ziet en benut, en dat samen met anderen oppakt. En dat je laat weten wat je hebt bereikt, zodat je daar samen van kunt genieten.’ Ze geven aan dat het niet altijd makkelijk gaat, maar ‘vraag tijd en ruimte van je leidinggevende. Het is zo leuk om verder te kijken, en om mensen daarin mee te nemen.’

Zelf vloggen

De gelanceerde site is een eerste versie en zal telkens aangevuld worden met nieuwe vlogs, interviews en artikelen. Verpleegkundigen worden uitgenodigd om hun visie en ervaringen op de site of de bijbehorende Twitteraccount  te delen. Zij kunnen ook zelf een vlog insturen waarin zij laten zien wat voor hen verpleegkundig leiderschap betekent.
De site heeft verder een sprekerspool van verpleegkundigen met affiniteit met leiderschap die voor congressen en symposia gevraagd kunnen worden workshops en lezingen te verzorgen. Ook is er een pagina gewijd aan opleidingen en trainingen rond verpleegkundig leiderschap.

Boek Verpleegkundig leiderschap

Naast de site verscheen eerder deze maand het boek Verpleegkundig leiderschap, dat dezelfde domeinen aanhoudt en is opgezet volgens de domeinen klinisch leiderschap, professioneel leiderschap, leiderschap op organisatorisch en systeem niveau en verpleegkundig leiderschap in politiek en beleid. In Nursing oktober staat naar aanleiding van het boek een interview over verpleegkundig leiderschap met Hester Vermeulen en Pieterbas Lalleman, die in november hoopt te promoveren op het onderwerp.

De ontwikkeling van de site is mogelijk gemaakt door ZonMw. Partners zijn het ETZ, Spaarne Gasthuis, Erasmus MC, Hogeschool Utrecht, Fontys Hogeschool, UMC Utrecht, VieCuri en V&VN.

2 REACTIES

  1. Hoi Henriette,

    Super dat je gekeken hebt op de site. Vloggen is inderdaad niet eenvoudig en goed geluid is cruciaal. Ikzelf heb er daarom voor gekozen mijn eigen vlog te ondertitelen. Ik had op de fiets ook last van wat wind. Ik verwacht dat we er steeds wat beter in worden. Oefening baart kunst. Verpleegkundige is een beroep met rond de 80% vrouwen. De site is representatief. Ik denk dat veel vloggers in een kantoor of onderweg naar patient en client hebben gefilmd ivm privicy issues. Je wilt geen patiënten of cliënten in beeld zonder toestemming. Ga je zelf ook nog een vlog aanleveren?

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben natuurlijk meteen op de site gaan kijken, begonnen met de vlog van Pauline Arts, enfin kijk zelf maar even,maar tip voor Pauline: zorg dat je niet in de wind gaat staan en goed verstaanbaar bent. Wat valt verder op: vrouwen zijn oververtegenwoordigd. (Wist u dat de status van een beroep afneemt naar mate er meer vrouwen in werkzaam zijn, kijk maar naar het onderwijs). Opmerkelijk vind ik ook dat men veel in een kantooromgeving vlogt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.