Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundigen: ‘Transmurale palliatieve zorg kan beter’

Verpleegkundigen zien het belang van transmurale samenwerking in de palliatieve zorg, maar vinden dat daarin het nodige te verbeteren is. Verbeterpunten liggen op het vlak van structureel overleg, de overdracht en het gebruik van instrumenten en methodes.
Verbeterpunten transmurale palliatieve zorg.
Verpleegkundigen zien verbeterpunten voor transmurale palliatieve zorg.

Dat blijkt uit de resultaten van een vragenlijstonderzoek van het Consortium palliatieve zorg Zuidwest-Nederland voor het project Transmurale Samenwerking in de Palliatieve Zorg (TSPZ). In totaal deden 683 verpleegkundigen uit de regio Zuidwest-Nederland mee. Het grootste deel van hen werkt respectievelijk in de thuiszorg en het ziekenhuis. Twaalf procent van de respondenten werkt in een hospice, zeven procent in een verpleeghuis.

Overleg

Veertig procent van de ondervraagde verpleegkundigen neemt binnen de eigen organisatie deel aan structureel overleg over patiënten in de palliatieve fase. Bijna tachtig procent van de respondenten vindt transmurale zorg in de palliatieve fase ook erg belangrijk, maar slechts 21 procent heeft daadwerkelijk structureel een transmuraal overleg. Ook zoekt twaalf procent zelf nooit de transmurale samenwerking op en 37 procent doet dat soms. Verpleegkundigen geven gemiddeld een 6,8 als rapportcijfer voor de samenwerking met zorgverleners buiten de eigen organisatie.

Instrumenten

Ook is er gevraagd naar het gebruik van een aantal methodes en instrumenten in de palliatieve zorg. Meer dan de helft van de verpleegkundigen gebruikt het Zorgpad Stervensfase en zo’n dertig procent gebruikt de methode Besluitvorming in de palliatieve fase. ‘Deze -en andere- methodes en instrumenten kunnen leiden tot een betere toepassing van de richtlijnen palliatieve zorg, tot meer transparantie in de besluitvorming en zijn daarom ondersteunend in de samenwerking’, aldus onderzoekster Marijanne Engel.

Overdracht

Iets meer dan 300 verpleegkundigen hebben vragen beantwoord over de laatste patiënt die is overleden en aan wie zij in de laatste maanden of weken voor overlijden zorg hadden verleend. Iets meer dan de helft van hen ontving  een (of meerdere) overdrachten voor deze patiënt. Daarvan vond 64 procent de overdracht inhoudelijk goed genoeg om de juiste zorg op te kunnen starten. Het overige deel miste benodigde  informatie en ziet op dat vlak dan ook verbeterpunten. Het niet krijgen van een overdracht of een onvolledige overdracht is een bekende ergernis bij veel verpleegkundigen.

Verbetertrajecten

Het project Transmurale Samenwerking in de Palliatieve Zorg is een regionaal leer- en verbeterprogramma. Naast vragenlijstonderzoek onder zorgverleners lopen er in de regio zeven verbetertrajecten. Elk verbetertraject richt zich op een van de volgende thema’s rond transmurale samenwerking: transmurale overdracht, een transmuraal zorgpad of een transmurale consultatie. Het Consortium is een samenwerkingsverband van de netwerken palliatieve zorg in de regio, IKNL en het Erasmus Medisch Centrum. Meer informatie is op te vragen via: tspz@erasmusmc.nl.

1 REACTIE

  1. Het belang van dierbaren en famillie voor mensen in de palliatieve fase is ook groot lijkt me. Hoe kunnen zij geactiveerd worden om hier verbeteringen te laten plaatsvinden?

    Ik snap dat overal wel weer een wetenschappelijke basis voor moet zijn, maar soms kan je toch ook gebruik maken van trial en error?
    En het duurt natuurlijk weer ontzettend lang voordat een idee werkelijk toegepast gaat worden, dan moet het weer geevalueerd worden.

    In mijn organisatie hebben we het zorgpad gebruikt. Nu, is er geen gelegenheid om daar aandacht aan te besteden omdat de palliatief verpleegkundige die hier over gaat, iets anders is gaan doen. Daarom ligt dat nu helemaal stil. Binnen ons team (20 mensen) in de thuiszorg die met terminale patienten te maken heeft, is er niemand maar dan ook helemaal niemand die het gebruik van het zorgpad schijnt te missen. Ook zelf zie ik niet dat het uiteindelijk een meerwaarde had in termen van rust, geborgenheid, aandacht en minder lijden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.