Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuismedicatie in het ziekenhuis: patiënt tevredener

Een hogere patiënttevredenheid, iets minder werk voor verpleegkundigen en een flinke kostenbesparing: dat levert het ziekenhuizen op als zij patiënten tijdens een opname hun thuismedicatie laten doorgebruiken.
thuismedicatie
Het gebruik van thuismedicatie zorgt voor een taakverschuiving van verpleegkundige naar apothekersassistent (foto: Arno Massee).

Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, in samenwerking met zes andere ziekenhuizen en in opdracht van het ministerie van VWS. De ziekenhuizen voerden tijdelijk thuisgebruik van medicatie in. Het landelijk doorvoeren hiervan zou jaarlijks zo’n vijftien miljoen euro besparen. Van de ondervraagde patiënten (517 deelnemers uit verschillende ziekenhuizen) bleek 83 procent erg tevreden over deze aanpak. Zij ervaren over het algemeen meer eigen regie en zijn minder bang voor medicatiefouten, zo blijkt uit de onderzoeksresultaten.

Tijdswinst

Verpleegkundigen en medisch specialisten zijn door deze werkwijze minder tijd kwijt per patiënt; apothekersassistenten en logistiek medewerkers krijgen het juist drukker. Bij verpleegkundigen zit de tijdswinst vooral in het bestellen van de medicatie. Het uitzetten van de thuismedicatie levert hen een kleine tijdsbesparing op. Het meegeven en regelen van medicijngebruik na ontslag kost hen juist meer tijd. Volgens de onderzoekers komt dit omdat dit voor hen nog geen routinehandeling is.

Testen of jouw patiënt zijn medicatie(voorschriften) begrijpt? Lees hier hoe je dat kunt doen.

Te complex

De onderzoekers concluderen dat het voor de ziekenhuizen in de praktijk nog te complex is om over te stappen op een systeem waarin doorgebruik van thuismedicatie gangbaar is. De organisatie van zorg en werkprocessen zijn hier niet op ingericht. Het opslaan van thuismedicatie, het ontbreken van barcodes op verpakkingen en de medicatiecontrole zijn bijvoorbeeld praktische obstakels. Ook geven de verpleegafdelingen en apotheken aan dat het EPD niet is toegerust op doorgebruik van thuismedicatie. De onderzoekers doen in hun rapport aanbevelingen om het ziekenhuizen gemakkelijker te maken als zij toch voor thuismedicatie willen kiezen. Zij pleiten ook voor meer thuismedicatie in eigen beheer bij de patiënt, die deze aan het bed opslaat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.