Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Valpreventiespel ontwikkeld door verpleegkundigen

Geriatrisch verpleegkundigen Peggy Lavaerts en Robin Biets ontwikkelden Het Grote Valpreventie (bord)Spel waarmee zorgmedewerkers spelenderwijs alles over valpreventie kunnen leren.
valpreventie
Het Grote Valpreventie Spel is ook multidisciplinair te spelen.

Het Grote Valpreventie Spel is wetenschappelijk onderbouwd en praktijkgericht. Het spel duurt ongeveer twee uur en bestaat uit doe-opdrachten, juist/fout-vragen en kennisvragen. De spelvragen zijn evidence-based. Op het einde kun je je kennispunten tellen en weet je hoeveel kennis je hebt over valpreventie.

Valpreventie ‘leuk’ maken

‘Als deskundigen valpreventie geven we al enkele jaren bijscholing aan verpleegkundigen. We merkten dat het voor hen niet evident is om na een lange shift nog geconcentreerd op te letten. Daarom zochten we naar een ludieke manier van lesgeven,’ vertelt Peggy Lavaerts, die net als Robin Biets werkzaam is als geriatrisch verpleegkundige in het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden (België). ‘De eerste versie van het spel gebruikten we tijdens interactieve workshops. Onze deelnemers stelden regelmatig de vraag of ze het spel niet konden meenemen om met hun team te spelen. Daarom ontwikkelden we het Grote Valpreventie Spel,’ vult Robin Biets aan.

Een half jaar geleden verschenen in Nederland en Vlaanderen nieuwe richtlijnen Valpreventie: de belangrijkste punten zette Nursing voor je op een rij >>>

Multidisciplinair

Het bordspel is geschikt voor een brede groep van zorgverleners zoals verpleegkundigen, artsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, en studenten in opleiding. Het kan bijgevolg in diverse settings gespeeld worden: niet alleen in ziekenhuizen, verzorgingshuizen, psychiatrische centra, revalidatiecentra of thuiszorginstellingen, maar ook op hogescholen en mbo’s.

Het Grote Valpreventie Spel is online en in de boekhandel verkrijgbaar in Vlaanderen en Nederland, en kost 80 euro.

2 REACTIES

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.