Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Toename studenten hbo-v is verantwoord’

De flinke toename van het aantal studenten hbo-v dit studiejaar is verantwoord en beheerst. Dat zegt Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen.
Foto: Arno Massee

Dit studiejaar zijn er in Nederland 2000 meer studenten begonnen aan de hbo-v dan vorig jaar. Eerder berichtte Nursing al dat vooral de Hogeschool Utrecht te maken heeft met een explosieve toename van het aantal studenten. ‘De kwaliteit van ons onderwijs staat voorop en daarom kunnen we alleen verantwoord groeien als er voldoende stageplekken beschikbaar zijn’, zegt De Graaf. ‘Aan die voorwaarde lijkt nu te zijn voldaan.’ Staatssecretaris Van Rijn noemt de studentengroei in een brief aan de Kamer ‘goed nieuws’, maar ook een uitdaging voor hogescholen en werkgevers die veel inzet vraagt.

Numerus fixus

Hogescholen werken samen met de ministeries van OCW en VWS  en grote werkgevers om zich met elkaar in te zetten voor maximale verantwoorde groei, om zo te voldoen aan de grote vraag naar hoog opgeleide verpleegkundigen. Voor volgend studiejaar, 2018-2019, betekent het dat een aantal hbo-v’s opnieuw een numerus fixus invoert of daaraan blijft vasthouden. Fontys Hogescholen kondigden bijvoorbeeld gisteren aan dat zij de numerus fixus op de studie verpleegkunde houden, maar het aantal beschikbare plaatsen wel verhogen van 385 naar 430. V&VN riep hogescholen begin dit jaar op om de numerus fixus juist per direct los te laten.

Uitstroom

Hbo-verpleegkunde is sinds een aantal jaar weer een populaire studie. In 2014 schreven in Nederland 5000 studenten zich in, in 2016 al 6500. Dit jaar zijn dat er dus nog eens 2000 extra. Uit cijfers blijkt dat het aantal studenten aan mbo-v’s de afgelopen jaren niet toeneemt en dat voortijdige uitstroom hoog is.

Lees ook: Hoe elke leerling v&v toch op stage kan.

4 REACTIES

  1. Het gaat er niet om je al dan niet te goed ergens voor voelen, het gaat om efficiënte en effectieve zorg. Bedden opmaken is laaggeschoold werk, daar is een hbo-V er veel te duur voor.Dat laat je dus lager gekwalificeerd (en goedkoper) personeel doen. Of ga je ook de vloeren dweilen zoals de nonnen dat vroeger deden? Het probleem is dat veel verpleegkundigen dit niet begrijpen,die doen er allerlei schoonmaaktaken bij,vooral om te laten zien dat ze er niet te goed voor voelen,zoals de bovenstaande brievenschrijvers.Her ziekenhuismanagement weet dat dondersgoed,dus ontstaan er allerlei taakjes die de verpleging er wel bij kan doen. Mijn advies: keihard weigeren,laat het maar een zooitje worden,want de energie die je steekt in allerlei randzaken gaat af van de tijd die je aan je patiënt kan besteden.

  2. Lees alle reacties
  3. Beste Henriette, ook HBO-V ers maken bedden op. Mocht je denken dat (pas afgestudeerde) HBO-V ers “de regieverpleegkundige” zijn en geen basistaken meer aan het bed uitvoeren? Helaas, deze vlieger gaat niet op.
    Als je je te goed voelt voor een bed opmaken, dan zou ik toch echt voor iets anders/andere studie gaan kiezen, om teleurstelling te voorkomen….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.